Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 12Kv Problem Z Ustawieniem,dużo Pali

Archenic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Groszek mam pieklorz 27 MJ. IDE zaraz do pieca zobaczyć ile spalił od tana. W sumie nic poza nadmuchem nie zmienilalem. Ale i tak mam źle przeczucia. Aktualnie. Temp powrotu 51, tem kotla waha się. 65, 67 .i zadtanawiam się czy Nir zmniejszyć mocy kotła skoro nawet piec nie schodzi poniżej zadanej temp.

Opublikowano

Groszek mam pieklorz 27 MJ. IDE zaraz do pieca zobaczyć ile spalił od tana. W sumie nic poza nadmuchem nie zmienilalem. Ale i tak mam źle przeczucia. Aktualnie. Temp powrotu 51, tem kotla waha się. 65, 67 .i zadtanawiam się czy Nir zmniejszyć mocy kotła skoro nawet piec nie schodzi poniżej zadanej temp.

post-76165-0-21446900-1511964331_thumb.jpg

post-76165-0-62839700-1511964356_thumb.jpg

post-76165-0-52423500-1511966113_thumb.jpg

Opublikowano

A co powinno się stać jeżeli zmienie temp zadana na 60 stopni. I zmnieksze o 10% moc kotla?

Opublikowano

Mówisz o pompie przed zaworem 4d?tej co pcha wodę? Jest na 3 biegu ustawiona.tylko. weź pod uwagę ze ona musi u pchać wodeok 8metrow w górę. I ipytanie co to może dac?;)

Opublikowano

Po zmianie na 2 bieg .i zwiększeniu przerwy w podawaniu groszku . i zmniejszeniu mocy na 90%. A ktoś mi powie co to jest temperatura zaworu zadana. I od czego to jest?

post-76165-0-50165000-1511974417_thumb.jpg

Opublikowano

Ta temperatura zaworu to gdybyś miał siłownik na zaworze 4d to wtedy czujnik kladziesz na rurę za zaworem i masz regulacjetemperatury wody na dom. Za dużo zmieniasz na raz. Zmieniaj po jednym parametrze i obserwuj bo sie w koncu pogubisz w tych zmianach.

Opublikowano

Z ta pompą to nie pomyślałem, ale to trafna uwaga. Kolega może tez spróbować nawet na pierwszym biegu i zobaczy czy wszystkie grzejniki grzeją. Jesli nie to na drugi i tak zostawić.

Opublikowano

Ale co obnizenie biegu pompy może zmienic?

Opublikowano

Zwalnia przepływ wody w kotle a co za tym idzie nie wystudza tak szybko kotła i nie musi cały czas gonic na maxa ja mam ustawiony przepływ jak to mówią na ino ino ale większą temp. puszczam na grzejniki i jest lepiej. Kolego ty tak ustaw bieg pompy aby ci grzał ostatni najdalej położony grzejnik tak jak mówi kolega wyżej.

Opublikowano

ja mam pompę co ustawioną na AUTO i wszystko hula ;)

Nie zdziwił bym się jak być dał pompę na 1 i zaraz okaże się że będzie wchodził ci w nadzór 

Opublikowano

Pewnie że będzie to logiczne lepiej podawać moim zdaniem większa temp na grzejniki tylko wolnym strumieniem wtedy kocioł daje rady bez problemu nagrzać wychłodzoną wode mniejszą mocą i spalanie nam maleje.

Opublikowano

No cóż, aktualnie pompa jest na 2 biegu.i temp wacha się 64,65 st. Na zaworze 4d zmieniłem z trojki na czworke .Martwi mnie powrót jest ok 47 st .i tak sie Utrzymuje odgodz 19.zobaczymy rano co będzie.

Opublikowano

Mogło zostać na 3 jeśli w domu nie robiło sie chłodno. Bo to nie jest tak ze zwalniając pompe adekwatne musisz podnieść temp na zaworze może ta sama temp wystarczyć przy wolniejszym przepływie.

Opublikowano

Temp na zaworze zwiekszylem poniewaz w nocy u nas miało być ok - 10, a nie mam czujnika pogodowego ani w pokojach

Opublikowano

Np cóż. Porównując wczorajszy dzień. Do dzisiejszej nocy. To. Wczoraj przez dzień tzn 12godsin , 10kg groszku , zawór 4d. Otwarty na 3, a w nocy zawór otwarty na 4. Ok 18 kg.

Opublikowano

Sporo w takim razie

Rano zmniejszylem pompie na 1. O zobaczymy czy cos pomoże. Ale tez troszkę sieoszukalem na temp. Powrotu Boz głównych rur mam wyprowadzony grzejnik który troszkę miprzeklamuje temp powrotu muszę. Czujnik przestawić troszkę dalej od pieca. Z czyli przed grzejnikiem.

Opublikowano

W ustawieniach serwisowych zmniekszylem nadmuch delikatnie min , max. Ale i tak jest bez zmian. Gdy tylko zmianie o otwarcie na 4d. To zjada groszek. Przy otwarciu na 3 ok22 kg.przy otwarciu na 4,5zjada 30kg.i chyba juz tego nie ogarne. Ale zaznaczam ze w domu mam 25 st.bo male dziecko i 25 st. Jest aktualnie przy zaworze 4d ustawionym na 4.

Opublikowano

Przecież to logiczne że im większa temp w grzejniki tym wyższe spalanie. Pytanie po co ci taka. Ja mam nieocieplony dom jak już pisałem a puszczam około 42stopnie i mam naprawdę ciepło, w swoim pokoju termostaty przed 4 a i tak mam w pokoju 22 - 23 stopni. Nadal przystaje przy swoim im więcej grzebania w PID tym gorzej. Fakt jednym chodzi jednym nie ale wiem po Sobie bo byłem w takiej sytuacji nie znałem pieca jego pracy a grzebałem w ustawieniach servis niestety z marnym skutkiem. W obecnej chwili mam wiedze o dwustanie wiem jak pracuje i jak go ustawić.

Opublikowano

​manx

​Powiedz mi laikowi, czy palisz z PID-em, czy w "dwustanie" ? A może to jedno i to samo ?

Ja palę z PID-em i tutaj próbuję regulować, czyli moc kotła i korekty powietrza, bo uważam, że skoro jest jakaś automatyka, to powinna ona pracować w piecu. Niestety chyba będę zmuszony wyłączyć PID i przejść na sterowanie ręczne bo niby są jakieś sukcesy i postępy ale niewystarczające. Tworzą się, niewielki bo niewielki ale jednak, spieki.

Opublikowano

Ja obecnie mam wyłączony pid. Początki były takie że jak kazdy tu miał problem z pid...no to czytanie szukanie kąbinowanie z parametrami pid i zmiany w menu serwis..mi to nic nie dało..tylko się wkurzałem...obecnie dużo wiem o pracy tego kotła mam super moim zdaniem ustawienia i tak palę chodz nie ukrywam w pid piec jest czysty. Jednym pid działa innym nie..skąd to wynika nie wiem...mi z serwisu jak pid nie działał powiedzieli że komin mam słaby..myślę sobie ok...ale nie poddałem się czytałem rozkminka i się okazało że palnika nie uszczelnili...teraz jak załącze pid to spalanie super...wszystko działa...jedyne z czym sobie nie radze jest to że mi wchodzi w nadzór nawet przy mocy 45procent i tylko dlatego go wyłączyłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.