Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 12Kv Problem Z Ustawieniem,dużo Pali

Archenic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w PID doszedłem do mocy kotła na poziomie 68% i korekcie dolnej powietrza na -15% oraz górnej -12%. Piec pracuje bez wchodzenia w tryb nadzoru, a wykres temperatury kotła waha się w granicach 5 st. przy zadanej 65 st. Każda, nawet najmniejsza zmiana tych parametrów powoduje  zawirowania w wykresie temperatur. Niemniej tworzą się niewielkie spieki na palniku, a może to nie są spieki  :( 

Rozumiem więc. że jeśli wyłączę w ustawieniach PID, to piec przejdzie w "dwustan" i będę musiał wszystkie parametry ustawiać ręcznie.

Opublikowano

A masz uszczelniony palnik?

Opublikowano

Szczerze, to nie wiem. To nowy piec, więc mam nadzieję, że tak. No chyba że podczas początkowych, gigantycznych spieków coś się rozszczelniło. 

Opublikowano

Mi na początku robiła się taka ale kula. Później miałem wymieniany palnik..były za małe szczeliny. Ale jak się później okazało palnik nie uszczelniony. Teraz w dwustanie moc dmuchawy o 10procent mniej i jest dużo lepiej...fajnie się wypala. Sprawdz sobie

Opublikowano

Palnik wymieniałeś (uszczelniałeś) w ramach gwarancji ? 

Mógłbyś mi podać swoje ustawienia w "dwustanie" tak abym mógł od czegoś zacząć grzebać w parametrach. Właśnie wróciłem z kotłowni gdzie wyciągnąłem z palnika spiek wielkości dwóch pięści.  :( 

Opublikowano

Tak, w ramach gwarancji.

Ustawienia:

5s / 65s

nadmuch 27%

przerwa 15min podawanie 10s

wentylator w podtrzymaniu praca 40s / 15min

Opublikowano

O.K. Dzięki. 

Pozmieniałem wg. Twoich parametrów i z efektami poczekam do rana. Zniknął mi odczyt temperatury spalin, to normalne ?

Opublikowano

Tak,

Opublikowano

manx

​Tak jak napisałem, ustawiłem sterownik wg. Twoich danych. Wszystko niby dobrze, węgiel ładnie się wypalał, bez spieków, amplituda temperatury wahała się w granicach 10 st. (dużo), ale strasznie kopcił, aż gryzący dym wydobywał się na kotłownię z otwartych drzwiczek .Można coś z tym kopceniem zrobić zmieniając jakiś  parametr ?

Opublikowano

Fakt...miałem tak na początku po przejściu z pid na dwustan i uszczelnieniu palnika..teraz jakoś się to ustabilizowało. A co do wyższej temp to norma bo będzie czesto wchodził w nadzór ale dzieki temu mam niższe spalanie

Opublikowano

O.K. Dzięki za pomoc  :)  Pokombinuję jeszcze troszkę z PID-em, a jak się już zupełnie nie uda, to popracuję nad dwu stanem. 

Opublikowano

Też bym chciał w pid ale na standardowych ustawieniach a nie kombinować i się wkurzać...w pid miałem 2/4s i przerwa chyba 40/90 albo 50/90 nawet nie było źle ale praca kotła 45procent no i jak pompa cwu się uruchamiała to spadała temp co i wykres już nie wyglądał super. Dziwne to bo pamietam swoje początki z pid i wykres nie wygładał super może ale nie było spadków przez cwu

Opublikowano

Też bym chciał w pid ale na standardowych ustawieniach a nie kombinować i się wkurzać...w pid miałem 2/4s i przerwa chyba 40/90 albo 50/90 nawet nie było źle ale praca kotła 45procent no i jak pompa cwu się uruchamiała to spadała temp co i wykres już nie wyglądał super. Dziwne to bo pamietam swoje początki z pid i wykres nie wygładał super może ale nie było spadków przez cwu

Opublikowano

Ale kolego manx spadek temp po załączeniu cwu to norma i zawsze tak bedzie z pid. Ja caly zeszly tydzien palilem w dwustanie aby zobaczyc czy bedzie roznica w spalaniu pomiedzy pid-em. Mialem ustawienia 5/58 i nadmuch 27% w podtrzymaniu 8s/14min. Palili sie ok, wszystko wypalone. Zużycie grochu wyszło tyle samo co pid czyli 100kg starczyło na 6,5dnia co daje 15.4kg/dobe i w domu było 23°. Wczoraj był piec wygaszony bo miałem wizytę profilaktyczna kominiarza. Po ponownym rozpaleniu w pid to zaczely dziac sie cuda. Piec chodzil w caly swiat tak jakby ustawienia mial gdzies. Raz przebijal o prawie 10° , a raz nie mogl dojsc do zadanej i tak cala noc. Dopiero dzis rano przywrocilem ust fabryczne i wprowadzilem w serwisowym swoje ustawienia i znow chodzi tak jak powinien.

