Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Wyborze Kotła...

Pienio1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co to znaczy żeby komina nie zjadło?? czy do tego pieca nie trzeba wkładu??

Opublikowano

Należałoby zapytać "inwestora", czy planuje ocieplenie? Bo jeśli tak, to póżniej taka 18+ może nu tylko kłopotu narobić. Czy nie lepiej 12 kW i co najwyżej kilka tygodni w roku pochodzi na wysokiej mocy i spalinach? Dla komina jaki kolega ma to nawet lepiej...

PS: shogun ma rację...faktycznie Sztoker V tylko w wersji 20 kW występuje. 

Opublikowano

To nie jest mieszkanie własnościowe także nie odemnie zależy decyzja a z tego co się dowiadywałem to Śląsko Dąbrowska Spółka Mieszkaniowa która jest administratorem nie ma "piniyndzy".... możliwe że w przyszłości podejmę się ocieplenia ścian zewnętrzych od środka choć widzę że to ryzykowna metoda...

W ogóle to mnie krew zalewa, rozumiem że walka ze smogiem ale dlaczego wszystko kurde rękami zwykłych ludzi.... 50 metrów od mojej kamienicy przechodzi główna magistrala z ZECu szkoda że nie podpinają nowych użytkowników a po drugie nie mam żadnego realnego wyboru co do sposobu ogrzewania gdyż nie mamy gazu z sieci w naszym bdynku(Boże 21 wiek??), pozostaje mi tylko kocioł lub prąd, ale prąd drogo i nie mam instalacji pod to przygotowanej.

Opublikowano

No 90m^2 ogrzewać piecem który ma 17kW to trochę szkoda (opału) ja na domek 160 m^2 bede montował dwunastkę. Ale jak nie ma planów na porządne ocieplenie to nie wiem czy bym nie założył jednak Sztokera + 18kW. 

Chociaż z drugiej strony to nie lepiej Ci wstawić tam takiego śmieciucha co miałeś, jak to nie jest mieszkanie własnościowe to po co inwestować 10k w super piec jak do tej pory dawałeś sobie rade na prostym piecu za 3k. 

Opublikowano

Bo po pierwsze nie mogę legalnie włożyć takiego zwykłego śmieciucha przez ustawy antysmogowe, po drugie, jak włożę nie taki piec to w razie awarii, pożaru czy czegokolwiek nikt mi nie wypłaci odszkodowania i po trzecie mieszkanie będzie niebawem wykupione gdyż mam maksymalne zniżki na wykup.

Opublikowano

Z tego co się zdążyłem zorientować to w starych już istniejących budynkach możesz palić czym chcesz do 2023r i nikt ci nic nie każe, gożej jest z nowobudowanymi budynkami bo ich ze śmieciuchem nikt nie odbierze - ja mam własnie taki problem. 

Druga sprawa jest taka że jak masz śmieciucha to możesz starać się o dofinansowanie na wymianę a to trochę pomaga bo połowę dopłacają a jak sobie sam wymienisz na V klase to nie wiem czy się uda odzyskać kasę. - tu jest chory układ dla mnie bo ja np. do nowobudowanego domu nie mogę wnioskować o dofinansowanie mam sfinansować poprawę jakości powietrza za swoje :/

Opublikowano

Kolego....ubezpieczenie i tak nie wypłaci odszkodowania (obyś nigdy nie musiał się o tym przekonać), ponieważ kotłownia, w której zamierzasz postawić kocioł nie odpowiada warunkom technicznym, jakie stawiane są kotłowniom na paliwo stałe. Strome i wysokie schody przed Tobą, a nie chcę Cię zniechęcać. Poszukaj wpisów kol. henryka1953 nt. warunków jakie muszą być spełnione przy mieszkaniach administrowanych przez wspólnoty mieszkaniowe itp. Kilka dni temu o tym czytałem, ale nie mogę znależć.

