hary33 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam serdecznie Po 20 latach służby na mój kocioł (eurola) przyszedł już czas :( , cieknie , na upartego mógłbym próbować go naprawiać ale jakiś czas temu miałem okazję kopić vitodens 200 więc go wziąłem . Kocioł zasila podłogówkę 11 obiegów po ok. 90-100m na dwóch rozdzielaczach + zasobnik cwu. Z racji budżetowych kiedy wykończałem dom i dokupowania dodatkowych elementów automatyki, podłączyłem to w ten sposób że kocioł chodzi sobie na pogodówce + sprzęgło do tego prosty ręczny mieszacz i sterownik w salonie z czuła histerezą 01* sterujący pompą obiegową. Teraz przy wymianie kotła chciałem to trochę poprawić, a mianowicie dołożyć napęd do mieszacza . Mam kilka pytań. Podobno vitodens 200 ma rozbudowaną elekt. i może sterować obiegiem podłogówki ? Z jakiej firmy( oprucz vieesmana) mogę dokupić napęd ? Co z pompą od podłogówki ( grundfos alpha 2 25-60) też można podpiąć pod kocioł czy zostawić jak jest ? Pozdrawiam hary
Gość mak Opublikowano 7 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Najpierw musisz sprawdzić jak sterowany jest kocioł? Vitodens 200 występuje ze sterownikiem pogodowym i stałotemperaturowym. Każdy rodzaj ma jeszcze 4 zakresy mocy. Tak naprawdę to mniejszy problem byś miał z kotłem sterownym stałotemperaturowo. Jeżeli chodzi o kocioł sterowany pogodowo to niestety nie współpracuje z "obcymi urządzeniami". A zakupy nie kończą się na mieszaczu (patrz cennik na stronie producenta kotła)
shogunzlasa Opublikowano 7 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 7 Grudnia 2017 A z czego nie byłeś zadowolony?Moim zdaniem sterowanie sprzęgłem jest OK...
hary33 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Najpierw musisz sprawdzić jak sterowany jest kocioł? Vitodens 200 występuje ze sterownikiem pogodowym i stałotemperaturowym. Każdy rodzaj ma jeszcze 4 zakresy mocy. Tak naprawdę to mniejszy problem byś miał z kotłem sterownym stałotemperaturowo. Jeżeli chodzi o kocioł sterowany pogodowo to niestety nie współpracuje z "obcymi urządzeniami". A zakupy nie kończą się na mieszaczu (patrz cennik na stronie producenta kotła) Jak mogę sprawdzić które sterowanie jest w nim zainstalowane , po nr. fabrycznym ?
hary33 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #5 Opublikowano 7 Grudnia 2017 A z czego nie byłeś zadowolony? Moim zdaniem sterowanie sprzęgłem jest OK... w sumie jest ok. teraz przy wymianie kotła chciałem zrobić bardziej "fachowo" że mieszacz reguluje zasilanie na podstawie krzywej z pogod. a sterownik temp.pomieszczenia wywalić .
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Masz czujnik temp zewnętrznej do nowego kotła?
shogunzlasa Opublikowano 8 Grudnia 2017 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Tylko nie rozumiem czym ma się różnić sterowanie na siłowniku od sterowania sprzęgła. Tutaj kocioł podnosi temp, tam dodatkowy moduł kręci kurkiem...Możesz rozdzielić sobie obiegi na 2 mieszacze i masz inne warunki początkowe co daje większe możliwości i dalej sterować sprzęgłem.Po co do tego termostat pokojowy to też nie wiem - może być a nie musi - wszystko zależy od regulacji czy to przepływu pętli czy krzywej grzewczej...
