Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Pieca Z Podajnikiem Titanic

martalodz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam nieocieplony dom z lat 60-tych, parterowy ok 100m2, piec moc 15kw i sterownik Titanic. Proszę o pomoc w ustawieniach sterownika, próbowałam już różnych ustawień, ale albo piec nie dogrzewa do temperatury 50 stopni, albo zużywa bardzo dużo ekogroszku ok 40kg na dobę i pełno jest dużych kawałków w popiole. Obecne ustawienia:

temp na kotle 50

temp CWU 48

podawanie 13s

czas przerwy 3min 28s

moc dmuchawy 05 ( na 12)

czas przedmuchu 15s

przerwa w podtrzymaniu 10 min

krotność podawania 2

niestety piec bardzo wolno dogrzewa do  temp 50. Wcześniej miałam ustawienia :

podawanie 8s

czas przerwy 58s

moc dmuchawy 05

czas przedmuchu 15s

przerwa w podtrzymaniu 8 min

krotność podawania 2

ale przy tych parametrach zużycie było ok 40-50kg na dobę.

Obecnie temp w domu to ok 21,5 stopnia, ale nie ma zbyt dużego mrozu a mam wrażenie , że dmuchawa chodzi non stop

Opublikowano

Witam, ja palę z pomocą tego sterownika i nie oczekuję że dzięki sterownikowi będę mniej spalał grochu.

W tym sterowniku są TYLKO 3 parametry, które mają wpływ na spalanie. czas podawania, przerwa w podawaniu

i moc dmuchawy w skali do 12. 

Czasem przerwy w podawaniu nie ogrzejesz mieszkania,(13 sek podawanie, 208 sek. przerwy czyli w przybliżeniu 6dkg. węgla na 

208 sek.)

Ja u siebie mam ustawienia 7sek podawania 25 sek. przerwy w podawaniu dmuchawa 10, przysłona dmuchawy otwarta na 25%.

Kopiec z węgla wysoki, w domu mam cieplej a spalanie podobne

Temperatura kotła 50°C duża, jeśli idzie to bezpośrednio na grzejniki, ale może budynek ma takie zapotrzebowanie.

No albo groszek cienki.

Opublikowano

Dziękuję za informację, spróbuję tych ustawień. Tylko nie wiem jak ustawić przesłonę dmuchawy. Ja mam moc dmuchawy w skali od 1 do 12( ustawiona na 05) i czas przedmuchu na 15s

Opublikowano

@Oldek 60g/13 sek tj. 4,5 g/sek. Czy to pewna informacja, bo jest bardzo ważna.  Liczyłeś przesyp tego podajnika? O ile jest taki sam, jak u @martalodz. Nie kocioł, nie sterownik - a PODAJNIK i opał.

Opublikowano

Ja mam podajnik Ardeo, prędkość obrotowa 1/min, zakres mocy 8-30kw. Jeśli chodzi o jakość groszku...trudno powiedzieć, ale raczej jest ok. Raz kupiłam na próbę groszek w markecie i był dramat. Przy obecnych ustawieniach (7s podawania...z początku konwersacji) sporo groszku jest niewypalone i zużycie olbrzymie. Co prawda szybko dogrzewa, ale podajnik muszę raz na trzy dni uzupełnić

Opublikowano

Który konkretnie Ardeo? Eco Burn? Zdjęcie albo dane z tabliczki znamionowej.

Opublikowano

Który konkretnie Ardeo? Eco Burn? Zdjęcie albo dane z tabliczki znamionowej.

post-76973-0-41248900-1515445915_thumb.jpg

Opublikowano

@Oldek dobrze pisał - ok. 4,5 g/sek.

Czyli mając nastawy 8s/58s spalasz około 2,3 kg na godzinę (zakładam, że w Titanicu czas podawania wliczany jest w czas przerwy). A to jest realnie około 12 kW (16 kW z 75% sprawnością),  więc wynik 45 kg na dobę jak najbardziej możliwy.

Pytanie, dlaczego tak dużo w 100 metrowym domu, gdzie obecnie powinno wystarczyć najwyżej połowa z tego? Odpowiedzi trzeba szukać w izolacji domu, błędach w wykonaniu czy regulacji  instalacji.

