martalodz Opublikowano 2 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam, posiadam nieocieplony dom z lat 60-tych, parterowy ok 100m2, piec moc 15kw i sterownik Titanic. Proszę o pomoc w ustawieniach sterownika, próbowałam już różnych ustawień, ale albo piec nie dogrzewa do temperatury 50 stopni, albo zużywa bardzo dużo ekogroszku ok 40kg na dobę i pełno jest dużych kawałków w popiole. Obecne ustawienia: temp na kotle 50 temp CWU 48 podawanie 13s czas przerwy 3min 28s moc dmuchawy 05 ( na 12) czas przedmuchu 15s przerwa w podtrzymaniu 10 min krotność podawania 2 niestety piec bardzo wolno dogrzewa do temp 50. Wcześniej miałam ustawienia : podawanie 8s czas przerwy 58s moc dmuchawy 05 czas przedmuchu 15s przerwa w podtrzymaniu 8 min krotność podawania 2 ale przy tych parametrach zużycie było ok 40-50kg na dobę. Obecnie temp w domu to ok 21,5 stopnia, ale nie ma zbyt dużego mrozu a mam wrażenie , że dmuchawa chodzi non stop
Gość Oldek Opublikowano 2 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam, ja palę z pomocą tego sterownika i nie oczekuję że dzięki sterownikowi będę mniej spalał grochu. W tym sterowniku są TYLKO 3 parametry, które mają wpływ na spalanie. czas podawania, przerwa w podawaniu i moc dmuchawy w skali do 12. Czasem przerwy w podawaniu nie ogrzejesz mieszkania,(13 sek podawanie, 208 sek. przerwy czyli w przybliżeniu 6dkg. węgla na 208 sek.) Ja u siebie mam ustawienia 7sek podawania 25 sek. przerwy w podawaniu dmuchawa 10, przysłona dmuchawy otwarta na 25%. Kopiec z węgla wysoki, w domu mam cieplej a spalanie podobne Temperatura kotła 50°C duża, jeśli idzie to bezpośrednio na grzejniki, ale może budynek ma takie zapotrzebowanie. No albo groszek cienki.
martalodz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Dziękuję za informację, spróbuję tych ustawień. Tylko nie wiem jak ustawić przesłonę dmuchawy. Ja mam moc dmuchawy w skali od 1 do 12( ustawiona na 05) i czas przedmuchu na 15s
gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 8 Stycznia 2018 @Oldek 60g/13 sek tj. 4,5 g/sek. Czy to pewna informacja, bo jest bardzo ważna. Liczyłeś przesyp tego podajnika? O ile jest taki sam, jak u @martalodz. Nie kocioł, nie sterownik - a PODAJNIK i opał.
martalodz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ja mam podajnik Ardeo, prędkość obrotowa 1/min, zakres mocy 8-30kw. Jeśli chodzi o jakość groszku...trudno powiedzieć, ale raczej jest ok. Raz kupiłam na próbę groszek w markecie i był dramat. Przy obecnych ustawieniach (7s podawania...z początku konwersacji) sporo groszku jest niewypalone i zużycie olbrzymie. Co prawda szybko dogrzewa, ale podajnik muszę raz na trzy dni uzupełnić
gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Który konkretnie Ardeo? Eco Burn? Zdjęcie albo dane z tabliczki znamionowej.
martalodz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Który konkretnie Ardeo? Eco Burn? Zdjęcie albo dane z tabliczki znamionowej.
gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #8 Opublikowano 8 Stycznia 2018 @Oldek dobrze pisał - ok. 4,5 g/sek. Czyli mając nastawy 8s/58s spalasz około 2,3 kg na godzinę (zakładam, że w Titanicu czas podawania wliczany jest w czas przerwy). A to jest realnie około 12 kW (16 kW z 75% sprawnością), więc wynik 45 kg na dobę jak najbardziej możliwy. Pytanie, dlaczego tak dużo w 100 metrowym domu, gdzie obecnie powinno wystarczyć najwyżej połowa z tego? Odpowiedzi trzeba szukać w izolacji domu, błędach w wykonaniu czy regulacji instalacji.
