answer Opublikowano 9 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Mam mieszkanie 69m2 zaadoptowanym ocieplonym strychem (4 okna dachowe, wysokość pomieszczenia około 4-5m). Dolna kondygnacja będzie miała dokładany styropian 15cm. Bojler 100l. Instalacja CO pociągnięta jest z piwnicy. Jaki piec warto wstawić?? by ogrzać tak małe i ocieplone mieszkanie?? Może szukać górnego spalania np 5kw i rozpalać od góry)?? ile taki piec na pełnym załadunku może grzać?? Pozdrawiam Edit. Dodam że mieszkanie z 3 stron jest odsłonięte. Tylko jedna ściana połączona jest z klatką i sąsiadem.
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Teraz to tylko kupować coś w 5klasie.
answer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Szczerze to jest moje pierwsze własne mieszkanie i nie stać mnie niestety. Wcześniej paliłem w górniaku 14kw u rodziców, rozpalając od góry i z komina nie było żadnego większego dymu. Więc pomyślałem że dolny też będzie OK, i nie trzeba będzie czekać aż ogień wygaśnie(rodzice wymienili na 5klase a ja mogę wstawić tego 14kw, ale on będzie zbyt przewymiarowany, dlatego szukać będę chyba dolniaka. Może -ksgw zgoda 8kw -Mpm DS 7kw ?? -KDS-PW 5-7 kW Ps. a i tez nie wiem czy długo tam pomieszkam. Więc inwestowanie w podajnik na może 2-4lata, chyba jest słabym pomysłem. Więc jestem ciekawy ile takie piece są wstanie grzać??
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Wypełnij http://cieplowlasciwie.pl/ I nie kupuj nic większego niż 5kw. I nie nastawiaj się na długą stałopalność. Chodziło mi o zasypowca w 5klasie. I nie kupuj żadnego górniaka w tych czasach.
HarryH Opublikowano 9 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zasypowce 5kW to jakaś kpina z mikrowymiennikiem i bez ruchomego rusztu. Nie ma kotłów węglowych oracujących ekonomicznie na tak małych mocach.
answer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Według http://cieplowlasciwie.pl/wynik/388y wyszło mi zapotrzebowanie na 7kw. Tylko tam zamiast piwnicy jest mieszkanie sąsiada. Ale dałem tam wełnę 30( a i poddasze mam bardzo wysokie a nie w było opcji wyboru h poddasza). Więc pewnie szukać pieca 7-8kw?? Może ksgw zgoda 8kw ?? Jaką stałopalność mają piece 7-8kw??
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Czytaj ze zrozumieniem wyszło ci 3.4kw przy średniejdobowej -20 tylko to ciepło właściwe zawyża sugerowaną moc grzewczą. U ciebie nie opłaca się kupować kotła na węgiel,ponieważ przeciętna moc grzewcza jaką potrzebujesz to 1.6kw więc ten budynek ogrzejesz dwoma farelkami. Bez bufora to i kocioł 5kw będzie za duży. Musi być mikrowymiennik,ponieważ kocioł nie nagrzał by dużego komina i był by brak ciągu.
answer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 9 Stycznia 2018 No tak wyszło 3.4 ale jeszcze dochodzi 3kw na grzanie cwu. Na dole strony Jest napisane podsumowanie mojego budynku. "jakiej mocy kotła potrzebuje budynek 7kW[/size] to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)"
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 9 Stycznia 2018 3Kw na grzanie CWU przy zimnym zbiorniku CWU i -20 na dworze. To CWU to i tak jest powolnie grzane więc odpuść sobie te 3kw dla CWU,co na upartego dopisują na ciepłowłaściwe. To kup sobie te 7kw i później nie płacz i nie gadaj,że masz hurtowe ilośći smoły na sprzedaż.
answer Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor #10 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Czyli mówisz że w moim przypadku najlepiej zrobić bufor?? na np 500l?? Umiem spawać to sobie bym go zrobił. A i jakiego polecasz zasypowca w 5klasie??
