Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Spiek Węgla Przy Paleniu Do Góry

krypa1920

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór. Niestety odpowietrzenie miarkownika nic nie dało ponieważ nie było żadnej poduszki powietrznej. Ale idąc dalej tropem i poradą Kolegi dorobiłem sprężynę do klapki i ustawiłem ją tak aby utrzymywała minimalną szczelinę po uzyskaniu zadanej temperatury, do tego federka pełni jeszcze jedną rolę mianowicie wspomaga miarkownik poprzez lżejszą siłę do otwarcia klapki i to jest to - piec nie buja i trzyma temperature taka jaka jest zadana a w momencie kiedy schodzi żar w dół paleniska i piec przysypia to reakcja na spadek temperatury jest natychmiastowa i ładnie podbija do zadanej. Także dziękuję za naprowadzenie. W razie pytań proszę o kontakt.

Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobry na wieczór Panowie.

Śledzę tę dyskusję od jakiegoś czasu i faktycznie problem leży w zbyt małym przepływie powietrza przez palenisko, ja miałem ten sam problem, palę orzechem z Jankowic i ustawienia na miarkowniku pokrywają się z temperaturą wody na zasilaniu +/- 2 stopnie bo nie da się tego wyregulować jak w aptece. Problem powietrza rozwiązałem dodatkową klapką w klapce miarkownika. Wierciłem taką dziurę aż doszedłem do fi 20mm i mam ją otwartą na stałe bo przy braku otworu piec albo się bujał albo zasypiał i kisił ponieważ miarkownik reaguje z lekkim opóźnieniem to wahania temperatury były na poziomie do 10 stopni wzgl. nastawy na miarkowniku. Teraz jak zabrać się za wiercenie odpowiedniego otworu - przy rozpaleniu zasypu rozwiertywalem otwór co 30 minut aż uzyskałem na zamkniętej klapce miarkownika z otworem 60 stopni na zasilaniu i teraz ładnie to pracuje

Drugi sposob to rozwiercić małą dziurkę w lewym dolnym rogu klapki,nagwintować,wkrecić odpowiednią dostępną srubkę i tym regulować otwarcie klapki. Przy klapkach miarkownika zwykle jest jakas sruba regulująca,u mnie akurat była w nieodpowiednim miejscu i blokowała klapkę na roznych otwarciach przy ruchu łancuszka. Teraz wkrecona srubka opiera się na kancie/obrzezu otworu klapki tak jak powinna,zostawiam kilka mm przeswitu dla węgla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.