Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie Chce Podniesc Odpowiednio Temperatury

wladziugse

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie jest tak jak w SKZP,czas przerwy wylicza sterownik i zwiększenie czasu podawania skutkuje wydłużeniem czasu przerwy.Jeżeli w sterowniku masz funkcję wydajność podajnika to ją zmniejsz

Nie mam nic takiego, dzwoniłem do serwisu kazał zmniejszyć dmuchawę o jeden stopień bo ten nowy ślimak faktycznie trochę mniej może podawać a większy nadmuch powoduje szybsze wypalanie.

Czy to pomoże szczerze w to wątpię no ale nastawiłem nowe i teraz czekam. Dojdzie do ponad 53 to zejdzie dmuchawa do 34 bo wcześniej miałem 35.

Zobaczymy bo jednak faktycznie jak by szybciej palnik mi wypalał bo gdy mi nie chciał dobić do 55 to ręcznie mu podałem znacznie więcej podajnikiem i wtedy ładnie dobił do 55.

Ale zwiększenie podajnikiem nie pomaga bo z 5 sekund na 10 sekund też nie pomogło. Może mniejszy podmuch rozwiąże problem

Opublikowano

Nie pomogło temperatura spada od razu, zaraz automat zwiększy dmuchawę na 44 i dopiero wtedy utrzyma temperaturę. NIC NIE ROZUMIEM.

wymieniłem tylko ślimaka nie zmieniałem ustawień a kocioł jak podmieniony

Opublikowano

Jaki nr sterownika na platformie?

Opublikowano

To co podałeś,to najprowdopodobniej wersja softu sterownika. Czyli nie masz podłaczonego do internetu?

Opublikowano

To co podałeś,to najprowdopodobniej wersja softu sterownika. Czyli nie masz podłaczonego do internetu?

Jak nie mam jak mam :-) w pierwszym poście jest link do mojego pieca.

Sorki źle podałem ecoal 2.4

Opublikowano

Te skoki spalin też dziwne raz oscyluje cały czas przy 120 a raz wypierdzieli do 170, wcześniej było równomiernie 120 spadek do 90 i znowu do 120 teraz z racji że nie potrafi dobić temperatury to musi pizgaj dmuchawa i wzrasta temp spalin

Edit.

Zauważyłem też że generalnie jak dmuchawa chodzi to tylko z przodu palnika wydobywa się płomień reszta to sam żar, myślę że to też ma zwiazek.

Dysze czyscilem przed wczoraj więc to nie to...

Opublikowano

Patrzyłem na wykres i dość równo to idzie jak na automat. A chwilowe piki moga być spowodowane zwiększeniem mocy w momencie zwiększenia przepływu przy otwarciu głowic lub dogrzewania bojlera.

Nadmuch możesz dobrać metodą "na dym" albo "na spiek". Pierwsza -obniżasz nadmuch systematycznie do momentu, aż z komina pojawi się ciemny dym - wtedy podnosisz nadmuch z powrotem o dwa procenty.

. Druga - to obniżasz do momentu, aż w popielniku pojawią się niedopalone spieki koksowe, wtedy podnosisz oczko, dwa.

Oczywiście obserwacje co kilka godzin i przy zbliżonych warunkach odbioru ciepła.

Opublikowano

Patrzyłem na wykres i dość równo to idzie jak na automat. A chwilowe piki moga być spowodowane zwiększeniem mocy w momencie zwiększenia przepływu przy otwarciu głowic lub dogrzewania bojlera.

Nadmuch możesz dobrać metodą "na dym" albo "na spiek". Pierwsza -obniżasz nadmuch systematycznie do momentu, aż z komina pojawi się ciemny dym - wtedy podnosisz nadmuch z powrotem o dwa procenty.

. Druga - to obniżasz do momentu, aż w popielniku pojawią się niedopalone spieki koksowe, wtedy podnosisz oczko, dwa.

Oczywiście obserwacje co kilka godzin i przy zbliżonych warunkach odbioru ciepła.

Polecam zerknąć na mój wykres z środy, wtorku zeszłego tygodnia. Wtedy zrozumiesz o czym mówię i dlaczego uważam że pięć zupełnie inaczej pracuję. Wtedy to bardzo ładnie na automacie pracował

Opublikowano

A da się jakoś zresetować sterownik ? Bo generalnie gdy padł ślimak wyłączyłem całkowicie piec po ponownym włączeniu nie działa mi czujnik temperatury wewnętrznej nie pokazuje jej a przed wyłączeniem pieca i uszkodzeniem ślimaka działał. Może on gdzieś się gubi lub cokolwiek. Choć czujnik miałem tylko po to by wiedzieć jaka panuje temp w domu nie ustawiałem pod niego piec

Opublikowano

Może ja po prostu przesadzam ? Różnica temperatur na piecu i powrotu to 7 stopni.

Przed usterka ta różnica wynosiła 3 stopnie. Jednak dwa dni podczas usterki nie było palone dom wychlodzil się do temperatury 16 stopni.

Czy to możliwe że od piątku dom się jeszcze nie dojrzałym i zapotrzebowanie na energię wciąż jest większe niż wcześniej ?

To stary dom i moze dużo dłużej teraz ogrzać go w sensie ściany itd. bo temp w pokoju jest ok jednak np talerze jak wyciągam z szafki to wciąż chlodne

Opublikowano

Przywrócisz do ustawień serwisowych oraz fabrycznych, ale tylko z panelu sterownika. W "Ustawieniach użytkownika" są takie opcje.

Opublikowano

Hmm, nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym przebiciem. Przecież automat miśka działa tak, żeby się nie odstawiać. Gdy przebije te 5 stopni wtedy idzie w odstawkę, co oznacza, że sterowi nie udało się odpowiednio dobrać mocy. Ja bym powiedział, że taka praca jak na wykresach to modelowa dla algorytmu ecoal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.