Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór Sterownika Do Kotła Retortowego 15Kw

wrozanski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuję pomocy bardziej doświadczonych osób przy wyborze nowego sterownika do kotła.

Kocioł tani, zakupiony w markecie, 15kW. Budowa bardzo podobna do tego: https://forum.info-ogrzewanie.pl/uploads/monthly_12_2017/post-41236-0-54875300-1513754278_thumb.jpg
Palnik nie posiada żadnej tabliczki, ale jego wygląd i wymiary (palnika i montażowe) wskazują na retortę pancerpol 15kW. 

Instalacja grzejniki i zbiornik CWU (ale pompa jest jedna na powrocie do kotła).  

W tym momencie sterownik KG Elektronik SP-18 control smart multi.

Wszystko działa w miarę sprawnie, spalanie nie jest najgorsze (ale muszę często kontrolować), instalacja ogrzewa dom i wodę. 

Wymienić sterownik chcę z dwóch powodów.

Pierwszy jest taki, że aktualny się spalił (udało mi się połatać lutownicą ścieżki na płytce, ale nigdy nie wiadomo jak długo to wytrzyma).

Drugi powód kiepskie możliwości ustawienia sterownika. Są dwa tryby. Jeden w którym podaje się sztywny czas pracy i postoju podajnika, a dmuchawa zwalnia przy dochodzeniu do temperatury zadanej, działa to nawet dobrze, ale w cieplejsze dni powoduje przewęglenie (bo temperatura kotła nie spada na tyle poniżej zadanej, żeby dmuchawa wypaliła nagromadzony opał). Drugi tryb to klasyczny dwustan, ale tutaj też są minusy, bo dmuchawę ustawia się skokowo 1-10 bieg, nie można zmienić histerezy kotła (jak dojdzie do temperatury zadanej to kończy podawać, ale dmucha jeszcze dwa stopnie w górę i robi krater, zaś jak spadnie poniżej zadanej to najpierw podaje opał, a dopiero stopień niżej dmucha, więc są sytuacje kiedy ciągle dmucha bez opału lub podaje opał bez dmuchania). Nie wiem czy dokładnie to wytłumaczyłem. Dodatkowo przerwę w podawaniu można zmieniać w górę i w dół o 30 sekund.

Zastanawiam się nad poniższymi sterownikami: 

Luksus Eko R PID Elster

SP-18 Electronics

Perfekt R PID Elster

Argos PID Technix

Joker DS3P TMK

SP-18L Electronics

Przejrzałem ich instrukcje obsługi, znam ich cechy, ale nie wiem, czy któryś z tych sterowników lepiej lub gorzej nadawałby się do mojego palnika. Dmuchawę mogę zakupić pod wybrany sterownik.

Opublikowano

Chciałbym się zmieścić cenowo w okolicach 400 zł. Sterowniki, które wymieniłem powyżej kosztują mniej więcej od 350-460 zł (przejrzałem ceny z internetu).

Zrobiłem sobie rozpiskę różnych sterowników i metodą wykreślania usunąłem część, a pozostały mi te powyżej. 
Mam następujące wątpliwości:
1. Czy, któreś z tych sterowników są tak kiepskie (mają złą opinię), że lepiej od razu je odrzucić.

2. Czy, któreś z tych sterowników byłyby bardziej wskazane pod zwykłą retortę 15kw (tutaj chyba głównie chodzi o dopasowanie algorytmu spalania).

3. Czy lepiej wybrać sterownik z samym trybem pid, czy taki który można przełączać pid/dwustan.

Najbardziej zależy mi na tym, żeby dobrze dobrać sterownik i ewentualnie nową dmuchawę do aktualnego palnika. Fajnie byłoby gdybym mógł włączyć czasami PID i faktycznie by to działało na zwykłej retorcie zasilanej ekogroszkiem.  

Opublikowano

Iryda oglądałem, ogólnie ma pochlebne opinie, ale dla mnie trochę za bardzo rozbudowany. Szukam czegoś prostszego, mam jedną pompę CO, będę miał maksymalnie w przyszłości drugą do CWU. Początkowo myślałem o sterownikach z wykresami, ale jednak postanowiłem, że z tego zrezygnuję ze względu na cenę takich sterowników.

Opublikowano

Ja bym brał Argosa PID

A ja bym jednak nie brał.

Szczególnie z ichnim sterownikiem T1000.

No chyba, że soft dopracowali.

Zresztą, nie bardzo widzę sens stosować PID bez czujnika temperatury spalin.

Jakoś mi to nie gra.

Natomiast mam Titanic + panel Pilot G i jestem bardzo kontent.

Tyle, że to dwustan.

Opublikowano

Na Twoim miejscu w pierwszej kolejności to zmierzyłbym temp. powrotu tuż przed kotłem. Gdy będzie duża różnica temp. to sterowniki z pid będą miały kłopot. Z pierwszego postu żadnego sterownika bym nie kupił. Żuć okiem na sppv2L dosyć prosty ,ale bardzo skuteczny.

Opublikowano

Argos PID - ma PID, chyba dwustan też musi mieć (o ile sie nie myle). Mam talosa i w razie gwarancji kontakt wydaje się być spoko.

Ale jak chcesz dołożyć troche więcej brałbym SPPv2L
Jest też TALOS - mam ale tyłka nie urywa.

