daryl Opublikowano 6 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Witam Jestem nowym użytkownikiem tego forum i mam nastepujący problem. Kupiłem dom z piecem stalmark z podajnikiem tłokokowym 25 kW rok prod.2006r. Piec podłączony bez zaworu 4d i z jedną pompą + boiler 80 w (posiada grzałkę elek.). Po ociepleniu poddasza i ścian kocioł jest nadwymiarowy, przy mocniejszym ekogroszku żar przypieka szufladę a ta sie klinuje a w domu temperatura dosyć wysoka. Zastosowałem paliwo 23-24 kj i jakoś udało się go ustawić. Wezwałem fachowców i po oględzinach stwierdzili że dołożenie pompy CWU, zaworu 4d i siłownika rozwiąże problem i piec będzie sterowalny w zakresie optymalnej temperatury. Zamierzam zmienić piec z dostosowaną mocą prawdopodobnie w przyszłym roku. Dlatego mam pytanie czy warto inwestować w tą instalację i czy piec rzeczywiście będzie pomimo nadmiarowej mocy sterowalny (instalacja byłaby wykorzystana przy nowym piecu), czy zostawić piec bez zmian i czekać do zakupu nowego? Proszę o opinie.
szelest Opublikowano 6 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ilo calowy zawór fachowcy planują założyć?
shogunzlasa Opublikowano 6 Grudnia 2017 #3 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Tak, tak, zaworem 4D zmniejszysz moc kotła - przekręcasz w lewo i kocioł staje się mniejszy :DA tak na poważnie - ludzie, dajcie spokój z zaworami 4D - wejdź w temat instalacje na tym forum i poczytaj jak 90% instalacji jest spapranych.Wypełnij:http://cieplowlasciwie.pl/I wklej link z wynikiem...
daryl Opublikowano 7 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Sprawdzałem już moje potrzeby na tej stronie wyszło jakieś 12 kW, licząc że kiedyś będę chciał ogrzewać poddasze to sądzę że jakieś 16kW. Chodziło mi o opinie czy panowie naciągają na koszty a ustawienie kotła będzie jeszcze trudniejsze. Zakładam że kocioł popracuje może rok lub dwa max. Do zakupu wiadomo trzeba się przygotować żeby nie kupić co popadnie a może uda się otrzymać jakieś dofinansowanie.Rozwiązanie ma być czasowe. Potrzebuje informacji czy warto w to wchodzić.
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Moim zdaniem z przeróbkami lepiej się wstrzymać do czasu zakupu nowego kotła. Palić słabszym paliwem,zorientować się czy można zastosować w szufladzie ogranicznik,który by zmniejszał ilość podawanego paliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.