Opublikowano

Jak pisałam wcześniej dom nie jest ocieplony a przy obecnej temp na zewnątrz - 10 st , temp na sterowniku spadła do 48,2 st i w ciągu 10 min podnosi się do 50 st. Stożek ustawiony na palenisku jest dość wysoki ale podczas spalania opada i nie jestem w stanie utrzymać jego wysokości na takim samym poziomie. Sam groszek nie wypala się dokładnie tylko zostawia grube nie wypalone kawałki węgla często przerzucane przez podajnik i nie dopalone. Jak mogę ustawić każdy z parametrów aby poprawić wydajność pieca i spalania ?

Opublikowano

Ten palnik ma wahadłowy talerz korony? Skoro niedopalony groszek spada, to nadmuch zdecydowanie za niski dla podawania 8s/58s 

Skoro obecnie jest na "5" - zwiększyć co najmniej do "8". Podawanie 10s przerwa 50s lub nawet 12s/48s dla mocy max. To jest 25 kW palnik, więc jest w stanie na pełnej mocy przełknąć do 4 kg groszku na godzinę :)

Opublikowano

Ok. Spróbuje na ustawieniach jakie pan poleca i zobaczymy jak będzie. Dziękuję

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ok. Spróbuje na ustawieniach jakie pan poleca i zobaczymy jak będzie. Dziękuję

Witam ponownie :) Ciąg dalszy walki z piecem... próbowałam poleconych ustawień, piec dogrzewa szybko, ale zużycie to jakaś masakra :( Teraz na dworze jest dosyć ciepło, a ja podajnik co dwa dni napełniam,większość "popiołu", to wielkie kawałki niewypalonego groszku, więc muszę go przesiewać i znów do pieca. Groszek jest dobrej jakości, na innych ustawieniach wypalał się dużo lepiej, zaczyna mi już koncepcji brakować

Opublikowano

Przy których ustawieniach tak sie dzieje? "instrukcja" z postu #10 została zastosowana?

Opublikowano

8 sek podawanie i 52 sek postój, nadmuch 8.    Dogrzewa super szybko, ale praktycznie tyle ile wsypuję, tyle wybieram :mellow:

Opublikowano

Oglądam różne filmy o tym jak ma wyglądać płomień i jaki ma być popiół, wysokość płomienia wydaje się ok, ale popiół, który wybieram, to nawet nie popiół, a przerzucony groszek. Jak słyszę, że ktoś zużywa 75kg na tydzień to zaczynam się zastanawiać, jak to możliwe. Wiele osób pisze o jakiejś przesłonie dmuchawy, a ja nawet nie wiem czy to mam ;) bo tylko sterownik przestawiam

Opublikowano

AZP-R to obrotowy, stalowy.

Palnik potrafi bardzo ładnie spalać, ale trzeba o niego dbać. Zaniedbany z przytkanymi otworami można zniszczyć lub upalić.

Tu chociaż po sezonie najlepiej palnik wyciągnąć z kotła, na spokojnie np. gwoździem udrożnić otwory w palenisku. Wyjąć ślimak, przeczyścić rurę.

Podczas eksploatacji co drugi zasyp kosza zdjąć zabezpieczenie tj śrubę za dźwignią którą wkleiłaś na fotce i 4-5razy energicznie machnąć tym przód-tył i ponownie założyć śrubę.

Jak podniesiesz okrągłe palenisko, to pod nim jest taki kwadrat z nacięciami. Ten kwadrat na około pod spodem ma naspawane płaskowniki, ale niepełne, nie schodzą się na rogach, tu na około warto dać slicon i maszyna będzie palić aż miło. Ten kwadrat ma z jednego boku nacięcie, tym nacięciem dajesz go zawsze od strony kosza.

Aaaa i jeszcze jedno stalowa wersja ma bezsensowne rozwiązanie pod stery dwustanowe w postaci dziury nagwintowanej, znajdziesz ją obok mechanizmu obrotowego tuż nad osią ślimaka. Pod stery z pidem oprócz woreczka z zapasową zawleczką była taka krótka śrubeczka do wkręcenia i zatkania tego lewego powietrza. Krótko mówiąc zaślep ten otworek

Nastawy dobieraj tak, aby nie paliło się w głębi i ostrożnie z wiatrem.

Opublikowano

Zmniejszyc podawanie na 6 sekund. Jesli rano w dalszym ciagu beda niedopalone koksy, zwiększyc nadmuch do 10.