martalodz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #9 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jak pisałam wcześniej dom nie jest ocieplony a przy obecnej temp na zewnątrz - 10 st , temp na sterowniku spadła do 48,2 st i w ciągu 10 min podnosi się do 50 st. Stożek ustawiony na palenisku jest dość wysoki ale podczas spalania opada i nie jestem w stanie utrzymać jego wysokości na takim samym poziomie. Sam groszek nie wypala się dokładnie tylko zostawia grube nie wypalone kawałki węgla często przerzucane przez podajnik i nie dopalone. Jak mogę ustawić każdy z parametrów aby poprawić wydajność pieca i spalania ?
gmaj22 Opublikowano 8 Stycznia 2018 #10 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ten palnik ma wahadłowy talerz korony? Skoro niedopalony groszek spada, to nadmuch zdecydowanie za niski dla podawania 8s/58s Skoro obecnie jest na "5" - zwiększyć co najmniej do "8". Podawanie 10s przerwa 50s lub nawet 12s/48s dla mocy max. To jest 25 kW palnik, więc jest w stanie na pełnej mocy przełknąć do 4 kg groszku na godzinę :)
martalodz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Ok. Spróbuje na ustawieniach jakie pan poleca i zobaczymy jak będzie. Dziękuję
martalodz Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #12 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Ok. Spróbuje na ustawieniach jakie pan poleca i zobaczymy jak będzie. Dziękuję Witam ponownie :) Ciąg dalszy walki z piecem... próbowałam poleconych ustawień, piec dogrzewa szybko, ale zużycie to jakaś masakra :( Teraz na dworze jest dosyć ciepło, a ja podajnik co dwa dni napełniam,większość "popiołu", to wielkie kawałki niewypalonego groszku, więc muszę go przesiewać i znów do pieca. Groszek jest dobrej jakości, na innych ustawieniach wypalał się dużo lepiej, zaczyna mi już koncepcji brakować
gmaj22 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Przy których ustawieniach tak sie dzieje? "instrukcja" z postu #10 została zastosowana?
martalodz Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #14 Opublikowano 22 Stycznia 2018 8 sek podawanie i 52 sek postój, nadmuch 8. Dogrzewa super szybko, ale praktycznie tyle ile wsypuję, tyle wybieram :mellow:
martalodz Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #15 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Oglądam różne filmy o tym jak ma wyglądać płomień i jaki ma być popiół, wysokość płomienia wydaje się ok, ale popiół, który wybieram, to nawet nie popiół, a przerzucony groszek. Jak słyszę, że ktoś zużywa 75kg na tydzień to zaczynam się zastanawiać, jak to możliwe. Wiele osób pisze o jakiejś przesłonie dmuchawy, a ja nawet nie wiem czy to mam ;) bo tylko sterownik przestawiam
Pieklorz Opublikowano 22 Stycznia 2018 #16 Opublikowano 22 Stycznia 2018 AZP-R to obrotowy, stalowy. Palnik potrafi bardzo ładnie spalać, ale trzeba o niego dbać. Zaniedbany z przytkanymi otworami można zniszczyć lub upalić. Tu chociaż po sezonie najlepiej palnik wyciągnąć z kotła, na spokojnie np. gwoździem udrożnić otwory w palenisku. Wyjąć ślimak, przeczyścić rurę. Podczas eksploatacji co drugi zasyp kosza zdjąć zabezpieczenie tj śrubę za dźwignią którą wkleiłaś na fotce i 4-5razy energicznie machnąć tym przód-tył i ponownie założyć śrubę. Jak podniesiesz okrągłe palenisko, to pod nim jest taki kwadrat z nacięciami. Ten kwadrat na około pod spodem ma naspawane płaskowniki, ale niepełne, nie schodzą się na rogach, tu na około warto dać slicon i maszyna będzie palić aż miło. Ten kwadrat ma z jednego boku nacięcie, tym nacięciem dajesz go zawsze od strony kosza. Aaaa i jeszcze jedno stalowa wersja ma bezsensowne rozwiązanie pod stery dwustanowe w postaci dziury nagwintowanej, znajdziesz ją obok mechanizmu obrotowego tuż nad osią ślimaka. Pod stery z pidem oprócz woreczka z zapasową zawleczką była taka krótka śrubeczka do wkręcenia i zatkania tego lewego powietrza. Krótko mówiąc zaślep ten otworek Nastawy dobieraj tak, aby nie paliło się w głębi i ostrożnie z wiatrem.