Opublikowano

Z tego co się zdążyłem zorientować to w starych już istniejących budynkach możesz palić czym chcesz do 2023r i nikt ci nic nie każe, gożej jest z nowobudowanymi budynkami bo ich ze śmieciuchem nikt nie odbierze - ja mam własnie taki problem. 

Druga sprawa jest taka że jak masz śmieciucha to możesz starać się o dofinansowanie na wymianę a to trochę pomaga bo połowę dopłacają a jak sobie sam wymienisz na V klase to nie wiem czy się uda odzyskać kasę. - tu jest chory układ dla mnie bo ja np. do nowobudowanego domu nie mogę wnioskować o dofinansowanie mam sfinansować poprawę jakości powietrza za swoje :/

No nie do końca jest jak mówisz: "Har­mo­no­gram wymiany kotłów został zmie­niony i obec­nie oparty jest o wiek kotła w momen­cie wej­ścia w życie uchwały:

• do końca 2021 roku pod pal­nik pójdą kotły nie­speł­nia­jące żad­nych norm emi­sji ponad 10-letnie lub bez tabli­czek znamionowych,
  • do końca 2023 roku należy wymie­nić kotły nie­speł­nia­jące żad­nych norm emi­sji 5–10 letnie,
  • do końca 2025 roku do wymiany idą kotły nie­speł­nia­jące żad­nych norm emi­sji młod­sze niż 5-letnie,
  • kotły 3. i 4. klasy mogą być eks­plo­ato­wane do końca 2027 roku,
  • kominki nie­speł­nia­jące wymo­gów eko­pro­jektu mogą pra­co­wać do końca 2022 roku, chyba że osią­gają spraw­ność min. 80% lub zostaną dopo­sa­żone w urzą­dze­nia pozwa­la­jące zre­du­ko­wać emi­sję pyłów do stan­dar­dów ekoprojektu."   źródło: http://czysteogrzewanie.pl/2017/04/slaska-uchwala-antysmogowa-przyjeta/
Opublikowano

Czyli wymieniasz na śmieciucha 3 kl (jeżeli takie są) i do 2027 masz z głowy a do tego czasu to się wszystko może pozmieniać i może to w ogóle być nieaktualne.

Opublikowano

KOMIN to bardzo ważna kwestia...  Jak masz ceglaka to ogólnie masz problem - poczytaj temat np tutaj:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25105-defro-sigma-16-kw-przemakaj%C4%85cy-komin/

Piece pelletowe i 5tej klasy wymagają wkładu kominowego - chyba że konstrukcja jest na tyle sensowna że jest opcja podniesienia temp. spalin.
Ten sztoker jest raczej OK - wyjmujesz zawirowywacze i droga spalin do komina nie jest długa więc na pewno da radę...

Co do mocy - klasa 5ta nie ma rezerwy mocy więc jak pisano gdzieś kocioł 12kW na paliwie od włodka z zza miedzy wyciągnie max 10 kw, kocioł 18kW pewnie max 15-16 kW...

Opublikowano

Dziękuję za sprostowanie dot. "zapasu mocy"   :)

Opublikowano

Kolego....ubezpieczenie i tak nie wypłaci odszkodowania (obyś nigdy nie musiał się o tym przekonać), ponieważ kotłownia, w której zamierzasz postawić kocioł nie odpowiada warunkom technicznym, jakie stawiane są kotłowniom na paliwo stałe. Strome i wysokie schody przed Tobą, a nie chcę Cię zniechęcać. Poszukaj wpisów kol. henryka1953 nt. warunków jakie muszą być spełnione przy mieszkaniach administrowanych przez wspólnoty mieszkaniowe itp. Kilka dni temu o tym czytałem, ale nie mogę znależć.

Poczytam, masz rację obym nie musiał się nigdy dowiadywać, ale z drugiej wszystko od kotłowni po piec, na wszystko mam pozwolenia i odbiory także póki co spałem spokojnie....

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.