Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Zaciąga Za Dużo Wody, Która Wylatuje Zaworem Bezpieczeństwa

twix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Posiadam w domu Gazowy kocioł wiszący Junkers Euroline ZS 23 KE. Od niedawna kocioł zaciąga za dużo wody i w układzie jest za duże ciśnienie i woda wylatuje zaworem bezpieczeństwa.

Moje pytanie to co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy łatwo to naprawić ? Piec jest dosyć stary więc może nie warto już naprawiać i może doinwestować w coś nowego ?

Pozdrawiam, Damian

Opublikowano

Jeszcze ważna informacja że kocioł zaczął za dużo wody pakować do układu po włączeniu grzania kaloryferów. Przy samym grzaniu wody do kranów nie było tego problemu.

Opublikowano

Dwie możliwości - albo zawór napełniający instalację puszcza, albo któryś z wymienników CW ma dziurkę - uszkodzony wymiennik może być w bojlerze albo jak to model 2F to w kotle.

Opublikowano

Nie mam bojlera. Ok, jeszcze jedno spostrzeżenie, jak zamknę dopływ wody to wtedy już jest stabilnie tylko nie ma ciepłej wody w kranach :).

I jak jednak wyłączę ogrzewanie a puszczę ciepłą wodę to też rośnie ciśnienie. To chyba ten zawór.
Ile mnie więcej kosztuje wymiana zaworu napełniającego ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.