Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co/cwu . Problem Z Grzaniem Wody Cwu

GrzegorzTychy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie odnośnie modyfikacji instalacji tzn. czy jest możliwość usprawnienia i co należy zastosować . 

W załączniku rysunek mojej instalacji. Na czym polega problem, ustawiając zawór 3D i jednocześnie redukując temp. na kaloryferach redukuje temp która ogrzewa wodę w bojlerze i tym samym ogrzewam ją do temp. np 35 stopni. 

Proszę o poradę jak poradzić sobie z tym problemem nie robiąc rewolucji w instalacji.

Może macie jakieś pomysły, bardzo będę wdzięczny za sugestie. 

Pozdrawiam.

Grzegorz

post-76810-0-38138300-1514202211_thumb.jpg

Opublikowano

Na rysunku jest tylko jeden zawór trójdrożny, znajduje się na powrocie .

Opublikowano

I jak nim sterujesz temp na grzejniki?

Efektem całkowitego zamknięcia na zaworze przepływu  dla A1 jest zwiększenie temperatury na kaloryferach/bojlerze , jednak kiedy otwieram stopniowo przepływ dla A1 wpuszczam częściowo w obieg schłodzoną wodę z powrotu przez co zmniejszam temperaturę tym samym piec jest mniej paliwożerny .

Zastanawiam się czy w dobrym kierunku ustawiłem strzałkę na odcinku A1, w każdym bądź razie tak jak wspomniałem wyżej efektem otwarcia jest obniżenie temp.wody która oddaje ciepło na kaloryfery i bojler .

NIe mam pojęcia jak rozwiązać ten problem.

Opublikowano

Jak sam wymyśliłeś takie "sterowanie" to je przerób na prawidłowe.

Jak wymyślił to instalator to współczuję i niech też przerabia

Tak czy inaczej bez rewolucji w kotłowni się nie obejdzie

Opublikowano

Obrazując wygląda to następująco.

Pytanie jaką modyfikacje zastosować. 

Nie był to mój pomysł, takie rozwiązanie zastosował instalator. 

Kupiłem dom 2 lata temu była to moja pierwsza przygoda w tym temacie. 

Proszę o pomoc i sugestie co powinno być zastosowane i jak, może rysunek poglądowy ,będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc .

post-76810-0-70632200-1514212368_thumb.png

post-76810-0-41691100-1514212381_thumb.png

Opublikowano

Po pierwsze sprawdź czy sterownik kotła ma sterowania pompą grzania CW

Po drugie podaj czy masz a grzejnikach głowice termostatyczne.

Po trzecie gdzie jest wpięte naczynie przelewowe?

Opublikowano

Ad.1

w sterowniku jak najbardziej jest możliwość uruchamiania pompy CO jak i CWU, jednak z racji iż każdy z układów (otwarty-piec / zamknięty-kaloryfery) są całkowicie niezależne muszą posiadać własne zasilanie obiegiem wody. 

Żeby była ciągła wymiana temperatury w wymienniku pompa układu pieca  (sterownanie CO) oraz pompa układu kaloryferów są  zmostkowane.

Wtyczka dla CWU jest nie używana ponieważ nie ma fizycznie pompy dla CWU ( bojler podłączony pod układ pieca )

Ad2.

na każdym grzejniku mam termostat, kłopot  polega na tym że jak wpuszczę 100% temperatury na grzejniki i przydławię ją termostatami to spalanie jest mimo wszystko dużo większe niż w obecnej sytuacji czyli temp. obniżana zaworem 3D. (instalacja miedziana osłonięta)

Ad3.

Naczynie przelewowe tzn. zbiornik wyrównawczy ? czy mieszalnik ?.

zarówno mieszalnik i zbiornik wyrównawczy znajduje się w kotłowni .Zbiornik wyrównawczy jest jedynie pod układem pieca dlatego może znajdować się w kotłowni . Układ kaloryferów jest pod ciśnieniem (układ zamknięty)

Opublikowano

Masz za duży kocioł do tego domu - przynajmniej o 30% i zużycie paliwa jest takie jakie jest - tu nie ma przebacz

Są dwie opcje :

- albo zostawiasz to co masz i max po 5 latach kocioł pójdzie na złom i wtedy kupujesz nowy , mniejszy, który montujesz go zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem

- albo przerabiasz to co masz wg zasad hydrauliki, a w późniejszym okresie próbujesz zmniejszać spalanie przez zmianę nastawień kotła, drobny lifting konstrukcji, paliwo.

Wybór należy do ciebie.

Opublikowano

Dzięki za odp.

kocioł był dobierany zgodnie z wymogami budynku , jeżeli chodzi o KW to również "fachowiec" stwierdził że jest OK .... Jak widać nie do końca, ale jak to się mówi mądry polak po szkodzie. Niestety kolejny raz potwierdza się fakt że trzeba w dzisiejszych czasach znać się na wszystkim ... a przynajmniej liznąć tematu .

Czy jesteś w stanie poprowadzić mnie lub nakreślić w jakim kierunku powinienem iść żeby poprawić sytuację ?mam na myśli oczywiście przeróbki .

Opublikowano

Dzięki za szkic, nie ma zaworu tym samym nie ma możliwości obniżenia temp. wychodzącej na układ kaloryferów czy dobrze rozumiem ? czy w tym schemacie temp.sterowana jest pompą ale raczej wątpię, tylko czy słusznie

Opublikowano

możesz za wymiennikiem zamontować zawór 3d ,i pomyśl o zaworze bezpieczeństwa

Opublikowano

Powinno być coś takiego jak na rys. poniżej.

Nie podałeś jak duży jest ten wymiennik płytowy.

Zaw 3-d na półkę

Mam jeszcze jedną wizje tylko czy realną i czy ma to sens ??

Pytanie czy mogę wykorzystać drugie podłączenie powrotu w piecu .

post-76810-0-58367100-1514229450_thumb.png

Opublikowano

Dostałeś dobry schemat , to po nim paprzesz!

To coś spłodził to nie zadziała.

Na powrocie kotła musi być min 50C a ty chcesz to obniżać.

W tym układzie masz regulację biegami pomp  przed i za wymiennikiem oraz temp na kotle.

Pamiętaj im dłużej grzejesz tym dłużej pracuje kocioł i więcej idzie paliwa.

Nastawienie tego zaw 3-D będzie miało marginalny wpływ na zużycie paliwa.

Jak koniecznie chcesz mieć ten 3-D, to daj go po drugiej stronie wymiennika.

Ale on tak potrzebny jak świni kamizela lub siodło.

PS

To drugie podłączenie powrotu możesz do podłączenia osobnego CW dać.

Opublikowano

zawór 3d za wymiennikiem ze sterowaniem pogodowym będzie miało wpływ na zużycie paliwa

Opublikowano

Raczej mały wpływ.

Tu trzeba podać taką temp wody na grzejniki aby się zawory pozamykały i nie było odbioru ciepła, wtedy kocioł przechodzi w podtrzymanie - to nie kocioł kondensacyjny, gdzie grzanie non stop ma jakiś sens.

Opublikowano

temperatura podania ciepła na grzejniki nie nie zamknie zaworu tylko temperatura pomieszczenia ,

Opublikowano

Tak, ale przy wyższej temp grzejnika szybciej się nagrzewa pomieszczenie.

Ponadto jest regulacja na pompach - każda z nich ma minimum 3 biegi , czyli jest kilka kombinacji przepływów, a lepiej jak jedna z nich jest z płynną regulacją np WIlo przy której można ustawić temp jak pokrętłem na zaworze 3-D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.