Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Pieca Stalmark Duo Boss 29Kw, Sterownik St 630H.

kuczyniak14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bardzo proszę o pomoc w ustawieniach pieca stalmark duo boss 29 kw ze sterownikiem st 630H. 

Moje ustawienia to 

- temp zadana co 65 st.

- temp zadana cwu 41 st

-przerwa podawania 3,37 lub 3,38 

- siła nadmuchu 56 lub 57

- przerwa podtrzymania 120 min

- wentylator w podtrzymaniu : czas pracy 130 s, czas przerwy 6,15.

Jeśli potrzeba jakieś dane to podam...

Spala mi bardzo dużo ekogroszku (kszesimir), w popielniku moim zdaniem powinien być bardziej spalony. Nie wiem dlaczego przy dmuchawie równoważnik cały czas drga... co pododuje ze dmuchawa dziwnie pracuje, jakby było podciśnienie. 

Bardzo proszę o pomoc......

Opublikowano

Oj będziesz kolejnym bardzo zadowolony klientem z powodu tego produktu który to udaje kocioł.

Co do tematu:

- jaka kaloryczność opału? (w DTR jest mowa o opale max 25MJ)

- jaka to instalacja? (stara na grubych rurach, nowa)

- ile to jest dużo ekogroszku?

- jaki metraż ogrzewasz?

Co do parametrów to:

- przerwa podtrzymania mniejsz na 45-60 min

- wentylator w podtrzymaniu: pracy 50s do 35min.

- ustaw żar tak by był maksymalnie na środku rusztów nawiewu. Najlepiej w ustawić go błębiej. W efekcie mniej kopci i lepiej się groszek dopali.

EDIT.

W tym kotle najlepiej spala się miał o kaloryczności do 24MJ.

Opublikowano

Rozumiem , że zły kocioł dobrałem??

co do kaloryczności - 26,

- instalacja nowa,

- ok 40 kg na dobe,

- 180 - 200 m2 ogrzewam. 

Opublikowano

co do ustawień , to możesz mi podac wiecej danych??

Opublikowano

Nie cytuj wiadomości poprzedniej.

Co do zadowolenia z kotła. Jak lubisz go czyścic co 2 dni i nie przeszkadza ci czarny dym z komina to moja sugestia Ciebie nie dotyczy.

Co do ustawień: Skoryguj tak by żar był we właściwym miejscu. Przerwa podawania będzie zależna od siły nadmuchu.

Pokaż zdjęcie tego co wpada do popielnika.

Opublikowano

ok. zdjęcie prześle jutro. wprowadzę te zmiany co podałeś mi. Mam pytanie czy przy ustawieniach - wentylator w podtrzymaniu : czas pracy 50 s, czas przerwy 35 min kocioł nie wygaśnie mi?? . A co myślisz o tej dmuchawie??

Opublikowano

Wentylator w podtrzymaniu ma za zadanie podtrzymania żaru. Przy aktualnych temperaturach kocioł i tak za długo nie będzie w trybie podtrzymania. To dopiero ustawisz dobrze przy temperaturze powyżej zera.

Nie wiem kto ci doradzał ten kocioł i moc ale zdecydowanie przewymiarowany. Na ten metraż co ogrzewasz 17-19kW by starczył chyba ze masz bardzo energochłonny dom (tj duże straty ciepła).

Opublikowano

Ustawiłem przerwę podtrzymania na 60 min.... zaczął podawać co chwila i przestawiłem ponownie  na 120 min. Co myslisz o tych drganiach dmuchawy???

Opublikowano

Wydłuż czas przerwy podawania w trybie pracy. 

Konkretnych parametrów nie idzie podać zdalnie. Tu musisz się kierować wskazówkami  gdzie ma być żar.

Ile minut kocioł potrzebuje by dojść do temperatury zadanej. Jak i o ile spada temperatura CO względem zadanej zanim zacznie rosnąć?

Opublikowano

Witam, bardzo proszę o pomoc w ustawieniach pieca stalmark duo boss 29 kw ze sterownikiem st 630H.

Moje ustawienia to

- temp zadana co 65 st.

- temp zadana cwu 41 st

-przerwa podawania 3,37 lub 3,38

- siła nadmuchu 56 lub 57

- przerwa podtrzymania 120 min

- wentylator w podtrzymaniu : czas pracy 130 s, czas przerwy 6,15.

Jeśli potrzeba jakieś dane to podam...

Spala mi bardzo dużo ekogroszku (kszesimir), w popielniku moim zdaniem powinien być bardziej spalony. Nie wiem dlaczego przy dmuchawie równoważnik cały czas drga... co pododuje ze dmuchawa dziwnie pracuje, jakby było podciśnienie.

Bardzo proszę o pomoc......

Witam. Dla takiego paliwa to przerwa podawania napewno dluzsza . Ustaw na razie 5-6 minut i obserwuj gdzie będzie się palił tzn na której części rusztu i może zmniejszyć trochę to powietrze. Ustaw 35%. Zobacz czy nie masz pozapychanych dziurek w ruszcie i czy kanał powietrza z dmuchawy czysty. Co do dziwnych odgłosów to Może masz dmuchawę oklejona w środku że ci dziwnie pracuje.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dzwonić może klapka wentylatora.

Opublikowano

no tak dzwoni ta klapka wentylatora i nie równo parcuje , tylko co to może byc za przyczna ?? wczesniej tego nie miałem. 

