Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 20 Kw

ihmoteb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znów zakręciłeś kota ogonem - skoro głowice termo, to po co 4D do obniżenia temperatury?

Jak pompa nie może być na powrocie, to dla ochrony powrotu daj pompę i zawór 3D na zasilaniu za pompą. Siłownik na mieszacz, czujnik mieszacza na powrót kotła. 

A jak bez siłownika, to nawet zwykły trójnik z bajpasem do powrotu. Na bajpasie zawór termostatyczny 40-70 C - DN 20 o zwiększonym przepływie z kapilarą. Czujnik kapilary na powrót kotła. 

Opublikowano

Zawór 4d. Chroni piec oraz jak dobrze rozumiem działanie tego zaworu będzie tak:ustawie na piec 60-65 na kaloryfery 45 na wode 45. I piec nie zagotuje się tylko będzie więcej pracował w podtrzymaniu tak? Woda na kaloryfery wyższa niż 45 nie będzie szła tak jak teraz mam?

Proszę mi jeszcze na to odpowiedzieć czy dobrze rozumiem działanie zaworu 4d.

Opublikowano

Ogarnąłem ten mój kocioł dzięki termostatom, w domu się fajna temperatura zrobiła.. Mam pytanie, czy piec na pidzie więcej pali? Czy na pidzie nie przechodzi w tryb czuwania ( albo rzadko)? 20 kg na dobę dobrze ocieplonego domu 230m plus woda to za duzo? Na poczatku z komina kapała taka brązowa woda (maź) To kondesat?Teraz już jest nie ma i nie wiem czy to dobrze... 

Teraz na pidzie zadaną temp na piecu mam 60 stopni a waha się miedzy 58 a 65.

Opublikowano

PID jednym pali wiecej innym mniej - sprawa indywidualna. Ja np. pale na PIDzie.

Na PID moze przechodzic w tryb nadzoru jesli jest maly odbior ciepla przez budynek, brak odbioru cwu. Czesto gdy cieplo, rzadko gdy zimniej na dworze.

Ilosc spalonego wegla to tez sprawa bardzo indywidualna.

Z komina prawdopodobnie wyciekal kondensat. Masz wklad ceramiczny lub stalowy? Jesli nie to nie dobrze...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie mam pytanie odnośnie tej mojej instalacji załączonej na zdjęciach.... Jak widać nie mam zaworu 3d ani 4d. Mam termostaty na grzejnikach i moje pytanie jak najlepiej chronić powrót? dołożyć do tej instalacji zawór 3d czy 4d? teraz jest nieźle ale muszę mieć włączony cały czas jeden kaloryfer co przy 10 stopniach w dzień trochę jest bezsensu... bo jest gorąco...

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 14.01.2018 o 20:24, Jezi napisał:

Kolego jesttak jak pisze gmaj22 musisz zainwestować w zawór z siłownikiem. Ja mam takie rozwiązanie i wszystko działa, w domu mam stałą temperaturę. Natomiast mam troche inny problem. Czy na polu jest +10 czy -5 to piec cały czas spala mi 30 kg groszku. Piec Defro Sigma E 16 kW. Powiechnia do ogrzania 220m2 po podłogach. I w dodatku grzeje w tym momencie na 17 stopni, dom nowy nie ocieplony jeszcze. Wiem że nie ocieplony i nowy itd. ale wydaje mi się że to spalanie sporo zaduże. Może ktoś pomóc ?

Witam.pytanie po roku użytkowania zmniejszylo sie twoje spalanie? Jakies awarię miałeś? Od 2miesięcy posiadam sigme e 20kw i przy tych temp co sa średnia eko na dobe to 23kilo. Wydawało mi sie  powinien trochę mniej.mam dom z lat 80tych pietrówka cegla dziurawka na zewnatrz pusty kanał i połówka pustaka pianiowego od środka.240m2 ogrzewane w tym podlogowka 70metrów reszta grzejniki tanie z marketu. Okna plast z przed 10-15lat.dom i strych nie ocieplony.ale widzę ze inni tez maja klopoty z iloscia eko spalanego. Co do kotla od 2tyg wyskakuje mi błąd chwilowy brak obrotów. Wg wytycznych zrobilem wszystko  a błąd nadal *** ,po kilku rozmowach z infolinia ponoc sie tak dzieje przy silnych wiatach cug w kominie.mozesz coś doradzić ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.