hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam, Posiadam kocioł defro duo Eko komfort 20kw ze sterownikiem k1pv4. W instalacji jest zamontowany zawor czterodrogowy. Dzisiaj próbowałem do tego zaworu podłączyć siłownik Honeywell M6063. Po podłączeniu przewodów do sterownika i włączeniu sterownika oraz włączenia opcji w ustawieniach 'zawor wbudowany' siłownik zaczyna pracować i obraca się w jedną stronę i na końcu się zatrzymuje i tyle. Na sterowniku wywala błąd: 'Uszkodzony czujnik zaworu wbudowanego'. Generalnie żadnego zaworu wbudowanego nie mamy. Pytanie czy sterownik k1pv4 posiada moduł sterujący zaworem mieszającym. Sterownik k1pv4 PZ oraz k1prv4 wg instrukcji producenta posiadają, ale czy k1pv4 również? Z czym może być związany ten błąd? Prosze o pomoc Pozdrawiam
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2017 W/g specyfikacji ma możliwość sterowania mieszaczem.A podłączyłeś czujnik?
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Żadnego czujnika nie podłączałem. Jest to konieczność aby pracował siłownik?
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Oczywiście,jak ma regulować temperaturę .A piec to nie Defro?
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 16 Grudnia 2017 A o jaki czujnik konkretnie chodzi? Tak, piec to defro. Myślałem że czujnik temperatury w regulatorze pokojomwy wystarczy jako parametr do ktorego piec będzie dążył.
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Konkretnie to czujnik mieszacza, może byc pod taka nazwą,jest taki sam jak czujnik kotła czy cwu.Nie wiem czy miałeś w komplecie,bo to różnie.W specyfikacji stoi wyraźnie sterowanie zaworem w standardzie więc moim zdaniem powinien być też czujnik.Sprawdź może gdzieś jest
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #7 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Nie posiadam żadnego czujnika mieszacza. Mam jedynie silownik honeywell m6063 podlaczony do zaworu czterodrogowego. Silownik jest trojprzewodowy podlaczony do sterownika. Jak taki czujnik mieszacza powinien funkcjonować? Generalnie myslalem ze sprawa wyglada tak ze zaleznie od ustawionych parametrow pieca i temperatury sterownik ustawia silownik w pozycji ktora bardziej otwiera lub bardziej zamyka doplyw wody do grzejników i tyle.
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Niestety źle myślałeś.Sterownik musi mieć punkt odniesienia a jest nim temperatura wskazywana przez czujnik za mieszaczem i na tej podstawie otwiera/zamyka zawór.Zerknę jeszcze w instrukcję czy ma też sterowanie pogodowe czy nie
szelest Opublikowano 16 Grudnia 2017 #9 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Powinien mierzyć temperaturę czynnika grzewczego za zaworem i przesyłać dane do sterownika . Na tej podstawie sterownik steruje zaworem
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ok, rozumiem, czyli trzeba zainsalowac dodatkowy czujnik za mieszaczem aby silownik mógł funkcjonować. Dziękuję za pomoc!
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Jest też sterowanie pogodowe.W/g instrukcji czujnik mieszacza ma być w komplecie.A pogodówka to fajna sprawa
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #12 Opublikowano 16 Grudnia 2017 No tak, i do dzialania tego mamy rowniez zainstalowany czujnik temperatury zewnętrzny. Niestety bez zainstalowanego silownika nie mialem jeszcze mozliwosci sprawdzenia dzialania pogodowki
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #14 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Tak, czujnik temparetury zewnatrzny
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Sprawdź przy kotle czy nie masz jakiegoś niepodpiętego czujnika.Jeżeli Tech pisze ze ma być to powinien być,chyba że po drodze wsiąkł.Gdybyś chciał to można go zrobić za ok. 10zeta,na allegro 40 + wysyłka a u techa pewnie jeszcze więcej
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #16 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Masz rację. Całkowicie o tym zapomniałem, że były czujniki w komplecie. Są cztery czujniki: zaworu, powrotu, CWU oraz dodatkowy. Generalnie nie podpinaliśmy ich bo instalacja nie była na tyle rozbudowana. Czy parametr czujnika powrotu również znacząco wpływa na działanie kotła?
konopka Opublikowano 16 Grudnia 2017 #17 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Wpływa razem z czujnikiem spalin na sterowanie PID,ten czujnik zamocuj na powrocie przy samym piecu jakąś opaską+izolacja.
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #18 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ok dzięki! Czyli trochę przeróbek jeszcze mnie czeka w instalacji. A jeżeli chodzi o montaż tych czujników? W jaki sposób można je zamontować? Wystarczy faktycznie tylko opaska i izolacja czy muszą być zainstalowane wewnątrz?
szelest Opublikowano 16 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Mocujesz opaską do rury co i otulasz izolacją termiczną.
hajdusss Opublikowano 16 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 16 Grudnia 2017 Ok,czyli takim samym sposobem podlaczaczam czujnik mieszacza bezposrednio za mieszaczem oraz czujnik powrotu jak najblizej pieca. Dzieki za pomoc:)
konopka Opublikowano 17 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Za mieszaczem powinna być pompa,być może nie będzie miejsca do założenia czujnika ,więc daj za pompą.A czujnik spalin zamontowany?
hajdusss Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor #22 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Tak czujnik spalin jest zamontowany w wyznaczonym już miejscu na wyjściu spalin z pieca. Niestety nie była przerabiana stara instalacja jeszcze i pompa jest zainstalowana przed mieszaczem. To musimy jeszcze poprawić i przerobić.
konopka Opublikowano 17 Grudnia 2017 #23 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Żeby regulacja działała prawidłowo pompa musi być za zaworem Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
hajdusss Opublikowano 17 Grudnia 2017 Autor #24 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Tak, tylko że i tak nie korzystamy z pompy sterowanej przez piec, tylko podłączonej na stałe do zasilania
konopka Opublikowano 17 Grudnia 2017 #25 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Bez względu na to jak sterowana ma być za mieszaczem,wtedy regulacja temp.będzie ok.Skoro masz sterowanie pompą ze sterownika to po co kombinacje?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.