Kriss12 Opublikowano 28 Listopada 2017 #1 Opublikowano 28 Listopada 2017 Ja i mój zna posiadamy identyczne kotły ale podłączenie instalacji zupełnie inne. U mnie ochrona powrotu to zawór atv i pompa kotłowa u niego rolę tę miała spełniać pompa która jest zamontowana zaraz na wyjściu z kotła Na dodatek została spieta w module od sterownika razem z pompą co Tylko że instalator chyba nie wiedział że moduł obsługuje dwie pompy a zostały podpięte trzy co cwu i ta niby od powrotu Czyli w momencie załączania pompy co równocześnie włączała się również od niby ochrony powrotu Pytanie jak to poprawić ...przenieść pompę na powrót i dołożyć atv. I drugie pytanie czy pompa od cwu jest w dobrym miejscu
Gość mak Opublikowano 29 Listopada 2017 #2 Opublikowano 29 Listopada 2017 Niewiele na zdjęciach widać. Dlatego przydał by się schemat i kierunki przepływu. Piszesz że masz zawór ATV który jest stałotemperaturowy a na zdjęciach jest zawór z siłownikiem, czyli pytaniem otwartym pozostaje co to za zawór?. Dla zaworu ATV pracującego w funkcji ochrony powrotu pompa powinna być pomiędzy zaworem a kotłem a mamy jeszcze pompę przed zaworem która do zaworu ATV jest zbędna. Na podstawie zdjęć twierdzę że jest to rozwiązanie błędne dlatego narysuj schemat (!!!)
shogunzlasa Opublikowano 29 Listopada 2017 #3 Opublikowano 29 Listopada 2017 Ale w sensie że co nie pasi? Instalator wg opisu zrobił pompę kotłową która pracuje żeby dogrzać powrót w czasie pracy CO. Nie włącza się jak grzeje CWU bo raczej takiej potrzeby nie ma - czemu to niby wymaga poprawy?
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #4 Opublikowano 29 Listopada 2017 To nie pasi że autor pisze jedno a na zdjęciach jest drugie. Gdzie ten ATV? Zawór z siłownikiem spełni ta samą rolę ale za jaką kasę- przerost formy. Do tego przy zaworze,3d do ochrony powrotu pompą jest montowana od strony powrotu a dalej jest zawór i pompa tłoczy w kierunku kotła a montaż filtra przy pompie Wilo sugeruje że przepływ jest w przeciwnym kierunku (do góry). Dlatego potrzebne zdjęcia z szerszym planem albo schemat. A najlepiej jedno i drugie Coś tak czuję że ta instalacja to niezły krzak.
shogunzlasa Opublikowano 29 Listopada 2017 #5 Opublikowano 29 Listopada 2017 Najpierw trzeba dojść kto co chce poprawić - ten z zaworem czy ten bez :D
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #6 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wychodzi na to że to zdjęcia instalacji kolegi a ta pompa Wilo z zaworem 3d jest na zasilaniu. Pompa kotłowa wydaje się prawidłowo podłączona. Jeżeli sterownik posiada obsługę pompy kotłowej to przeoczenie ale połączenie jej razem z pompą CO nie jest błędem. U Ciebie jeśli jest zawór ATV poprawnie zamontowany to też jest dobrze. Obaj macie ochronę powrotu tylko przy pomocy innych narzędzi
Gość mak Opublikowano 29 Listopada 2017 #7 Opublikowano 29 Listopada 2017 Tu nie ma nad czym się zastanawiać, coś jest zrobione błędnie Na stronie AFRISO jest karta katalogowa zaworu ATV ze schematami podłączenia. Czytać i podłączyć zgodnie z załączonym schematem. Ale zawór nie wygląda na ATV, czyli trzeba ustalić co to za zawór i jaką funkcje spełnia i co siłownikiem i pompą steruje?
Kriss12 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 29 Listopada 2017 Na zdjęciach jest instalacja mojego znajomego ....tak jak zauważył hajtaler428 wilo tłoczy w kierunku grzejników natomiast grundfos zamontowany zaraz na wyjściu tłoczy w kierunku pieca Te pompy były spięte razem w module sterownika ale producent kotła zabrani takiego podłączenia
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #9 Opublikowano 29 Listopada 2017 No to podłączyć zgodnie z zaleceniami producenta. Pod kątem hydrauliki jest ok. Jedyne do czego można się przyczepić z tych zdjęć to montaż filtrów
shogunzlasa Opublikowano 29 Listopada 2017 #10 Opublikowano 29 Listopada 2017 producent kotła zabrani takiego podłączenia Dlaczemu? Chodzi o brak zaworu n-drogowego?
Kriss12 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 29 Listopada 2017 Moduł do sterownika obsługuje tylko dwie pompy a hydraulik podłączył pompę cwu pod jedno wyjście a pod drugie dwie od co i tę od ochrony powrotu dlatego ze względu na gwarancję pompa została odłączona Żeby sterownik obsługiwał kolejne pompy trzeba dokupić dodatkowy moduł który kosztuje 500 złotych Zastanawiam się czy podłączenie bezpośrednio do gniazdka i ustawienie na najniższym biegu coś da Sory ale nie ma mnie w kraju i piszę z telefonu
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #12 Opublikowano 29 Listopada 2017 Możesz tak podłączyć. To tak samo jak połączenie równoległe z pompą CO.
shogunzlasa Opublikowano 29 Listopada 2017 #13 Opublikowano 29 Listopada 2017 Wtyczka do gniazdka i po sprawie - mi te spasowały... :)http://www.sklep.artelektryk.pl/img/produkty/1036-1d.jpg
Kriss12 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor #14 Opublikowano 29 Listopada 2017 Dzięki panowie temat uważam za zamknięty
hajtaler428 Opublikowano 29 Listopada 2017 #15 Opublikowano 29 Listopada 2017 Nie widać zaworu zwrotnego na CWU. Za pompą kotłową też powinien być zz i dodatkowo zawór grzybkowy do regulacji przepływu.
Kriss12 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor #16 Opublikowano 30 Listopada 2017 Jeszcze jedno pytanie ten krótki obieg idzie przez zawór trojdrogowy powrót z bojlera i grzejników nie jest połączony ....nie wiem czy to ma jakieś znaczenie
Gość mak Opublikowano 30 Listopada 2017 #17 Opublikowano 30 Listopada 2017 To jest błędna koncepcja Tu na pewno nie ma ochrony powrotu
hajtaler428 Opublikowano 30 Listopada 2017 #18 Opublikowano 30 Listopada 2017 Źle narysowany ten schemat. Zdjęcie pokazuje co innego. Wg zdjęcie jest poprawnie. Jedyne co do poprawy to napisane wcześniej i powrót CWU bliżej kotła powinien być(między wpięciem obiegu kotłowego do powrotu a powrotem zaworu 3d)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.