fabi96 Opublikowano 5 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Witam, Chciałbym podpytać was jak w miarę dobrze ustawić kocioł BIO SOLID 20kw z sterownikiem TECH 550z PID. Kocioł pali grubo ponad 40kg na dobę przy temperaturze zewn 0-10 stopni... Nie mam za bardzo pomysłu co zmienić. Niżej zamieszczam zdjecia z ustawień oraz filmik. Dom jeszcze nie ocieplony prawie wszędzie termostaty na grzejnikach + termostat pokojowy. Dodam jeszcze że parę razy miałem tak iż popielnik został zasypany pelletem i tam się tlił co powodowało zakurzenie całego domu. https://www.youtube.com/watch?v=Bz5jgO7Zzsg&t=27s Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam sił na to. Dzięki :D :D
szakallo Opublikowano 5 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ciepło nie znika samo z siebie. Albo ocieplić dom albo zobaczyć ile stopni ma na wyjściu w komin, może dziury i cug taki że wszystko wylatuje kominem.
fabi96 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Ale czy to normalne żeby w taką pogodę spalał do 60kg ? W domu są wszędzie nowe szczelne okna. Ocieplenie domu jest w planach w następnym roku. Spaliny na wyjściu przy rozpalaniu dochodzą do ok 200 stopni. Na czuwaniu w granicach 60-80 stopni. Jestem ciekaw czy nie mam czegoś zwalonego w ustawieniach . Tak jak na filmiku podczas rozpalania często wylatuje rozpalony nie dokońca spalony pellet . Jeśli ktoś ma chwilkę niech zerknie na te ustawienia i niech powie co można ustawić inaczej. Dodam również że bardzo długo się rozpala i nabija temperature
fabi96 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #4 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ktoś ma jakieś pomysły ? Dodam że piec prawie że wcale nie przechodzi w stan czuwania. Cały czas pracuje na PID praca...
marwol Opublikowano 6 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Bo masz pewnie pid włączony... Sterownik techa masz w kilku tematach opisany - poszukaj.
Adam72 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam, pochwalę się moim sposobem na zmniejszenie spalania - liczę się z tym że posypią się gromy na moja głowę - ale co tam :P mam piec SAS Bio efekt 23 KW, ( dom 240 mkw, nieocieplony), spalanie przy ustawieniach fabrycznych oraz przy wszelkich możliwych moich modyfikacjach, próbach, nieprzespanych nocy, wypitego piwa :D wahało się w okolicach 50 - 55 kg na dobę, przy czym w nocy od godz 21 do 5 rana piec jest wyłączony gdyż metodą prób i błędów wyliczyłem że w czasie nocy , nie grzejąc domu piec zżera około 10 kg peletu sam dla siebie. W akcie desperacji ( wbrew logice) wgrałem ustawienia tj ustawiłem w menu ustawienia dla pieca Efekt 14 KW - i o dziwo piec się " uspokoił" tj nie wiem jak to nazwać , przestał się " szarpać" , szybko grzać. Spalanie spadło ( na razie - jeszcze testuję) na około 40 kg/doba , dodam że piec grzeje dom i wodę ( 300 l). Temp zadana pieca to 60 stopni, wody 50 stopni. fabi96 spróbuj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.