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #11 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Bufor czym większy tym lepszy. Kup sobie 5-7kw MPM i bufor. Lub 3 KW kocioł Wery (podobno robią od 1KW do 1MW) :lol: A bufor musi być dobrany pojemnościowo do mocy kotła,żeby nie było tak,że w kotle się pali jak szalone a bufor już prawie naładowany i robimy kiszonke i artylerie (wybuchy gazów,ponieważ komora spalania mocno nagrzana,odcinamy dopływ tlenu a kocioł idealnie szczelny nie jest więc bum). A w ogóle to nie opłaca się tego grzać węglem czy drewnem.
zaciapa Opublikowano 9 Stycznia 2018 #12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Bufor czym większy tym lepszy. Kup sobie 5-7kw MPM i bufor. A bufor musi być dobrany pojemnościowo do mocy kotła,żeby nie było tak,że w kotle się pali jak szalone a bufor już prawie naładowany i robimy kiszonke i artylerie Wcale, że nie.. Bufor przede wszystkim powinien być tak dobrany,żeby po naładowaniu go do min 95st Wytrzymał około 20h,(palenie raz na dobę) Czyli powinien być dobrany, do zapotrzebowania budynku... Moc kotła, to tylko czas naładowania bufora,a opał, żeby go nie kisić, tak jak piszesz "PostępowyRolnik" można sobie obliczyć :)
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 9 Stycznia 2018 To w jakim czasie kocioł 30kw naładuje bufor 1000litry? A jaki ma orientacyjny czas pracy na jednym zasypie przy pełnej mocy?
zaciapa Opublikowano 9 Stycznia 2018 #14 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Ja 21kw ładuje 4h (25kg) brykietu drzewnego, to ten sam wsad w większym kotle, skrócił by tylko czas ładowania..
Sadownik12 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 9 Stycznia 2018 W większym kotle mamy większy wsad.
zaciapa Opublikowano 9 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Kurde... Mówiłem, że ja w 21kw,wsadem 25kg brykietu drzewnego (tak palę codziennego) naładuję bufor w 4h, to jak bym miał 30 kw, to by mi tylko skróciło czas ładowania bufora, czaisz? I nie piszę tu o zasypie komory zaladowczej, bo swojej też do pełna nie ładuje :)
Norman1212 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Kocioł Wery będzie podobno niedługo też w mniejszych mocach. W kotle zasypowym moc możesz regulować także albo przede wszystkim ilością zasypu. Jak w każdym dolniaku musisz nauczyć się w tym palić potem jest całkiem dobrze. Kocioł Wery odbiera też ciepło z zasypu a nie głównie z gazów jak normalny DS więc regulacja mocy jest spora i nawet na niskiej mocy można czysto i ekonomicznie spalać ze względu właśnie na sposób palenia czyli po odgazowaniu pierwszej warstwy węgla żar daje energię i dopala gazy to jest w zasadzie palenie od góry tyle, że jest lepsza sprawność i ekologia. Pale u siebie w czymś podobnym i jestem na razie więcej niż zadowolony. W każdej chwili możesz dosypać paliwa bez kopcenia, można spalać na prawdę trudne węgle bez sadzy i smoły nawet na relatywnie niskich mocach ale jak w każdym dolniaku trzeba się nauczyć w tym palić. Nieco większy kocioł jest moim zdaniem lepszy bo masz większy zasyp a to daje więcej możliwości, ograniczyć moc zawsze można ale kotła już nie pogrubasisz czyli nie dodasz mu mocy ani stałopalności. Niestety ja dowiedziałem się tego dopiero po zakupie kotła i mimo, że teoretycznie mam kocioł dobrze dobrany jeśli doliczyć CWU to niestety zasyp mały i już teraz wiem, że przy dużych mrozach będe musiał co 2-3 godziny dokładać. Mały kocioł na węgiel jest po prostu nieekonomiczny i nie ergonomiczny.
