Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens 200 A Sterowanie Mieszaczem

hary33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Po 20 latach służby na mój kocioł (eurola)  przyszedł już czas   :( , cieknie , na upartego mógłbym próbować go naprawiać ale jakiś czas temu miałem okazję kopić vitodens 200 więc go wziąłem .

Kocioł zasila  podłogówkę  11 obiegów po ok. 90-100m  na dwóch rozdzielaczach + zasobnik cwu. 

Z racji budżetowych kiedy wykończałem dom i dokupowania dodatkowych elementów automatyki,  podłączyłem  to w ten sposób że kocioł  chodzi sobie na pogodówce + sprzęgło do tego prosty ręczny mieszacz i  sterownik  w salonie z czuła histerezą 01* sterujący pompą obiegową. 

Teraz przy wymianie kotła chciałem to trochę poprawić, a mianowicie dołożyć napęd do mieszacza .

Mam kilka pytań.

Podobno vitodens 200 ma rozbudowaną elekt. i może sterować obiegiem podłogówki  ?

Z jakiej firmy( oprucz vieesmana)  mogę  dokupić napęd  ?

Co z pompą od podłogówki ( grundfos alpha 2 25-60) też można podpiąć pod kocioł czy zostawić jak jest ?

Pozdrawiam hary

Opublikowano

Najpierw musisz sprawdzić jak sterowany jest kocioł? Vitodens 200 występuje ze sterownikiem pogodowym i stałotemperaturowym. Każdy rodzaj ma jeszcze 4 zakresy mocy. Tak naprawdę to mniejszy problem byś miał z kotłem sterownym stałotemperaturowo. Jeżeli chodzi o kocioł sterowany pogodowo to niestety nie współpracuje z "obcymi urządzeniami". A zakupy nie kończą się na mieszaczu (patrz cennik na stronie producenta kotła)

Opublikowano

Najpierw musisz sprawdzić jak sterowany jest kocioł? Vitodens 200 występuje ze sterownikiem pogodowym i stałotemperaturowym. Każdy rodzaj ma jeszcze 4 zakresy mocy. Tak naprawdę to mniejszy problem byś miał z kotłem sterownym stałotemperaturowo. Jeżeli chodzi o kocioł sterowany pogodowo to niestety nie współpracuje z "obcymi urządzeniami". A zakupy nie kończą się na mieszaczu (patrz cennik na stronie producenta kotła)

Jak  mogę  sprawdzić które  sterowanie jest  w nim zainstalowane , po nr. fabrycznym ? 

Opublikowano

A z czego nie byłeś zadowolony?

Moim zdaniem sterowanie sprzęgłem jest OK...

w sumie jest ok. 

teraz przy wymianie kotła chciałem zrobić bardziej "fachowo" że mieszacz reguluje zasilanie na podstawie krzywej z pogod. a sterownik temp.pomieszczenia  wywalić .

Opublikowano

Tylko nie rozumiem czym ma się różnić sterowanie na siłowniku od sterowania sprzęgła. Tutaj kocioł podnosi temp, tam dodatkowy moduł kręci kurkiem...
Możesz rozdzielić sobie obiegi na 2 mieszacze i masz inne warunki początkowe co daje większe możliwości i dalej sterować sprzęgłem.
Po co do tego termostat pokojowy to też nie wiem - może być a nie musi - wszystko zależy od regulacji czy to przepływu pętli czy krzywej grzewczej...

Opublikowano

Jak  mogę  sprawdzić które  sterowanie jest  w nim zainstalowane , po nr. fabrycznym ? 

Na tabliczce znamionowej kotła. Aktualnie kotły o symbolu B2HB019 do B2HB022 to kotły sterowane stałotemperaturowo a o symbolu B2HB600 do B2HB603 sterowane pogodowo. Starsze roczniki sterowane pogodowo miały symbol B2HB023 do B2HB026

Opublikowano

Na tabliczce znamionowej kotła. Aktualnie kotły o symbolu B2HB019 do B2HB022 to kotły sterowane stałotemperaturowo a o symbolu B2HB600 do B2HB603 sterowane pogodowo. Starsze roczniki sterowane pogodowo miały symbol B2HB023 do B2HB026

mam coś takiego 

Opublikowano

To wykopalisko sprzed ponad 15 lat, ale może będzie działał.

Zaletą jest, że jest u nas obcykany i części są , razem z zamiennikami

W wersji z Vitotrolem 100 to stałotemperaturowa wersja

Opublikowano

Na pewno jest z przed roku 2004. Ja bym go nie montował. Ale decyzja twoja

Opublikowano

Dzięki 

kiedy w 1994 wykańczałem dom i przyszła decyzja co do ogrzewania znajomy który procował jako instal. w Niemczech namówił mnie na podłogówkę w całym domu . Mówił że zaoszczędzę na gazie, że u nich dużo się takich instalacji robi . U nas wtedy ogrzewanie nisko temp. nie było jeszcze tak popularne. 