Gość mak Opublikowano 8 Grudnia 2017 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Jak mogę sprawdzić które sterowanie jest w nim zainstalowane , po nr. fabrycznym ? Na tabliczce znamionowej kotła. Aktualnie kotły o symbolu B2HB019 do B2HB022 to kotły sterowane stałotemperaturowo a o symbolu B2HB600 do B2HB603 sterowane pogodowo. Starsze roczniki sterowane pogodowo miały symbol B2HB023 do B2HB026
hary33 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #9 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Masz czujnik temp zewnętrznej do nowego kotła? nie było, dostałem czujnik wew . vitotrol 100
hary33 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #10 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Na tabliczce znamionowej kotła. Aktualnie kotły o symbolu B2HB019 do B2HB022 to kotły sterowane stałotemperaturowo a o symbolu B2HB600 do B2HB603 sterowane pogodowo. Starsze roczniki sterowane pogodowo miały symbol B2HB023 do B2HB026 mam coś takiego
sambor Opublikowano 10 Grudnia 2017 #12 Opublikowano 10 Grudnia 2017 To wykopalisko sprzed ponad 15 lat, ale może będzie działał. Zaletą jest, że jest u nas obcykany i części są , razem z zamiennikami W wersji z Vitotrolem 100 to stałotemperaturowa wersja
Gość mak Opublikowano 11 Grudnia 2017 #13 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Na pewno jest z przed roku 2004. Ja bym go nie montował. Ale decyzja twoja
hary33 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Autor #14 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Dzięki kiedy w 1994 wykańczałem dom i przyszła decyzja co do ogrzewania znajomy który procował jako instal. w Niemczech namówił mnie na podłogówkę w całym domu . Mówił że zaoszczędzę na gazie, że u nich dużo się takich instalacji robi . U nas wtedy ogrzewanie nisko temp. nie było jeszcze tak popularne. I zrobiłem podłogówkę. Jak podłączyli mi gaz i przyszło wybrać piec znajomy mówi: jak masz podłogówkę to musisz kupić kocioł kondensacyjny najlepiej firmowy viessman albo buderus . Pojechałem do jednej , drugiej hurtowni, patrzyłem w inter. i wychodziło że za vitodens100 chcą ok.10000 zł. Decyzja czy kupić używany za 1500 zł. i się wprowadzić zaraz czy mieszkać jeszcze rok na wynajem płacić dzierżawę i zbierać na nowy i to z półki niżej co eurola. Kocioł który kupiłem chodził 7 lat w Niemczech u mnie następne 13 i jedynymi rzeczami które były robione to był oring pod pompą (prawdopodobny powód wymiany przez Niemca) i u mnie presostart. Jestem ciekawy jaką historię serwisową za 20 lat będzie miał dzisiejszy super nowoczesny kocioł , Jak już na gwarancji serwisant potrafi kilka razy odwiedzić klienta. Tą 200 kupiłem w tamtym roku za 700 zł. jako zapasowy i teraz może się przyda, chociaż wolałbym z większą modulacją, niższą mocą początkową . Wracając do pytania sterowania pogodowego w nim nie ma ? :(
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2017 #15 Opublikowano 11 Grudnia 2017 Tu masz wszystko IS Vitodens 200 WB2A 8,8-26kW (02,2004).pdf
Gość mak Opublikowano 12 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Z tymi 10000 zł za vitodensa 100 to chyba trochę przesadziłeś. Nie wiem gdzie takie ceny były? Zestaw z podgrzewaczem to koszt ok 6-6,5 tyś zł. Inna sprawa że do 2015 r. tak naprawdę vitodens 100 nie nadawał się do instalacji podłogowej, podobnie jak Vitodens 200 ze sterowaniem stałotemperaturowym. Dziś można dokupić opentherm i można podłogówkę uruchomić. Co do żywotności kotłów to kotły wiszące jednak się dość szybko zużywają, Kocioł który ma 13-15 lat to przeważnie szmelc a te tańsze i tyle nie wytrzymują. Jak chciałbyś mieć kocioł na dziesiątki lat to polecam Vitogas (kocioł stojący) tam wystarczy serwisowanie palnika (wymiana czy remont po 15 latach ) i działa
hary33 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #17 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Tu masz wszystko dzięki ;)
hary33 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor #18 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Z tymi 10000 zł za vitodensa 100 to chyba trochę przesadziłeś. Nie wiem gdzie takie ceny były? Zestaw z podgrzewaczem to koszt ok 6-6,5 tyś zł. Inna sprawa że do 2015 r. tak naprawdę vitodens 100 nie nadawał się do instalacji podłogowej, podobnie jak Vitodens 200 ze sterowaniem stałotemperaturowym. Dziś można dokupić opentherm i można podłogówkę uruchomić. Co do żywotności kotłów to kotły wiszące jednak się dość szybko zużywają, Kocioł który ma 13-15 lat to przeważnie szmelc a te tańsze i tyle nie wytrzymują. Jak chciałbyś mieć kocioł na dziesiątki lat to polecam Vitogas (kocioł stojący) tam wystarczy serwisowanie palnika (wymiana czy remont po 15 latach ) i działa To może miałem szczęście że wytrzymał 20 lat , a może dla tego że eurola i pendola były jednymi z pierwszych kotłów kondens. jakie robił Viessman , może jeszcze wtedy nie był takich oszczędności, albo elektronika prostsza ? nie wiem wiem. Biorąc pod uwagę wagę to Vitodens jest dużo lżejszy . pozdrawiam
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Kiedyś były solidniejsze kotły np w 1992 sam montowałem u siebie w domu kocioł 2-F Predom -Termet - chyba GCO, po 5 latach był on przeniesiony do sąsiadki i pracował bezawaryjnie do 2016r - nie chce się wierzyć, ale jak go zdejmowałem to sąsiadka nie pozwoliła go wyrzucić - na strych i jak będzie duża awaria nowego to zamienimy na ten stary. Oczywiście były wymieniane na bieżąca elektrody zapłonowe, raz blok elektroniki, ale np wymiennik jest OK - w sumie 24 lata pracy.
hary33 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor #20 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Masz może instrukcję zmiany uzbrojenia na gaz ziemny , patrzyłem na stronie Viessmana i nie widziałem.
sambor Opublikowano 19 Grudnia 2017 #21 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Instrukcja nic nie da, gdyż oprócz zmiany kodu - rodzaju gazu trzeba jeszcze zrobić regulację, a do tego potrzeba analizatora spalin i trochę wiedzy. Następny model WB2B miał już samoregulację . Wołaj serwis, niech oni też coś zarobią.
hary33 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor #22 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Dzięki . Zdrowych i spokojnych świąt ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.