Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Parametrów Pracy Siłownika 3D

manx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego manx...Jedno pytanie: są termostatyczne głowice na grzejnikach?

Opublikowano

tak, na każdym z grzejników

Opublikowano

To dlaczego komplikujecie prosty temat? Dać pompę przed zawór 3D, przełozyć zwierciadło  i masz ochronę powrotu. O komfort w pomieszczeniach zadbają termostaty.

Pewnie komuś tym wpisem robotę zabrałem, ale lubię proste i skuteczne rozwiązania :)

Opublikowano

Pewnie mas rację, ale wiem z doświadczenia że wtedy nie będziesz mógł sterować temp zasilania, będzie ona wyższa a co za tym idzie wyższe spalanie, chyba że temp powrotu wyższa jeśli takowa będzie wyrówna te straty.

Zastanowię się nad tym

Opublikowano

Chłopie... ciepło właściwe wody jest niemal identyczne przy 50 C jak i 60 C, w drugim przypadku jedynie straty są nieznacznie większe. Przeczytaj sobie definicję kalorii cieplnej. ;)

Opublikowano

Ale kolega tu tez ma racje. Nawet jesli na instalacje pójdzie więcej gorącej wody to i tak glowice na grzejnikach nie puszcza jej jak będą pokoje dogrzane i wiecej bedzie na powrot a piec zacznie stabilnie chodzić.

Opublikowano

Wreszcie coś rozsądnego... ;) Pompa  automatycznie dostosuje przepływ do obciążenia.

Opublikowano

Panowie każda rada jest cenna, ale jest ich tyle że czasami chyba nie tylko ja ma z tym problem, która rozwiąże jego problem ;)

Opublikowano

Witam mam pewien problem i tu pytanie miedzy innymi do gmaj22 do rzeczy, problem z powrotem wyjście z kotła to 11/4 taki sam zawór 4d za zaworem wyjście na zawór podłogowy 3d sterowany pogodowo na powrocie z zaworu 4d mam wstawioną pompę kotłową. Dom 140m2 dół mieszkania podłogówka góra grzejniki . Problem polega na tym że jeżeli pracuje pompa kotłowa to delta między zasilaniem a powrotem wynosi tylko niecały 1st. no i spalanie 19 kg/24h a jeśli pompa nie pracuje różnica to 30 st. spalanie wychodzi 12kg/24h jak to możliwe?

W następnym sezonie przymierzam się założyć sprzęgło rozdzielacz z dodatkowym zaworem 3d na powrocie i boję się że to nic nie da sprzęgło mam 75kw pytanie dlaczego spalanie tak winduje w górę tak diametralnie i czy przy sprzęgle będzie taka sama sytuacja.

Opublikowano

Masz 4D i za nim 3D - to już o jeden za dużo :)  A ty chcesz dołożyć jeszcze jeden 3D na powrocie i sprzęgło?? Przepraszam, ale ja wysiadam.... Proponuję przejrzeć wątek ten i inne, jest kilka naprawdę dobrych i skutecznych schematów. Wystarczy z nich skorzystać, byle z głową.

Opublikowano

Nie nie kolego nie zrozumieliśmy się mam teraz 4d na grzejniki a zanim odejście na 3d na podłogówkę i chcę wyrzucić 4d  i wstawić sprzęgło z 3d na powrocie w obiegu kotłowym. Żeby nie zaśmiecać tematu mogę ci wysłać schemat jak mam teraz a jak chcę przerobić zależy mi na przeróbce bo zajadę kocioł przy powrocie 30st. a z włączoną pompą kotłową pójdę z torbami jak mi teraz pali prawie 20kg.

Opublikowano

Panowie a gdyby tak podłączyć pompę cwu do innego wejścia czyli pompa dodatkowa i mogę jej ustawić max temp 50 a min np. 45stopni.

Z tego co wiem pobiera one dane z czujnika powrotu a jeśli nie to zamontuje dodatkowy.

Wtedy mam dogrzany powrót do tej właśnie zadanej temp no i nie spadnie mi temp do min 45.

Tylko pytanie co z wodą bojlerze. Temp będę widział tylko jak z ogrzaniem wody ?

Opublikowano

Rozwiązaniem doraźnym, na czas poprawienia instalacji w celu normalnej ochrony powrotu, może być przełożenie czujnika temp. z bojlera na powrót, ustawić cwu na np. 52` z histerezą 1`. Minus jest taki, że raz: pompa załącza się dość często (kilka razy w trakcie ponad godzinnego postoju palnika), dwa: cwu ma temp. ~ 62`, w przypadku nastawy Tkotła na poziomie 74`, trzy: wykres T powrotu przedstawia znaczne skoki temperatur. Tak sytuacja wyglądała u mnie, więc opisuję z autopsji.

Opublikowano

Tylko przy załączeniu stałym czy T cwu nie osiągnie T kotła? Tego chciałem uniknąć. Sprawdzam na wykresie ile razy załączała się pompa, choć zależne to jest od temp. jaką puszczamy na instalację.

Niestety z wykresu ecoNeta nic miarodajnego nie podam, bo nie wyłapuje wszystkiego aż tak dokładnie.

Opublikowano

Tylko przy załączeniu stałym czy T cwu nie osiągnie T kotła? Tego chciałem uniknąć. Sprawdzam na wykresie ile razy załączała się pompa, choć zależne to jest od temp. jaką puszczamy na instalację.

Niestety z wykresu ecoNeta nic miarodajnego nie podam, bo nie wyłapuje wszystkiego aż tak dokładnie.

Czy taki rozwiązanie wpłynęło jakoś na spalanie ?

Opublikowano

W dniu dzisiejszym właczyłem pompę na krótkim obiegu. Będę potrzebował " chwilę" czasu aby zweryfikować różnice. Na chwilę obecną wydaje mi się, że będzie wiecej rozpaleń ale mogę się mylić. Po ustabilizowaniu się instalacji podrzucę jak to wygląda.

Opublikowano

Będę wdzięczny za wnioski i ustawienia, spróbował bym tak u siebie, może to było by rozwiązanie mojego problemu.

Opublikowano

Tak dla zobrazowania obecnego stanu rzeczy, ochronę powrotu realizowaną mam według schematu E.

post-73049-0-50798700-1512116239_thumb.jpg

Opublikowano

A masz jakiś zawór? Ja mam 3d plus silownik reguluje nim temp na grzejniki.

Wiec jak teraz założyć tą pompę na powrót by to chodziło

Opublikowano

A masz jakiś zawór?

Jak już wspominałem wyżej, ochronę realizuję za pomocą krótkiego obiegu z pompą kotłową.

Dalej mam dwa zawory mieszające z siłownikami, którymi reguluję temperaturę na poszczególne obiegi grzewcze.

Opublikowano

A gdybym przed zaworem 3d zrobił łaczenie z powrotem plus pompa na niskim biegu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.