Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Moc Pieca Klasy 5 Do Starego Domu

Krzychu999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dom po rodzicach, poniemiecki, budowany z cegły pełnej w całości razem z fundamentem, grubość ścian to 40cm z tego co mówili to nie ma żadnej pustki kiedy wymieniali okna na plastiki. Nie posiada żadnej izolacji, ani na ścianach, ani pod dachem czy pod posadzką. Metraż to 86 na dole i na poddaszu gdzie zrobiony jest tylko mały pokój 12m do tego wliczyć schody z wejściem to całość do ogrzania ok 100m. Reszta poddasza nieużytkowa i taka zostanie. Pokoj na górze jest zrobiony na stelażach i wypchany wełną, resztę poddasza mam zamiar w ciągu 2lat zrobić wełną, tzn położyć legary, wypełnić wełną 15cm i na to osb. Piec chcę wymienić teraz ponieważ jest 50% dofinansowania na klasę 5. Czy piec o mocy 12-14kw będzie odpowiedni? W Przyszłości na pewno wymiana okien na dwukomorowe razem z drzwiami, ale to w ciągu powiedzmy 4 lat.

Opublikowano

Wbij sobie dane domu tutaj, to jakis ogląd sytuacji będzie

www.cieplowlasciwie.pl

tak w ciemno, to jak to ma być 100m2 , okna wymienione, pokoik na górze opatulony wełną, to pozostaje kwestia strat przez sufit/posadzkę i dach, to warto jak piszesz szybko wyeliminować.... jak powalczysz płyta osb i wełną, to te widełki 12-14kw ogarną temat bez docieplenia ścian

aaaa to co ważne, jak masz komin ceglany, to póki kotła nie wsadziłeś, to na odcinku piętro-dach zabaźgraj szkłem wodnym, daj na to odpowiednią wełnę szklaną niepalną i chociaż to sznurkiem zwiąż, aby się kupy trzymało i nie wychładzało komina... w innym wypadku możesz sobie grzybkiem i pleśnia komin rozłożyć na czynniki pierwsze

Opublikowano

Dziękuję za szybką odpowiedź, a powiedz mi jeszcze proszę z tym kominem, bo sytuacja wygląda tak, że on jest w połowie na tym korytarzyku a druga ścianka jest równo ze ścianą pokoju, tylko jedna ścianka komina jest na stronie nie użytkowej, w pokoju nic nie wyłazi na ścianie, to zostawić tak czy, no właśnie... Ogólnie mam zamiar po położeniu osb dołożyć jeszcze tam od zewnątrz na ściane pokoju i tego korytarza ze schodami wełnę nawet i 20cm żeby to wszystko jak najlepiej odizolować.

...Dobra rozumiem już, mam i tak jeszcze ponad sufit komina ok 1,5m to czyli tam muszę zrobić. Pytanie odnośnie marki pieca za 8-9tyś co kupić? Defro Sigma E 12kw, MPM Tornado 13kw, SKAMP-PV 13kw?

Opublikowano

Jeżeli kocioł 5 klasy to  do komina  dobrać i włożyć wkład  https://www.kominowewklady.pl/kalkulator.html

Co do kotła bierz SKAMP-PV 13kw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.