hajtowow Opublikowano 16 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Cześć. Mam niewielki kurnik na 300 sztuk, ok 70 m2 (190m3). Temperatura na zewnątrz -10, w środku 2-3 stopnie. Stary, pożądny budynek, jednak nieszczelne okna i dziura wyjściowa na zewnątrz, wentylator. Chciałbym utrzymać stała temperaturę w przedziale 10-16 stopni, czyli zwiększyć obecną o 10. Ustaliłem, ze wystarczyłaby nagrzewnica o mocy 8-10 kw. Jestem zielony w temacie ogrzewania, wiec jak długo taka nagrzewnica musiałaby dziennie pracować? Wygeneruje to duże koszta? Planowałem zakup olejowej, ale z opcja odprowadzania spalin to ceny 3k wzwyż, wiec myślę głównie o elektrycznej.
HarryH Opublikowano 16 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Kiedys w kurnikach stosowało się promienniki podczerwieni,np. Philips na zwykły żarówkowy gwint E27. Nagrzewnica nie będzie efektywna,jeśli jest duża wymiana powietrza.
Hermogenes Opublikowano 16 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Najpierw styropian jeśli chcesz ogrzewać; głównie nad stropem i ściany potem możesz pomyśleć nad dogrzaniem i jednoczesnym doświetleniem lampą typu Kwoka tak jak napisał kolega wyżej. poz Hermogenes
hajtowow Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #4 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Pomieszczenie ma ściany z podwójnej cegły, od wewnątrz płyta karton gips, od sufitu styropian, a nad sufitem spoczywa duża ilość słomy. Także teoretycznie trzyma ciepło. Wymiana powietrza następuje przez lekko uchylone okna i po przeciwnej stronie nieszczelne drewniane drzwi i wentylator. Wentylator pracuje co 3-4h przez 15 minut. Jaką powierzchnię potrafi ocieplić taki promiennik? Musiałbym ich pomontować kilka na odpowiedniej wysokości? Będzie to lepsza opcja niż nagrzewnica elektryczna włączająca się równomiernie z wentylatorem? Przy temperaturze 0 stopni na zewnątrz, w środku jest 10-11, więc używałbym jej tylko przy mrozach poniżej -3 stopni.
Hermogenes Opublikowano 16 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Promiennikiem będziesz grzał bezpośrednio kury natomiast powietrze mające nawet temperaturę 30C będzie te kury chłodzić ( znasz zapewne temperaturę ciała kury ) szczególnie gdy masz wymuszony przepływ. Ciepłe powietrze i tak będzie wędrować ku górze nie do kury. Musisz sobie wyszukać w sieci na ile kur ta lampa starcza . Pytałem się sąsiadki mówiła że kury jak pingwiny jak im zimno zbijają się w gromadę ,a drzwi od kurnika zamyka tylko na noc teraz były otwarte mimo mrozu -5 C. Zamyka dopiero jak temperatura w dzień spada niżej -10 C . poz Hermogenes
Gość berthold61 Opublikowano 16 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 16 Stycznia 2018 pytanie zasadnicze ile na to chcesz wydać ? bo jeśli myślisz o kwocie ok 4 tys to nic tańszego w kosztach eksploatacji nie znajdziesz jak klimatyzacja kanałowa , to jest bardzo wydajne stworzenie wieszasz wymiennik w środku a reszta na zewnątrz i za grosze grzeje i to bezobsługowo
MoskiTe Opublikowano 20 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 20 Stycznia 2019 kwestia kosztów ale dla mnie tylko kotły podajnikowe, ogrzewam szklarnie na 150 i 300m, jak jeden sezon to byle czym koszta i tak będą wysokie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.