PS: Dobrze, że Pieklorz sie pojawił. On ten palnik zna od podszewki :) 

Niedrożne otwory nadmuchowe równiez moga byc przyczną niedopalania.

Przy okazji: przesyp tego palnika, to 4,5 g/sek, czy raczej ponizej 4g/sek? Nie jestem w stanie spamiętać tych wszystkich Ardeo :)

Opublikowano

zrobię kilka filmów, jak to wygląda teraz na tych ustawieniach, jak będzie rano i jak zmienię ustawienia, chociaż boję się, że przy zmniejszeniu do 6s palenisko będzie za nisko, ale nie szkodzi spróbować :)

Opublikowano

Piszesz, że przesypuje palnik, stąd propozycja  zmniejszenie dawki.Można tez wydłużyc przerwę. Jesli palenisko jest OK, to pozostaje tylko wyczyścić palnik lub podnieśc nadmuch. Z drugiej strony zbyt duży  nadmuch doprowadzi do spiekania. To jest jak równanie z kilkoma niewiadomumi. Najlepiej  to będzie rzeczywiście widać na zdjęciach albo filmie.

Teraz zapisz sobie, wydrukuj i powieś w kotłowni: "Pentalog" zaczerpnięty z innego forum :)

Zmieniaj zawsze jeden parametr.
1.Jak nie dopala ale osiąga zadaną tmp.wydłuż przerwę podawania.
2.Jak nie dopala i nie osiąga zadanej tmp.podnoś nadmuch.
3.Jak spieka ale osiąga zadaną tmp.obniżaj nadmuch.
4.Jak spieka i nie osiąga zadanej tmp.skracaj przerwę podawania.
5.Jak skleja popiół to nadmuch w dół. 

Już widzę, jak się @Pieklorz uśmiecha pod nosem :)

Opublikowano

Zgaś go, uszczelnij palenisko, wkręć śrubeczkę do zatkania lewego powietrza i rusz dźwignią 5-6razy po zdjęciu zabezpieczenia.

Jutro po południu poszukam w archiwum fotek i wrzucę na wątek, to będzie Ci łatwiej z pracą.

Opublikowano

Załączam fotki, gdzie należy wkręcić śrubeczkę w wersję stalową AZP-R lub tez AZP-MR

Na kolejnych widać w które miejsce dać na około slicon i jak oryginalnie leży ten kwadratowy element (widac,że narożniki sa niepełne i tamtędy śmiga tez bokami powietrze)

Na deser fotka z opisem o co chodzi z dźwignią do czyszczenia komory powietrznej.

Ostatnia fotka to złożone palenisko widok z góry, z tego kwadratu (jak jest uszczelniony jak na fotkach wyżej) pod okrągłym paleniskiem wchodzi tymi zygzakami powietrze wtórne i to dzięki niemu ten model tak dobrze potrafi spalać miały węglowe.

Jak się coś widzi, to łatwiej zrozumieć i wykonać.

Ten palnik uszczelniony bardzo fajnie spala, także miały węglowe, byle paliwo było suche.

post-1687-0-45104600-1516700691_thumb.jpg

post-1687-0-34459400-1516700710_thumb.jpg

post-1687-0-35231600-1516700721_thumb.jpg

post-1687-0-78755200-1516700902_thumb.jpg

post-1687-0-70100700-1516700992_thumb.jpg

Opublikowano

Zdjęłam zabezpieczenie i poruszałam tą wajchą..... no sporo wyleciało, piec wygaszę w dopiero w piątek i wtedy uszczelnię palenisko

Opublikowano

Wcześniej tak to wyglądało przy podawaniu 8s/56s/dmuchawa na 8, niewypalony popiół, wielkie kawałki i gigantyczne zużycie ;) Mój film 2.wmv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie

bardzo dziękuję za pomoc, po uszczelnieniu palnika śmiga, aż miło :) :) :) czasem lekko nie dopala, ale myślę, że wystarczy lekka korekcja ustawień :)  Raz jeszcze dziękuję za pomoc

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie. A ta klapka od spodu co czyści się kanał powietrzny jest u was też nie szczelna? Zauważyłem że dmucha tam zimne powietrze z wentylatora i chyba wystudza kocioł. Chciałbym ją jakoś uszczelnić ale zabardzo nie mam pomysłu jak to zrobić. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.