Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wytrzymalosc Termiczna Budynku

panus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Drodzy forumowicze, orientuje się ktos jaka jest wytrzymalosc termiczna budynku a raczej instalacji CO ?

Chodzi o to że chciałoby się wyjechać na świeta a niestety piec jest zwykły węglowy zasypowy, nie bardzo jest komu powierzyć przepalenie w piecu..

Dom z pustaka 24cm, ocieplony styropianem 10cm, dach ocieplony wełną 15cm, okna plastiki ok 10letnie, wentylacja grawitacyjna - czesto sie zdarza ze przez kratki wieje zamiast wciągać.

Teraz do sedna - do jakich temperatur zewnętrznych i przez jaki okres wytrzyma instalacja CO i nie zamarznie ?Jest ktoś w stanie cokolwiek pomóc w tej sprawie ?

Opublikowano

Od wigilii do sylwka wg większości prognoz długoterminowych ma być 5-10 stopni na plusie, więc jeżeli prognozy się sprawdzą to nie masz co się przejmować.

Jeżeli takie info Ci pomoże - sąsiad wyjechał kiedyś na 2 tygodnie przy mrozach -5/-10, nocami do -15. Dom kostka standard 15 cm styropianu. Po powrocie instalacja zamarzła mu w wiatrołapie dobudowanym do bryły budynku, przy drzwiach wejściowych na ścianie zewn.. Reszta instalacji ok, w domu lekko na plusie, parę stopni. Zawiódł słaby punkt.

Opublikowano

Wyjazdy tygodniowe jak najbardziej wchodzą w grę, nie sądzę aby temp wewnątrz spadła poniżej 15 st c. Ewentualnych problemów może przysporzyć wentylacja grawitacyjna. Spotkałem się też z sytuacją, że instalacja c.o. była puszczona w jednym kanale wentylacyjnym w kominie, który nie był zamknięty górą i zaciągał zimne powietrze. Chyba tylko w takich sytuacjach może być problem.

Podczas wykańczania domu nie ogrzewałem go przez tydzień, i z temp wewnętrznej ok. 20 st C spadło do z tego co pamiętam ok 10 st C, ale nie było w nim mebli i innych urządzeń.

Opublikowano

Witam. Warto też zostawić włączoną pompę CO i odkręcić wszystkie grzejniki. Zapobiegnie to miejscowemu zamarznięciu instalacji np. w zimnej ścianie czy kaloryfera w wiatrołapie.

Opublikowano

Na wszelki wypadek możesz kupić za 40zł grzałkę na szamocie taką do kaflaka z 1000 W i położyć na półce w kotle , zatkać szyber (komin) żeby ciepło nie uciekało do atmosfery. Tylko na te gołe druty trzeba nawlec koralików i trwale dołączyć do kabla żeby się nie grzało łączenie zostawić w kotle. poz Hermogenes

Opublikowano

Wiadomo że nie oczekuje gwarancji że nic się nei stanie. Bardziej chodziło mi o to czy może ktoś z Was osobiście z rożnych przyczyn musiał zostawić dom na jakiś okres i doświadczył osobiście podobnej sytuacji.

Witam. Warto też zostawić włączoną pompę CO i odkręcić wszystkie grzejniki. Zapobiegnie to miejscowemu zamarznięciu instalacji np. w zimnej ścianie czy kaloryfera w wiatrołapie.

Sterownik oczywiście włączony i ma taką opcję że przy <5st na piecu odpala pompkę. taki system anti freeze.

Co do prognoz długoterminowych widziałem i nawet dzisiaj oglądałem i faktycznie zapowiadają ciepło ;) I to mnie cieszy :) Jednak wolałem za wczasu sie popytać bo któregoś roku podczas wykańczania domu też pogody nie wróżyły mrozów a nagle przycisnęło dość mocno i np w jednym obiegu podłogówki zamarzło.

Dziękuje Panowie za wszystkie rady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.