answer Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor #18 Opublikowano 11 Stycznia 2018 A tak jeszcze zapytam, co sądzicie o kupnie pieca górnego spalania. I po prostu palić czysto od góry. Zastanawiam się nad PEREKO KSW 3.9 kW albo 5kw. Ten drugi ma komorę spalania 20l. A info na temat tego pierwszego nie potrafię znaleźć. Taki 3.9 byłby idealny, tylko jakby jeszcze miał taką samą komorę spalania.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Nie jest moją sprawą obrzydzać ci kotły górnego spalania w tak małych mocach ale mimo że też mam górniaka tylko większe i markowe są ok bo mają wielgachne wymienniki natomiast to co ty proponujesz pewnie cena to ważna sprawa ale te kotły NIE MAJĄ WYMIENNIKA tam jest tylko komora spalania i do komina szkoda fatygi zresztą zobacz przekroje np mojego defro a tego co ty masz na myśli , jednymm słowem palisz do komina a resztka ciepła idzie ci w ogrzewanie , dobry kocioł i bufor nie ma sensu bo $$$$ kosztuje jedyna sensowna rada to kupić mpm 5-7 kw dolniak pewnie też za duży ale swoje kosztuje bo to jak by nie patrzeć takie małe gówno ale swoje kosztuje ale masz porządny kociołek , górniaki nie są złe ale to się tyczy uznanych firm
Sadownik12 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #20 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zapytaj Wery czy ci zrobią kocioł 3kw? Piszą ,,Produkujemy kotły i piece od 1KW do 1MW...,,. Żeby te kotły miały małą moc i aby wytwarzały dostateczny ciąg kominowy mają śladowe ilości wymiennika ciepła. To już lepiej wyrzucać kominem ciepło niż dym,sadze,smołe co grozi piecem hutniczym w kominie (pożar komina),albo zamontować MPM DS 5-7kw i bufor.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Nie głupiej z tym buforem , jemu nie jest potrzebny żaden bufor , zastanawiasz ty się czasem zanim coś napiszesz ? pyta o górniaka bo pewnie z kasą się nie przelewa a ty mu wyjeżdżasz z 5 klasą potem buforami , co za chwilę ? plazma ?
answer Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor #22 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź. @sadownik12 Zapytam się z ciekawości. Tylko cena pewnie będzie zabójcza. I do tego mało osób ma taki piec(jeszcze w tak niskiej mocy), bo jest to w sumie chyba nowość??. pobieżnie przeczytałem temat o tym piecu, jak na razie czarna magia :). Będę musiał bardziej ogarnąć temat. @berthold61 Czytałem jeszcze że można zmniejszyć moc kotła wypełniając go szamotem, o ile zmniejszyłbym mojego starego zębca 14kw??. Ten ma raczej "wystarczający" wymiennik. Co sądzicie o tym moim ostatnim pomyśle?? Jest sens chociaż sprawdzić taką opcje?? Tego mpm 5-7 kw też chyba da się w razie czego "ograniczyć"??
Sadownik12 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #23 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Tam nie ma sensu kupować kotła na paliwo stałe. Bez bufor to go zaleje smoła. To to prądem da się grzać. Berthold61 Nie antymateria. Mpm DS 5-7kw 3200zł a bufor mówił,że sam zrobi.
Gość berthold61 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #24 Opublikowano 11 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź. @sadownik12 Zapytam się z ciekawości. Tylko cena pewnie będzie zabójcza. I do tego mało osób ma taki piec(jeszcze w tak niskiej mocy), bo jest to w sumie chyba nowość??. pobieżnie przeczytałem temat o tym piecu, jak na razie czarna magia :). Będę musiał bardziej ogarnąć temat. @berthold61 Czytałem jeszcze że można zmniejszyć moc kotła wypełniając go szamotem, o ile zmniejszyłbym mojego starego zębca 14kw??. Ten ma raczej "wystarczający" wymiennik. Co sądzicie o tym moim ostatnim pomyśle?? Jest sens chociaż sprawdzić taką opcje?? Tego mpm 5-7 kw też chyba da się w razie czego "ograniczyć"?? Szamotem można zaszaleć i to bardzo sporo , ja mam defro 20kw bo takiej mocy wyszło na ciepłowłaściwe ale niedługo dociepliłem dom i teraz mi potrzeba w największe mrozy 4kw no i trochę na ciepłą wodę czyli razem raptem coś ok 7-8kw ale nawaliłem szamotu i daje rady jako górniak nawet bardzo dobrze temp trzyma równo , teraz go zrobiłem na dolniaka i też z ledwością bo ledwością na styk aby nie zgasnąć daje rady , pewnie w mrozy będzie ok ale u nas mrozy to powoli egzotyka jakaś więc jadę aby dojechać ,
Sadownik12 Opublikowano 11 Stycznia 2018 #25 Opublikowano 11 Stycznia 2018 ,,też z ledwością bo ledwością na styk aby nie zgasnąć daje rady,,-czyli przeprowadzasz pirolizę w dolniaku?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.