Opublikowano

Jak wejść w ustawienia serwisowe ?  :) 

Opublikowano

Ale kolego manx spadek temp po załączeniu cwu to norma i zawsze tak bedzie z pid. Ja caly zeszly tydzien palilem w dwustanie aby zobaczyc czy bedzie roznica w spalaniu pomiedzy pid-em. Mialem ustawienia 5/58 i nadmuch 27% w podtrzymaniu 8s/14min. Palili sie ok, wszystko wypalone. Zużycie grochu wyszło tyle samo co pid czyli 100kg starczyło na 6,5dnia co daje 15.4kg/dobe i w domu było 23°. Wczoraj był piec wygaszony bo miałem wizytę profilaktyczna kominiarza. Po ponownym rozpaleniu w pid to zaczely dziac sie cuda. Piec chodzil w caly swiat tak jakby ustawienia mial gdzies. Raz przebijal o prawie 10° , a raz nie mogl dojsc do zadanej i tak cala noc. Dopiero dzis rano przywrocilem ust fabryczne i wprowadzilem w serwisowym swoje ustawienia i znow chodzi tak jak powinien.

czyli jakie, możesz się podzielić ;)

Opublikowano

Jak wejść w ustawienia serwisowe ?  :)

5162

Opublikowano

czyli jakie, możesz się podzielić ;)

Niewiele tam zmian. Zmiana to czasy podawania 2-5s i obniżenie temp spalin do 180°, a i moc kotła 47% resta to co fabrycznie w sofcie 2.4.7 k1pv3 dla palnika 15kw.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam
Mam prośbę o pomoc w ustawieniu Kotła Defro Sigma e 12kw.
Piec zamontowano 6 grudnia i od tego czasu spala średnio ponad 25kg groszku mimo, łagodnej zimy.

Ekogroszek 26KJ.
Ustawienia Pieca 

Czas podawania 5s
Przerwa podawania 60s

Siła dmuachawy 32%
Podawanie w podtrzymaniu 5s
przerwa podawania w podtrzymaniu 15minut

dmuchawa w podtrzymaniu 18 sekund co 6 minut

histereza 2stopnie

Dom z lat 70 przy takim bilansie cieplnym
http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3elf

W domu mam 23 stopnie na parterze, a na pietrze 21 stopni.
W domu jest 104 grzejniki żeliwne w tzw. wnękach czyli utopione w ścianie, 44 żeberka aluminiowe nie utopione w ścianie i dwie drabinki łazienkowe.

Pytanko - Czy wymiana tych starych grzejników na aluminium i wstawienie w tą wnękę 10 cm styropianu, wypchnięcie grzejnika do pokoju pozwoli uzyskać większą oszczędność na groszku?

żeby mieć taka temp. w domku piec mam na 52 stopnie, a zawór 3d mam tak ustawiony, żeby na grzejniki szły 44 stopnie.

Prośba - może jakieś inne ustawienia pracy pieca?
Zamieszczam zdjęcia wykresów pracy pieca przy temp na zewnątrz -7 stopni

7ae45298a4cc4a2amed.jpg

Tak wygląda instalacja CO

150696f1ba74f356med.jpg

A tak palenisko (zdjęcia w podtrzymaniu)

8fa97b8371257172med.jpg

9318a82fa987d91cmed.jpg

Dodatkowo w mrozik jak było -8 to piec szybciej się wychładzał niż nagrzewał.... tak jak widać na wykresie.

Opublikowano

Ja wyszedłem z założenia, że skoro w sterowniku jest możliwość pracy automatycznej (PID), to piec powinien pracować automatycznie. Po dłuuuugich obserwacjach i konsultacjach na forum piec pracuje z włączonym PID-em, a jedynie w ustawieniach serwisowych zmieniłem (wydłużyłem) czasy między min. i max. I tak:  min. praca 1 sek. max. praca 12 sek. Min. przerwa podawania 35 sek. max. przerwa podawania 140 sek. i w tych zakresach piec pracuje - sterownik sam sobie dobiera wartości w zależności od potrzeb.

Zjechałem powoli z mocą pieca i teraz pracuje na 48% mocy.

Kolejna sprawa, to jak już wielu podkreślało, piec powinien mieć temp, zadaną w okolicach 65 st.co wcale nie zwiększ zużycia paliwa.

Masz coś takiego jak pogodówka ? U mnie ona steruje zaworem 3D i podaje temperaturę na grzejniki w zależności od temp. na zewnątrz.

Opublikowano

Nie, nie mam pogodówki. Zwykła instalacja CO z manualnym zaworem 3d na podmieszaniu powrotu i pompka. 25 kilo grochu to troszku dużo... no nie?

Opublikowano

Trudno powiedzieć czy 25 kg to dużo czy mało bo to zależy od bardzo wielu czynników. Ja ogrzewam nieocieplony dom też z lat 70-tych ze starą instalacją w "cienkich" wnękach. Moje spalanie to 22 do 26 kg groszku w zależności od temperatury na zewnątrz i jestem w miarę zadowolony bo po obliczeniach wyjdzie mi mniej spalonego węgla niż w poprzednich sezonach przy starym "kopciuchu" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.