Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buderus Gb192I + Rc300 - Jak To Naprawdę Działa

gbbsoft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam GB192i wraz z KM100, RC300, czujnik zewnętrzny (tylko kaloryfery, bez podłogówki)

Czy ktoś może wie dokładnie, jaka jest różnica w opcji "Sposób regulacji" pomiędzy "Sterowanie wg temp. pom." a "Regulacja temp. pom. z mocą"?

Opublikowano

Czy to prawda, że opcja "Ochr. przed zamarz." tak na prawdę polega na ciągłej pracy pompy 24h/dobę?

Opublikowano

Jezeli spelnione sa odpowiednie warunki, okreslone w ustawieniach, to jest mozliwa praca pompy 24h na dobe.

Ja mam tylko podlogowke wiec pompa pracuje caly czas. Kociol zuzywa energii za ok 18zl miesiecznie.

Opublikowano

Tylko ja się pytam o sposób działania tej konkretnej jednej opcji... :-)

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy to prawda, że opcja "Ochr. przed zamarz." tak na prawdę polega na ciągłej pracy pompy 24h/dobę?

To nie jest prawda. Ochrona przed zamrożeniem uruchamia się gdy kocioł nie pracuje a temperatura wody w kotle spada o temperatury jaka jest ustawiona jako ochrona, kocioł się uruchamia podgrzewa wodę do .... w różnych kotłach są to różne temperatury przeważnie ok 40o C, i wyłącza się gdy gdy zostanie osiągnięta temperatura na powrocie. i tak do następnego spadku. W większości kotłów parametru zmieniać nie można. Ochrona przed zamrożeniem może być też ustawiona na termostacie pomieszczenia czy zdalnym sterowaniu i spadek do temperatury ustawionej jako ochrona powoduje uruchomienie kotła 

Opublikowano

Ochrona przed zamrożeniem uruchamia się gdy kocioł nie pracuje a temperatura wody w kotle spada o temperatury jaka jest ustawiona jako ochrona.

Zgodziłbym się z tobą, gdyby nie to, że na RC300 są tylko następujące parametry do konfiguracji opcji "Ochr. przed zamarz":

- Temperatura zewnętrzna 

- Temperatura pomieszczenia 

- Temp. pomieszczenia i zewn. 

- Wył

oraz druga opcja do ustawienia temperatury.

Nic nie ma o temperaturze wyjścia...

Dodatkowo w instrukcji do RC300 jest napisane:

"

Temperatura graniczna dla ochrony przed zamarzaniem (wartość graniczna temperatury zewnętrznej):

W tym punkcie menu ustawia się temperaturę graniczną dla ochrony przed zamarzaniem (wartość graniczną temperatury zewnętrznej). Ustawienie to jest skuteczne tylko wówczas, gdy w menu Ochrona przed zamarz. ustawiono Temperatura zewnętrzna lub Temp. pomieszczenia i zewn..

Gdy temperatura zewnętrzna przekroczy wartość graniczną dla ochrony przed zamarzaniem o 1 K( °C) i nie występuje zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania,

pompa c.o. wyłącza się.

• Gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej temperatury granicznej dla ochrony przed zamarzaniem, następuje załączenie pompy c.o.

"

Najciekawsze jest ostatnie zdanie...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Inne pytanie:

Mój piec działa non-stop. Idealnie utrzymuje stałą temperaturę 21stC. Dostarcza tyle energii ile dom traci. Ale...

Co 48h (co do minuty) w historii usterek mam wpis "3F/273 Blokada czas. Przerwanie pracy - palnik i wentylator" (i prawdopodobnie piec się wtedy wyłącza na minutę). Co to znaczy, czy mam się nie przejmować? Czy piec powinien się z jaki powodów co pewien czas wyłączać?

Podobno jest to blokada wentylatora przed przegrzaniem. Możliwe to?

post-70439-0-44361200-1515335186_thumb.jpg

post-70439-0-08571700-1515335193_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.