Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark 25 Kw Zawór 4D?

daryl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam nastepujący problem.

Kupiłem dom z piecem stalmark z podajnikiem tłokokowym 25 kW rok prod.2006r.

Piec podłączony bez zaworu 4d i z jedną pompą + boiler 80 w (posiada grzałkę elek.).

Po ociepleniu poddasza i ścian kocioł jest nadwymiarowy, przy mocniejszym ekogroszku żar przypieka szufladę a ta sie klinuje a w domu temperatura dosyć wysoka. Zastosowałem paliwo 23-24 kj i jakoś udało się go ustawić. Wezwałem fachowców i po oględzinach stwierdzili że dołożenie pompy CWU, zaworu 4d i siłownika rozwiąże problem i piec będzie sterowalny w zakresie optymalnej temperatury. Zamierzam zmienić piec z dostosowaną mocą prawdopodobnie w przyszłym roku. Dlatego mam pytanie czy warto inwestować w tą instalację i czy piec rzeczywiście będzie pomimo nadmiarowej mocy sterowalny (instalacja byłaby wykorzystana przy nowym piecu), czy zostawić piec bez zmian i czekać do zakupu nowego? Proszę o opinie.

Opublikowano

Ilo   calowy zawór fachowcy planują założyć?

Opublikowano

Sprawdzałem już moje potrzeby na tej stronie wyszło jakieś 12 kW, licząc że kiedyś będę chciał ogrzewać poddasze to sądzę że jakieś 16kW. Chodziło mi o opinie czy panowie naciągają na koszty a ustawienie kotła będzie jeszcze trudniejsze. Zakładam że kocioł popracuje może rok lub dwa max. Do zakupu wiadomo trzeba się przygotować żeby nie kupić co popadnie a może uda się otrzymać jakieś dofinansowanie.Rozwiązanie ma być czasowe. Potrzebuje informacji czy warto w to wchodzić.

Opublikowano

Moim zdaniem z przeróbkami lepiej się wstrzymać do czasu zakupu nowego kotła.

Palić słabszym paliwem,zorientować się czy można zastosować w szufladzie ogranicznik,który by zmniejszał ilość podawanego paliwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.