Adach348 Opublikowano 16 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Witam .Od tygodnia palę groszkiem Retopal .Piec Galmet ,sterownik ST-480zPid.Palę w Pidzie .I moim oczom ukazał się taki obraz .Co z tym zrobić bo normalne to chyba nie jest.
Dancych Opublikowano 16 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Daj troche mniej powietrza ale retopal tak ma ze delikatny popkorn bedzie. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
fotopasjajelcz Opublikowano 17 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 17 Stycznia 2018 potwierdzam palę retopalem i faktycznie popcorn wychodzi , jak mocno dmucham to wtedy mega spieczony popcorn, dlatego zszedłem z nadmuchem na minimum. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
rabczanin Opublikowano 18 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jak koledzy wyżej piszą. Nadmuch bardzo delikatny i to zredukuje spieki do lekkiego popcornu. Ale pid niestety będzie powodował większą ilość tych spików i nie wykluczone że będzie trzeba przejść na pracę ręczną(dwu stan). Paliłeś wcześniej innym ekogroszkiem w tym piecu?
grzesiu Opublikowano 18 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 18 Stycznia 2018 U mnie też retopal na pidzie produkuje taki popkorn. Obniżanie nadmuchu powoduje więcej sadzy w kotle. Zacząłem palić w dwustanie z małym nadmuchem to jakby mniej było tych spieków, ale duużoo sadzy. A czy wilgotność opału ma wpływ na produkcję sadzy?
rabczanin Opublikowano 18 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Suchy opał to w każdej kwestii spory plus. Także dosuszenie opału na pewno wpłynie na mniejszą ilość sadzy. Forumowiczu Grzesiu gdzie kupowałeś Retopal, bo jak rozumiem nie jest suchy jak pieprz? : )
Adach348 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Jak koledzy wyżej piszą. Nadmuch bardzo delikatny i to zredukuje spieki do lekkiego popcornu. Ale pid niestety będzie powodował większą ilość tych spików i nie wykluczone że będzie trzeba przejść na pracę ręczną(dwu stan). Paliłeś wcześniej innym ekogroszkiem w tym piecu? Wcześniej paliłem Ekobranem i wszystko było ok. Na Ekobranie nadmuch miałem ustawiony na -5 ,teraz mam na -9.
rabczanin Opublikowano 18 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Ciężko mi coś powiedzieć o Ekobranie bo nie paliłem nim. Porównując wartość opałową tych dwóch to Retopal jest ciut więcej kaloryczny co dość często idzie ze spiekami w parze ale akurat w Retopalu to te spieki pojawiają się często z powodu niskiej temperatury topnienia popiołu na która niestety raczej nie mamy wielkiego wpływu.
grzesiu Opublikowano 18 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Retopal kupiłem w pgg, w takich białych workach foliowych, paleta 750kg. Kupiłem w połowie grudnia. Nie jest mokry, ale wilgotny. Minimalne ilości miału które w nim są lepią się do węgla czyli jest wilgotny. Mam też "ekosmyk" kupowany latem i jego jak wysypie do kastra i poleży pare dni w kotłowni to musze delikatnie sypać do zasobnika bo sie kurzy. Ale on ma takie małe otworki w workach, to może dlatego troche wysycha w workach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.