djbuzer Opublikowano 20 Lutego 2018 #101 Opublikowano 20 Lutego 2018 Dobry wieczór. Niestety odpowietrzenie miarkownika nic nie dało ponieważ nie było żadnej poduszki powietrznej. Ale idąc dalej tropem i poradą Kolegi dorobiłem sprężynę do klapki i ustawiłem ją tak aby utrzymywała minimalną szczelinę po uzyskaniu zadanej temperatury, do tego federka pełni jeszcze jedną rolę mianowicie wspomaga miarkownik poprzez lżejszą siłę do otwarcia klapki i to jest to - piec nie buja i trzyma temperature taka jaka jest zadana a w momencie kiedy schodzi żar w dół paleniska i piec przysypia to reakcja na spadek temperatury jest natychmiastowa i ładnie podbija do zadanej. Także dziękuję za naprowadzenie. W razie pytań proszę o kontakt. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
Panstan Opublikowano 21 Lutego 2018 #102 Opublikowano 21 Lutego 2018 Dobry na wieczór Panowie. Śledzę tę dyskusję od jakiegoś czasu i faktycznie problem leży w zbyt małym przepływie powietrza przez palenisko, ja miałem ten sam problem, palę orzechem z Jankowic i ustawienia na miarkowniku pokrywają się z temperaturą wody na zasilaniu +/- 2 stopnie bo nie da się tego wyregulować jak w aptece. Problem powietrza rozwiązałem dodatkową klapką w klapce miarkownika. Wierciłem taką dziurę aż doszedłem do fi 20mm i mam ją otwartą na stałe bo przy braku otworu piec albo się bujał albo zasypiał i kisił ponieważ miarkownik reaguje z lekkim opóźnieniem to wahania temperatury były na poziomie do 10 stopni wzgl. nastawy na miarkowniku. Teraz jak zabrać się za wiercenie odpowiedniego otworu - przy rozpaleniu zasypu rozwiertywalem otwór co 30 minut aż uzyskałem na zamkniętej klapce miarkownika z otworem 60 stopni na zasilaniu i teraz ładnie to pracuje Drugi sposob to rozwiercić małą dziurkę w lewym dolnym rogu klapki,nagwintować,wkrecić odpowiednią dostępną srubkę i tym regulować otwarcie klapki. Przy klapkach miarkownika zwykle jest jakas sruba regulująca,u mnie akurat była w nieodpowiednim miejscu i blokowała klapkę na roznych otwarciach przy ruchu łancuszka. Teraz wkrecona srubka opiera się na kancie/obrzezu otworu klapki tak jak powinna,zostawiam kilka mm przeswitu dla węgla.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.