gmaj22 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zmniejszyc podawanie na 6 sekund. Jesli rano w dalszym ciagu beda niedopalone koksy, zwiększyc nadmuch do 10. PS: Dobrze, że Pieklorz sie pojawił. On ten palnik zna od podszewki :) Niedrożne otwory nadmuchowe równiez moga byc przyczną niedopalania. Przy okazji: przesyp tego palnika, to 4,5 g/sek, czy raczej ponizej 4g/sek? Nie jestem w stanie spamiętać tych wszystkich Ardeo :)
martalodz Opublikowano 22 Stycznia 2018 Autor #18 Opublikowano 22 Stycznia 2018 zrobię kilka filmów, jak to wygląda teraz na tych ustawieniach, jak będzie rano i jak zmienię ustawienia, chociaż boję się, że przy zmniejszeniu do 6s palenisko będzie za nisko, ale nie szkodzi spróbować :)
gmaj22 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Piszesz, że przesypuje palnik, stąd propozycja zmniejszenie dawki.Można tez wydłużyc przerwę. Jesli palenisko jest OK, to pozostaje tylko wyczyścić palnik lub podnieśc nadmuch. Z drugiej strony zbyt duży nadmuch doprowadzi do spiekania. To jest jak równanie z kilkoma niewiadomumi. Najlepiej to będzie rzeczywiście widać na zdjęciach albo filmie. Teraz zapisz sobie, wydrukuj i powieś w kotłowni: "Pentalog" zaczerpnięty z innego forum :) Zmieniaj zawsze jeden parametr.1.Jak nie dopala ale osiąga zadaną tmp.wydłuż przerwę podawania.2.Jak nie dopala i nie osiąga zadanej tmp.podnoś nadmuch.3.Jak spieka ale osiąga zadaną tmp.obniżaj nadmuch.4.Jak spieka i nie osiąga zadanej tmp.skracaj przerwę podawania.5.Jak skleja popiół to nadmuch w dół. Już widzę, jak się @Pieklorz uśmiecha pod nosem :)
Pieklorz Opublikowano 22 Stycznia 2018 #20 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgaś go, uszczelnij palenisko, wkręć śrubeczkę do zatkania lewego powietrza i rusz dźwignią 5-6razy po zdjęciu zabezpieczenia. Jutro po południu poszukam w archiwum fotek i wrzucę na wątek, to będzie Ci łatwiej z pracą.
Pieklorz Opublikowano 23 Stycznia 2018 #21 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Załączam fotki, gdzie należy wkręcić śrubeczkę w wersję stalową AZP-R lub tez AZP-MR Na kolejnych widać w które miejsce dać na około slicon i jak oryginalnie leży ten kwadratowy element (widac,że narożniki sa niepełne i tamtędy śmiga tez bokami powietrze) Na deser fotka z opisem o co chodzi z dźwignią do czyszczenia komory powietrznej. Ostatnia fotka to złożone palenisko widok z góry, z tego kwadratu (jak jest uszczelniony jak na fotkach wyżej) pod okrągłym paleniskiem wchodzi tymi zygzakami powietrze wtórne i to dzięki niemu ten model tak dobrze potrafi spalać miały węglowe. Jak się coś widzi, to łatwiej zrozumieć i wykonać. Ten palnik uszczelniony bardzo fajnie spala, także miały węglowe, byle paliwo było suche.
martalodz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #22 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zdjęłam zabezpieczenie i poruszałam tą wajchą..... no sporo wyleciało, piec wygaszę w dopiero w piątek i wtedy uszczelnię palenisko
martalodz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #23 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wcześniej tak to wyglądało przy podawaniu 8s/56s/dmuchawa na 8, niewypalony popiół, wielkie kawałki i gigantyczne zużycie ;) Mój film 2.wmv
martalodz Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor #24 Opublikowano 5 Lutego 2018 Panowie bardzo dziękuję za pomoc, po uszczelnieniu palnika śmiga, aż miło :) :) :) czasem lekko nie dopala, ale myślę, że wystarczy lekka korekcja ustawień :) Raz jeszcze dziękuję za pomoc
Sławek40 Opublikowano 22 Października 2019 #25 Opublikowano 22 Października 2019 Witam. Mam pytanie. A ta klapka od spodu co czyści się kanał powietrzny jest u was też nie szczelna? Zauważyłem że dmucha tam zimne powietrze z wentylatora i chyba wystudza kocioł. Chciałbym ją jakoś uszczelnić ale zabardzo nie mam pomysłu jak to zrobić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.