aadm1 Opublikowano 23 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2017 witam od miesiąca jestem właścicielem sas bio compact z st 550zPid na pellet Posiadam dwa obwody, każdy sterowany oddzielnym zaworem 4d i regulator pokojowy na podłogówkę. dom nowy ocieplony 110m itp. opalam przy wykorzystaniu Pid ale mam duże spalanie ok 30kg na dobę . może ktoś podpowie czy korzystać z pid czy ustawienia ręczne. proszę o jakieś wskazówki. pozdrawiam
szelest Opublikowano 23 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Jeżeli grzejesz pierwszy sezon to spalanie będzie większe ok. 40%. Grzać i wietrzyć ,żeby wygonić wilgoć z domu.
aadm1 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2017 a czy są jakieś konkretne ustawienia dla zaworów 4d, mam Afriso 343 z siłownikiem proclik, na zaworze jest tylko podana jedna wartość 120s. jeden zawór sterowany jest regulatorem pokojowym pod podłogówkę, drugi mam pod grzejniki, który zabezpiecza również kocioł przed zbyt niską wodą na powrocie, w ustawieniach panelu tech jest wiele wartości pod zawory 4d, np kontrola temp, skok itp. czy to też się ustawie i ma to wpływ na spalanie, dodam, że nie mam pogodówki (czujnika zewnętrznego)
Kazio321 Opublikowano 14 Listopada 2019 #4 Opublikowano 14 Listopada 2019 Witam, mam taki sam piecyk i też 110m domek. Przede mną 1 sezon grzewczy. Ale jak już widzę to 30kg na dobę to bardzo dużo. Mi zasyp 6 worków starczy na 6/7 dni. Mam tesmostat pokojowy który steruję mi tylko grzejnikami ( sypialniami) a podłogowka grzeje salon, kuchnie, korytarz, łazienkę i przedsionek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.