Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dym I Skropliny Pod Podajnikiem

BgGuns

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może ktoś z was ma pomysł co może być powodem pojawiania się dymu pod podajnikiem rokokowym kotła Stalmark Duo Boss? Po otwarciu wyczystki podajnika jest tam pełno dymu oraz skondensowana mieszanina w czarnym kolorze ale płynna. Piec wyczyszczony, opal suchy bo w zasobniku tylko pyłek na ściankach jest. Czopuch czysty komin z wkładem też czysty. Wymieniłem już uszczelki od wyczystki ale dalej lipa. Temperatura na piecu 64, zawór 4d na dom 49, ochrona powrotu załączona, wentylator 28%. Kocioł pracuje na identycznych ustawieniach jak w ubiegłym roku .

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ojciec ma takowy kocioł ale ani razu nie widzieliśmy takiego efektu jak opisujesz.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to jedynie wysoka temperatura podajnika i silnie parujące skropliny. Jak w podajnika nie kopci to jest wszystko ok.

Skropliny w wyczystce podajnika mogą być jedynie z 2 powodów:

- mokry opał;

- powietrze dostarczone z zewnątrz  dmucha na podajnik/zbiornik. W efekcie skrapla się w podajniku/zbiorniku i spływa (praw fizyki nie przeskoczysz). W takiej sytuacji dopływ świeżego powietrza trzeba skierować w inne miejsce tak by nie dmuchało na podajnik/zbiornik czy też kocioł.

Opublikowano

Mnie się pojawią dym w tej rynnie podajnika. Wydaje mi się że dym się tam dostaje i schładzając się powstaje kondensat. Tylko nie wiem dlaczego . Piec jest usytuowany dosyć daleko od czerpni powietrza. Piwnica nowa szczelna.podajnik na zewnątrz ma 42 stopnie temperatury.

Opublikowano

Znalazłem chyba powód dymienia. Okazało się że wężyk z powietrzem od wentylatora do zasobnika był niedrożny a dokładnie rurka wychodzącą z pieca mial nagar w 2/3 otworu i nie dmuchało do zasobnika. Po 5 godzinach od udrożnienia wygląda że jest ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.