I  zrobiłem podłogówkę. Jak  podłączyli mi gaz i przyszło wybrać piec znajomy mówi: jak  masz podłogówkę to musisz kupić kocioł kondensacyjny  najlepiej firmowy viessman albo buderus .

Pojechałem do jednej , drugiej hurtowni, patrzyłem w inter.   i wychodziło że za  vitodens100 chcą  ok.10000 zł.

Decyzja czy kupić używany za 1500 zł. i się wprowadzić zaraz czy mieszkać jeszcze rok na wynajem płacić dzierżawę i zbierać na nowy i to z półki niżej co eurola.

Kocioł który kupiłem chodził 7 lat w Niemczech u mnie następne 13 i jedynymi rzeczami które były robione to był oring pod pompą (prawdopodobny powód wymiany przez Niemca) i u mnie presostart. 

Jestem ciekawy jaką historię serwisową  za 20 lat będzie miał dzisiejszy super nowoczesny kocioł , Jak już na gwarancji serwisant potrafi kilka razy odwiedzić klienta.

Tą 200 kupiłem w tamtym roku za 700 zł. jako zapasowy i teraz może się przyda, chociaż wolałbym z większą modulacją, niższą mocą początkową .

Wracając do pytania 

sterowania pogodowego w nim nie ma  ?  :(  

Opublikowano

Z tymi 10000 zł za vitodensa 100 to chyba trochę przesadziłeś. Nie wiem gdzie takie ceny były? Zestaw z podgrzewaczem to koszt ok 6-6,5 tyś zł. Inna sprawa że do 2015 r. tak naprawdę vitodens 100 nie nadawał się do instalacji podłogowej, podobnie jak Vitodens 200 ze sterowaniem stałotemperaturowym. Dziś można dokupić  opentherm i można podłogówkę uruchomić. 

Co do żywotności kotłów to kotły wiszące jednak się dość szybko zużywają, Kocioł który ma 13-15 lat to przeważnie szmelc a te tańsze i tyle nie wytrzymują. Jak chciałbyś mieć kocioł na dziesiątki lat to polecam Vitogas (kocioł stojący) tam wystarczy serwisowanie  palnika (wymiana czy remont po 15 latach ) i działa

Opublikowano

Z tymi 10000 zł za vitodensa 100 to chyba trochę przesadziłeś. Nie wiem gdzie takie ceny były? Zestaw z podgrzewaczem to koszt ok 6-6,5 tyś zł. Inna sprawa że do 2015 r. tak naprawdę vitodens 100 nie nadawał się do instalacji podłogowej, podobnie jak Vitodens 200 ze sterowaniem stałotemperaturowym. Dziś można dokupić  opentherm i można podłogówkę uruchomić. 

Co do żywotności kotłów to kotły wiszące jednak się dość szybko zużywają, Kocioł który ma 13-15 lat to przeważnie szmelc a te tańsze i tyle nie wytrzymują. Jak chciałbyś mieć kocioł na dziesiątki lat to polecam Vitogas (kocioł stojący) tam wystarczy serwisowanie  palnika (wymiana czy remont po 15 latach ) i działa

To może miałem szczęście że wytrzymał 20 lat , a może dla tego że eurola i pendola były jednymi z pierwszych kotłów kondens. jakie robił Viessman , może  jeszcze wtedy nie był takich  oszczędności,  albo elektronika prostsza ?   nie wiem wiem. Biorąc pod uwagę wagę to Vitodens   jest dużo lżejszy .

pozdrawiam 

Opublikowano

Kiedyś były solidniejsze kotły np w 1992 sam montowałem u siebie w domu kocioł 2-F Predom -Termet - chyba GCO, po 5 latach był on przeniesiony do sąsiadki i pracował bezawaryjnie do 2016r - nie chce się wierzyć, ale jak go zdejmowałem to sąsiadka nie pozwoliła go wyrzucić -  na strych i jak będzie duża awaria nowego to zamienimy na ten stary.

Oczywiście były wymieniane na bieżąca elektrody zapłonowe, raz blok elektroniki, ale np wymiennik jest OK - w sumie 24 lata pracy.

Opublikowano

Instrukcja nic nie da, gdyż oprócz zmiany kodu - rodzaju gazu trzeba jeszcze zrobić regulację, a do tego potrzeba analizatora spalin i trochę wiedzy.

Następny model WB2B miał już samoregulację .

Wołaj serwis, niech oni też coś zarobią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.