MarioH Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #26 Opublikowano 6 Grudnia 2017 pali się 24h - worek rano worek wieczorem :wacko:
mac65 Opublikowano 6 Grudnia 2017 #27 Opublikowano 6 Grudnia 2017 znalazłem coś takiego Pomijając pyskówkę pod spodem w opisie warto popatrzeć na palenisko .
MarioH Opublikowano 6 Grudnia 2017 Autor #28 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Rano przed wyjściem do pracy zasypałem 20 kg i zmieniłem ustawienia: nastawa 50 st, podawanie na wzrost co 3 min, obroty dmuchawy z 8 na 3, dmuchanie w podtrzymaniu co 3min/30 sek i krotność 6, zawór 4D na 5. Po 20 gdy wróciłem z pracy w podajniku echo a w domu 22 stopnie (ok). Jest jedna pozytywna zmiana, nie zarasta sadzą już tak okrutnie jak wcześniej.
mac65 Opublikowano 7 Grudnia 2017 #29 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Nie ma sadzy to znaczy poprawiły się proporcje i lepsze wykorzystanie paliwa czyli kierunek jest dobry . Będziesz musiał zaopatrzyć się w kajecik i zapisywać te ustawienia żeby nie błądzić po omacku . Zmieniać jeden parametr i obserwować co się dzieje , innej drogi nie ma . Jeszcze z własnych obserwacji przekonałem się że czasami nie ma sensu gonić z temperaturę strikte co do stopnia bo to tylko przynosi straty w opale . Węgiel nie spala się zerojedynkowo więc należy mu dać trochę swobody . Jak odczytywać symptomy co jest nie tak nauczysz się szybko . Pierwszy objaw to zatrzymanie dmuchawy a mimo to dalsze podbijanie temperatury na kotle . Tu wniosek jest prosty skoro przepływ powietrza się zmniejszył a kocioł nadal się rozpędza to znaczy że dmuchawa pracuje zbyt mocno i zamiast tylko podtrzymywać spalanie w warstwie na palniku ona go dodatkowo wietrzy . Niektóre sterowniki z pomiarem temperatury spalin i wykresem doskonale to pokazują . Będziesz miał termometr to powinieneś szybko dojść do tego ile tego powietrza max potrzebujesz a potem to już tylko z górki bo reszta ustawień to w zasadzie tylko żeby utrzymać żar na palenisku i temperaturę kotła w jakiś przyzwoitych widełkach . Według mnie palenisko powinno mieć cały czas lekki nadmuch dzięki czemu paliwo spala się stabilnie a za tym idzie i stabilna praca kotła ale szkoły są różne inni wolą ostro dawać w palnik a potem stać na podtrzymaniu (wg mnie wtedy produkują smołę i sadzę o tlenku węgla już nie wspominając ) Tak że reasumując kajecik i notatki z ustawień żeby dojść do przyzwoitego zużycia a potem można popracować nad jakością . Pozdrawiam
MarioH Opublikowano 8 Grudnia 2017 Autor #30 Opublikowano 8 Grudnia 2017 Witam. termometr zainstalowany na czopuchu. Temperatura spalin na wzroście to ponad 300 stopni, nie wiem dokładnie bo wskazówka wychyla się poza skalę, w potrzymaniu to 90-100 stopni, w przedmuchu 150. Piec mam dwie dmuchawy WPA 07 i WPA 120. Obecnie włączona WPA 07 bo przy WPA 120 brak możliwości regulacji siły nadmuchu. Podane temperatury odnoszą się do WPA 07 na najniższym biegu z mozliwych. pozDrawiaM
mac65 Opublikowano 8 Grudnia 2017 #31 Opublikowano 8 Grudnia 2017 No to już wiemy co się dzieje z ciepłem z kotła i gdzie idzie paliwo . W związku z tym że pojawił się podobny problem z tłokiem na forum to powtórzę podpowiedź : Napisano dziĹ›, 16:54 https://forum.info-o...kwh-ustawienia/ -Tu jest sporo o regulacji tĹ‚oka https://forum.info-o...-25kw-spalanie/ - ten temat siÄ™ rozwija ale problemy bardzo podobne . https://forum.info-o...defro-akm-22kw/- atu jest duĹĽo jak uniknąć smoĹ‚y sadzy i osiÄ…gnąć przyzwoitÄ… temperaturÄ™ spalin . To wszystko sÄ… tĹ‚oki No i robaczki się porobiły .
MarioH Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor #32 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Witam. A więc , drastyczna zmiana ustawień pozwoliła utrzymać temperaturę spalin w widełkach 110/240 podczas pracy na 1 biegu , papu na wzroście co 7 min. Temperatura na kotle ustawiona na 70, zawór 4D na 4. W podtrzymaniu dmucham co 2 min przez 1 min na 1 biegu dmuchawy ( spaliny 100/200 w przedmuchu) , papu co 10 minut i tak 20 min w podtrzymaniu stoi, (His 2 st). W domu 22-23 stopnie, Czeka mnie jeszcze gruntowne czyszczenie kanałów dymnych, powinno jeszcze poprawić wymianę ciepła. wsypałem 80 kg grochu - zobaczymy na jak długo wystarczy. Termometr na czopuch to strzał w 10. co do regulacji tłoka to nie ogarniam jeszcze. Dziękuję wszystkim za pomoc. pozDrawiaM
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.