Opublikowano

Robert528, na kotle mam temperaturę 63 stopnie, zmierzyłem temperaturę powrotu, a dokładnie mówiąc temperaturę rury powrotnej tuż przed wejściem w płaszcz kotła, pokazało mi 52 stopnie, może jakbym trzymał dłużej przyłożoną końcówkę termometru to pokazałoby więcej, ale myślę, że nie wiele. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale na powrocie do  kotła mam taką kolejność: zawór temperaturowy 55st, do którego jednym wejściem wpływa gorąca woda bezpośrednio z kotła, a drugim wejściem wpływa powrót z instalacji (grzejniki i bojler), za tym zaworem jest pompa co i później już kocioł. Tak więc tam chyba na powrocie nigdy nie będzie dużej różnicy, ze względu na ten zawór. 

Shogunzlasa, Argosa można przełączać pid/dwustanowy. Myślałem o Talosie ze względu na to, że niby nie trzeba podawać początkowych nastaw i ma wykresy, ale jednak jak już wspominałem muszę się też liczyć z ceną, bo możliwe, że przy okazji dojdzie też zakup dmuchawy, a może i jeszcze coś. Napisałem do producenta sppv2l w sprawie ceny za ten sterownik. Wiem, że przy sppv2l jest różnica w działaniu dmuchawy.

Opublikowano

Sp18 bym odrzucił

Argos pid 400zł on dobrze chodzi na stabilnym odbiorze ciepła bez dużych skoków czy zmian przepływu. Tu soft jest pod typowe wentyle podajnikowe tj. Wpa06, Rms120, wbs6aAL, RV13AM, DM80. Polecam z dmuchaw wybór między RV13AM a Wpa06

Sppv2l to koszt 550zł pracuje z małymi i dużymi dmuchawami, ze względu na sposób pracy lepiej patrzeć na te same co wyżej, one łatwiej i szybciej wchodza na obroty

Joker ma taki pseudo pid, zwalnia przed zadaną ale sterownik powinno się ustawić tak, aby ją osiągał. Słyszy się, że zdarzają się jego awarie, ale ponoć serwis dość sprawny.

Opublikowano

Pieklorz, dzięki za dodatkowe wskazówki. Mam dwa pytania.

Jak określić czy instalacja zapewnia stabilny odbiór ciepła bez dużych skoków czy zmian przepływu? Jeśli jest potrzeba to mogę opisać/narysować mniej więcej moją instalację i jej działanie.

Czy któryś z wymienionych przez Ciebie wentylatorów lepiej nadaje się pod kocioł/palnik 15kw? Aktualnie mam wentylator tej samej firmy co sterownik DP-02. Za raz wstawię zdjęcie. 

Opublikowano

Stabilny to chodzi o to, aby coś gwałtownie nie odcinało odbioru ciepła albo pi jakimś postoju dłuższym nie zalewało kotła tonami zimnej wody - np termostat pokojowy powoduje takie skoki zapotrzebowania na moc

Tej dmuchawki ja akurat nie znam, jak jest tam silnik EMC albo EBM ewentualnie Ziehl-Abegg to będzie dobrze chodzić. Jak jakieś tanie chińskie padło zwartobiegunowe to będzie źle

Opublikowano

Dzięki za wytłumaczenie, w moim przypadku raczej układ jest stabilny. Jest tylko jedna pompa CO, która chodzi praktycznie cały czas. Temperaturą sterują zawory na grzejnikach. Bojler jest grzany bez przerwy temperaturą taką jak na kotle. Dodatkowo na powrocie jest ten zawór temperaturowy, który chroni przed zimnym powrotem. O ile dobrze to rozumiem to nie ma gwałtownych zmian. 

Co do silnika wentylatora to sprawdzę, ale stawiam na "tanie chińskie padło" :) 

Powoli sytuacja mi się rozjaśnia Sp-18 odpada bo jakbym chciał dwustanowy to mogę pewnie kupić lepszy, Sp-18l odpada bo można mieć lepszy za mniej pieniędzy, Joker jest drogi, a nie daje tego co oczekuję. Argos jeśli chcę zapłacić mniej albo sppv2l jeśli mógłbym zapłacić więcej. 

Zostały jeszcze Luksus i Perfekt, które mają tylko tryby automatyczne, bez możliwości przejścia na dwustanowy. Ktoś coś o nich jest w stanie napisać? 

Opublikowano

Sppv2l ma net. Te dwa ostatnie to antyki. Nie wiem czy do nich są wprowadzane jakieś nowe aktualizacje. Spp jest prosty w ustawieniach prawie jak zwykły dwustan. Jest też dość obszerne forum na stronie producenta. 

Opublikowano

Rober528 (wcześniej przekręciłem twój nick), dzięki za dodatkowe informacje. Biorę też pod uwagę sppv2l, ale cena też jest dla mnie ważna, dlatego jeszcze ostatecznie nie podjąłem decyzji. O pozostałe sterowniki dopytuję dlatego, że mój kocioł też nie jest nowoczesny, nie jest stary, ale jest prostej konstrukcji, z prostym palnikiem i palę w nim tylko ekogroszkiem. 

Opublikowano

Jak wyminiałem sterowniki też cena grała rolę, ale cena za jakiś sensowny dwustan jest prawie jak za np. Sppv2L.

Opublikowano

Bardzo dawno temu krótko korzystałem ze starego experta na testach miałem też luksusa ale prototypowego nie wszedł w takiej formie na produkcję. Coś mi wtedy nie do końca pasowało i nie przekonałem się do tego. Z nowymi już kontaktu nie miałem

Opublikowano

Dziękuję wszystkim, którzy zainteresowali się tematem, wasze odpowiedzi nakreśliły mi obraz, którymi sterownikami można się zainteresować, a które lepiej odrzucić. Może komuś innemu też się te wiadomości przydadzą. Ja sam zakup muszę tymczasowo odłożyć, ze względów finansowych. Do "usłyszenia". 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.