Opublikowano

Wentylator się kończy ...drgania ma i dlatego. Może mieć obklejone łopatki wirnika albo już ma zbyt duże luzy na łożyskach.

Opublikowano

Łopatki z biegiem czasu oblepiają się kurzem/pyłem. Warto rozebrać co kilka lat i dobrze wyczyścić.

Opublikowano

Witam Szanownych Kolegów

Z informacji kolegi  kuczyniak14 nie wyczytałem jak długo użytkuje kocioł. Ja posiadam Duo Boss 19 kW od 3 lat, nie mam problemów z wentylatorem....jak do tej pory  ;)         Co do ustawień i pozostałych informacji, to ,podobnie jak Przemysław85, uważam,że kocioł jest sporo przewymiarowany. Mój Duo ogrzewa pow. około 160 m2. Dom stary, ocieplone ściany, jednak poddasze użytkowe kiepsko zaizolowane i uważam,że 19kW to za dużo. Niestety Duo boss zdaje się nie wystepuje mniejszej mocy. 

Do tej pory paliłem eko miałem 27kJ. Niby było ok, jednak zużycie mnie nie zadowalało. poza tym sporo popiołu i brud w piwnicy. Przy temp zewn. -5/-10 stopni zasobnik 100kg starczał na 3 dni.   W tym roku , po tym jak zawiodłem się na dostawcy "Karena" s.a. ,  postanowiłem przejść na ekogroszek. W tej chwili testuję i ustawiam kocioł na ekogroszku Silver z firmy Bartex. Po pierwszych 100 kg , przy temperaturach 0/ -6 , zasobnik starczył swobodnie na 4 dni. W tej chwili drugi zasyp, dzisiaj do południa i kolejne testy. 

Ustawienia na tę chwilę : 

temp CO -  58 

temp CWU - 48 

Przerwa podawania -  2.40

Siła nadmuchu - 30 

Przerwa w podtrzymaniu -  90

went. w podtrzymaniu  - co 18 min

czas nadmuchu w podtrzymaniu -  40 s

oczywiście nie udało mi się wyeliminować sadzy w kotle, doczytałem gdzieś , że może zwiększyć moc dmuchawy i przerwę podawania. Ten ekogroszek podobno sie nie spieka, więc nie ma ryzyka. \

Staram się ,żeby płomień sięgał ponad nieszczęsne ruszta wodne,które sa przyczyną sadzy.

Pytanie do Przemysław85, Twoim zdaniem płomień ponad ruszta ma sens ? Czy widzisz sens zamontowania deflektora własnej konstrukcji ,pod rusztem wodnym,żeby dopalać, co sie nie dopala ?   Czy jest szansa na zmniejszenie ilości spalanego opału ? 

z góry przepraszam za odpięcie się pod post kuczyniak14, myslę,że informacje , które uzyskamy możemy wykorzystać w naszych kotłach. 

dziękuję za przeczytanie tego przydługiego wpisu i czekam na jakieś odpowiedzi 

Opublikowano

Kocioł użytkuje  3 lata , myślę że to za szybko na wyeksploatowanie już dmuchawy...

Do kolegi BgGuns  - wczoraj ustawiłem nadmuch 48% a podawanie 3,41 to prawie wygasł. 

Temperatura spada mi do ok 55 st z 65 podczas pracy. Najgorzej jest jak użyje się ciepłej wody wtedy potrafi spać nawet do 43 -45 st. 

Jeśli chodzi o ustawienia to ktoś powie dlaczego po 3 latach prosze o pomoc. Wyjaśniam, że poczytałem trochę w internecie i doszedłem do wniosku, że te ,moje ustawienie dużo sie różnią. Było  przy tym tym kotle ze trzech "fachowców" ale ich ustawienia były uważam tragiczne. np jeden z nich to ustawił mi nadmuch na 75-80%......  

Opublikowano

Kolego ja mam takie ustawienia i działa to już parę lat. Mialem problem z dymem w podajniku ale dzisiaj rozwiązałem go. Wężyk z wentylatora do zasobnika był praktycznie zapchany przy samym piecu i dlatego dymiło mi się do podajnika.

Co do ustawień:

Temperatura zadana co 62 temperatura cwu 64 dzięki temu pompa cwu cały czas pracuje i mam automatycznie ochronę powrotu. Bo woda z cwu szybko wraca i jest gorącą więc po zmieszaniu z tym co wraca z obiegu co nie spada mi poniżej tych 50 stopni

Pompa co załącza się przy 42 stopniach histereza kotla : co 4 stopnie cwu 1 stopień

Nadmuch mam teraz 35% a przerwę podawania 4 min 20 sek. Paliwo to odsiewka około kaloryczność pewnie koło 20. Jak paliłem miałem 23 z piasta przerwę miałem 6 minut 30 sek.

Na zaworze 4 drogowym na dom mam 48 stopni.

W podtrzymaniu przerwa 90 minut ale to wiem że jest za dużo. Wentylator w podtrzymaniu 50 seknud praca 5min 30 sek przerwa

Opublikowano

Do kolegi BgGuns  - czy posiadasz taki kocioł jak mój?? 29 kw??

Opublikowano

Taki sam dokładnie.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam posiadam piec marki stelmark 24kw, St650h i czy mógłby ktoś podpowiedzieć odnośnie ustawień jego tak aby jego spalanie było jak najmniejsze, metry użytkowe to 185, a spala nam około 50 kg, z tego co czytam to dużo za dużo.... Bardzo proszę o pomoc.... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.