panus Opublikowano 19 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam Drodzy forumowicze, orientuje się ktos jaka jest wytrzymalosc termiczna budynku a raczej instalacji CO ? Chodzi o to że chciałoby się wyjechać na świeta a niestety piec jest zwykły węglowy zasypowy, nie bardzo jest komu powierzyć przepalenie w piecu.. Dom z pustaka 24cm, ocieplony styropianem 10cm, dach ocieplony wełną 15cm, okna plastiki ok 10letnie, wentylacja grawitacyjna - czesto sie zdarza ze przez kratki wieje zamiast wciągać. Teraz do sedna - do jakich temperatur zewnętrznych i przez jaki okres wytrzyma instalacja CO i nie zamarznie ?Jest ktoś w stanie cokolwiek pomóc w tej sprawie ?
andrzejlubicz Opublikowano 19 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Raczej nikt Ci nie zagwarantuję, że woda Ci nie zamarznie. Patrząc na warunki pogodowe zapowiadane na święta to raczej nie masz się czym martwić, ale może ktoś bardziej obeznany się wypowie.
form Opublikowano 19 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Od wigilii do sylwka wg większości prognoz długoterminowych ma być 5-10 stopni na plusie, więc jeżeli prognozy się sprawdzą to nie masz co się przejmować. Jeżeli takie info Ci pomoże - sąsiad wyjechał kiedyś na 2 tygodnie przy mrozach -5/-10, nocami do -15. Dom kostka standard 15 cm styropianu. Po powrocie instalacja zamarzła mu w wiatrołapie dobudowanym do bryły budynku, przy drzwiach wejściowych na ścianie zewn.. Reszta instalacji ok, w domu lekko na plusie, parę stopni. Zawiódł słaby punkt.
CooleR Opublikowano 19 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wyjazdy tygodniowe jak najbardziej wchodzą w grę, nie sądzę aby temp wewnątrz spadła poniżej 15 st c. Ewentualnych problemów może przysporzyć wentylacja grawitacyjna. Spotkałem się też z sytuacją, że instalacja c.o. była puszczona w jednym kanale wentylacyjnym w kominie, który nie był zamknięty górą i zaciągał zimne powietrze. Chyba tylko w takich sytuacjach może być problem. Podczas wykańczania domu nie ogrzewałem go przez tydzień, i z temp wewnętrznej ok. 20 st C spadło do z tego co pamiętam ok 10 st C, ale nie było w nim mebli i innych urządzeń.
faradek Opublikowano 19 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam. Warto też zostawić włączoną pompę CO i odkręcić wszystkie grzejniki. Zapobiegnie to miejscowemu zamarznięciu instalacji np. w zimnej ścianie czy kaloryfera w wiatrołapie.
Hermogenes Opublikowano 19 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Na wszelki wypadek możesz kupić za 40zł grzałkę na szamocie taką do kaflaka z 1000 W i położyć na półce w kotle , zatkać szyber (komin) żeby ciepło nie uciekało do atmosfery. Tylko na te gołe druty trzeba nawlec koralików i trwale dołączyć do kabla żeby się nie grzało łączenie zostawić w kotle. poz Hermogenes
panus Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wiadomo że nie oczekuje gwarancji że nic się nei stanie. Bardziej chodziło mi o to czy może ktoś z Was osobiście z rożnych przyczyn musiał zostawić dom na jakiś okres i doświadczył osobiście podobnej sytuacji. Witam. Warto też zostawić włączoną pompę CO i odkręcić wszystkie grzejniki. Zapobiegnie to miejscowemu zamarznięciu instalacji np. w zimnej ścianie czy kaloryfera w wiatrołapie. Sterownik oczywiście włączony i ma taką opcję że przy <5st na piecu odpala pompkę. taki system anti freeze. Co do prognoz długoterminowych widziałem i nawet dzisiaj oglądałem i faktycznie zapowiadają ciepło ;) I to mnie cieszy :) Jednak wolałem za wczasu sie popytać bo któregoś roku podczas wykańczania domu też pogody nie wróżyły mrozów a nagle przycisnęło dość mocno i np w jednym obiegu podłogówki zamarzło. Dziękuje Panowie za wszystkie rady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.