Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Instalacji

Kriss12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja i mój zna posiadamy identyczne kotły ale podłączenie instalacji zupełnie inne.

U mnie ochrona powrotu to zawór atv i pompa kotłowa u niego rolę tę miała spełniać pompa która jest zamontowana zaraz na wyjściu z kotła

Na dodatek została spieta w module od sterownika razem z pompą co

Tylko że instalator chyba nie wiedział że moduł obsługuje dwie pompy a zostały podpięte trzy co cwu i ta niby od powrotu

Czyli w momencie załączania pompy co równocześnie włączała się również od niby ochrony powrotu

Pytanie jak to poprawić ...przenieść pompę na powrót i dołożyć atv.

I drugie pytanie czy pompa od cwu jest w dobrym miejscu

post-74322-0-25016900-1511903045_thumb.jpg

post-74322-0-37044600-1511903136_thumb.jpg

post-74322-0-71279400-1511903170_thumb.jpg

Opublikowano

Niewiele na zdjęciach  widać. Dlatego przydał by się schemat i kierunki przepływu. Piszesz że masz zawór ATV który jest stałotemperaturowy a na zdjęciach jest  zawór z siłownikiem, czyli pytaniem otwartym pozostaje co to za zawór?. Dla zaworu ATV pracującego w funkcji ochrony powrotu pompa powinna być pomiędzy zaworem a kotłem a mamy jeszcze pompę przed zaworem która do zaworu ATV jest zbędna. Na podstawie zdjęć twierdzę że jest to rozwiązanie błędne dlatego narysuj schemat (!!!)

Opublikowano

Ale w sensie że co nie pasi? Instalator wg opisu zrobił pompę kotłową która pracuje żeby dogrzać powrót w czasie pracy CO. Nie włącza się jak grzeje CWU bo raczej takiej potrzeby nie ma - czemu to niby wymaga poprawy?

Opublikowano

To nie pasi że autor pisze jedno a na zdjęciach jest drugie. Gdzie ten ATV? Zawór z siłownikiem spełni ta samą rolę ale za jaką kasę- przerost formy. Do tego przy zaworze,3d do ochrony powrotu pompą jest montowana od strony powrotu a dalej jest zawór i pompa tłoczy w kierunku kotła a montaż filtra przy pompie Wilo sugeruje że przepływ jest w przeciwnym kierunku (do góry). Dlatego potrzebne zdjęcia z szerszym planem albo schemat. A najlepiej jedno i drugie

Coś tak czuję że ta instalacja to niezły krzak.

Opublikowano

Wychodzi na to że to zdjęcia instalacji kolegi a ta pompa Wilo z zaworem 3d jest na zasilaniu. Pompa kotłowa wydaje się prawidłowo podłączona. Jeżeli sterownik posiada obsługę pompy kotłowej to przeoczenie ale połączenie jej razem z pompą CO nie jest błędem.

U Ciebie jeśli jest zawór ATV poprawnie zamontowany to też jest dobrze. Obaj macie ochronę powrotu tylko przy pomocy innych narzędzi

Opublikowano

Tu nie ma nad czym się zastanawiać, coś jest zrobione błędnie Na stronie AFRISO jest karta katalogowa zaworu ATV ze schematami podłączenia.  Czytać i podłączyć zgodnie z załączonym schematem. Ale zawór nie wygląda na ATV, czyli trzeba ustalić co to za zawór i jaką funkcje spełnia i co siłownikiem i pompą steruje?

Opublikowano

Na zdjęciach jest instalacja mojego znajomego ....tak jak zauważył hajtaler428 wilo tłoczy w kierunku grzejników natomiast grundfos zamontowany zaraz na wyjściu tłoczy w kierunku pieca

Te pompy były spięte razem w module sterownika ale producent kotła zabrani takiego podłączenia

Opublikowano

No to podłączyć zgodnie z zaleceniami producenta. Pod kątem hydrauliki jest ok. Jedyne do czego można się przyczepić z tych zdjęć to montaż filtrów

Opublikowano

Moduł do sterownika obsługuje tylko dwie pompy a hydraulik podłączył pompę cwu pod jedno wyjście a pod drugie dwie od co i tę od ochrony powrotu dlatego ze względu na gwarancję pompa została odłączona

Żeby sterownik obsługiwał kolejne pompy trzeba dokupić dodatkowy moduł który kosztuje 500 złotych

Zastanawiam się czy podłączenie bezpośrednio do gniazdka i ustawienie na najniższym biegu coś da

Sory ale nie ma mnie w kraju i piszę z telefonu

post-74322-0-65979700-1511982244_thumb.jpg

Opublikowano

Możesz tak podłączyć. To tak samo jak połączenie równoległe z pompą CO.

Opublikowano

Nie widać zaworu zwrotnego na CWU. Za pompą kotłową też powinien być zz i dodatkowo zawór grzybkowy do regulacji przepływu.

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie ten krótki obieg idzie przez zawór trojdrogowy powrót z bojlera i grzejników nie jest połączony ....nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

post-74322-0-62775100-1512011845_thumb.jpg

Opublikowano

Źle narysowany ten schemat. Zdjęcie pokazuje co innego. Wg zdjęcie jest poprawnie. Jedyne co do poprawy to napisane wcześniej i powrót CWU bliżej kotła powinien być(między wpięciem obiegu kotłowego do powrotu a powrotem zaworu 3d)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.