Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 12Kv Problem Z Ustawieniem,dużo Pali

Archenic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A podlaczyles juz czujnik temperatury powrotu jak pisałem tobie w innym watku gdy pytales o poprawność podłączeń stera. I pytanie to jest pierwszy sezon jak grzejesz ten budynek? Piecyk masz w piwnicy czy na swoim poziomie i czy pomieszczenia pod toba tez sa z twojego pieca ogrzewane?

Z defro mi powiedzieli ze dlatego nie został czujnik powrotu zamontowany ani zewnętrzny ponieważ mam zwykły zawór 4d. ( a nie ten z silownikiem) dlatego nie było takiej potrzeby montażu. Piec wymienilrm 1.5miesc temu z węglowego starego.jest to pierwszy sezon na defro. Ogrzewam tylko moje piętro. Poniżej jest ok 17 st. Dogrzewane przez kogoś innego z onnej instalacji

Opublikowano

Czujnik powrotu jest wazny bo to on potrafi duzo powiedziec co w instalacji piszczy. Ja jak mialem niedogrzany powrót to palil jak smokdo 25kg/doba gdy sie uparalem z zimnym powrotem 10kg mniej szlo. Wana jest tez temp spalin, zeby nie grzac atmosfery tylko wode w piecu.

Opublikowano

temperaturę spalin można w serwisie ze standartu 260 zmniejszyć na 200 ja na 220 zrobiłem i spaliny nie przekraczają właściwie 100 w tej chwili 

mam inne pytanie

temperatura priorytetu w serwisowych w temperaturach do czego to jest 

i druga sprawa korekta powietrza jak nie zrobię -10 to się spieka ale czasem jest pył więc da sie dobrze to spalić

Opublikowano

Czujnik powrotu jest wazny bo to on potrafi duzo powiedziec co w instalacji piszczy. Ja jak mialem niedogrzany powrót to palil jak smokdo 25kg/doba gdy sie uparalem z zimnym powrotem 10kg mniej szlo. Wana jest tez temp spalin, zeby nie grzac atmosfery tylko wode w piecu.

Teraz pytanie jak samemu zamontować. Czujnik powrotu. Do panelu go wepne. Rozumiem ze wystarczy wyłączyć piec off.zasilanie. tylko teraz gdzie i jak czujnik

Opublikowano

masz wszystko na schemacie ze sterownikiem dodane 

Opublikowano

Teraz pytanie jak samemu zamontować. Czujnik powrotu. Do panelu go wepne. Rozumiem ze wystarczy wyłączyć piec off.zasilanie. tylko teraz gdzie i jak czujnik

. No ale jeżeli temp nie spada poniżej zadanej to chyba temp powrotu jest w miarę ok?
Opublikowano

masz wszystko na schemacie ze sterownikiem dodane

.

Ale gdzie czujnik dac. Włożyć skręcić ?

Opublikowano

Kolego w prosty sposób możesz na dzień lub dwa przełożyć czujnik temp. podajnika na rurę powrotu przy kotle  i będzie wszystko jasne. Tylko nie wypinaj go ze stera. Będzie pokazywał w tej "ikonce temp. podajnika" temp. powrotu. 

Opublikowano

najbliżej pieca na powrocie dobrze docisnąć i owinąć otuliną

tylko ja mam k1pv4 i już piec w sobie ten czujnik ma

Opublikowano

Ok juz wiem jak jutro to zrobię. A ktos powie dlaczego jest taki ogień? I dlaczego taki mega duży nadmuch?

Opublikowano

Tez mam ten sterownik ale. Czujnik nie jest wbudowany

Opublikowano

Piec po nocy nie osiągnął temp zadanej, rano. Zasypalem ponownie tzn po 12h pracy wiadro 15kg. I tano tez zamknolam calkowicie srube z dostepem powietrza Zdjęcia wrzucam krzywej ekranu. Rano dalej jednak 90 %mocy

Jak dla mnie wykres jest ok, ale niech inni się wypowiedzą.

Chodź przejrzyj sobie inną wątki, ja nie pamiętam by ktoś miał taki wykres ;)

Opublikowano

najbliżej pieca na powrocie dobrze docisnąć i owinąć otuliną

tylko ja mam k1pv4 i już piec w sobie ten czujnik ma

Mam ten sam sterownik. Ale czujknika brak
Opublikowano

Musi byc w zestawie. I montujesz tak jak kolega wczesniej radzil i ja pisalem tobie w innym watku. Temp na piecu moze byc ok ale piec bedzie chodzil na duzej mocy i wiecej pochlanial grochu jak nedzie powrot zimny. Nie wspomne tu o korozji niskotemperaturowej. Jak zamontujesz i temp powrotu bedzie nizsza od zasilania o max 10° to jest ok i problem lezy w ogromnym zapotrzebowaniu domu na cieplo. Jesi jednak jest wieksza roznica to cos innego jest noe tak.

Kolego manxx u mnie wykres wyglada tak jak ponizej. Testuję teraz z obnizeniem temp pracy kotla jak pomieszczenia.sie.dogrzeja.

post-66718-0-16738800-1511900962_thumb.jpg

Opublikowano

Mam ten sam sterownik. Ale czujknika brak

Ja do swojego pieca dostałem chyba z 5 czujników.

kabelek o różnych długościach z mosiężną końcówką.

czujnik powrotu i zaworu podłączyłem sam, kilka naście minut roboty.

Opublikowano

Jutro rano dzialam. Zdjęcia wrzuce. Dzięki

Opublikowano

czekam.

171_img1_026088468b2fb17d51a7c9fa59c315e

product-414.jpg

ja zakupiłem takie taśmy.

Czujnik owinięty taśmą aluminiową, dokładnie dociśnięta a następnie na to srebrna taśma. Trzyma się do dziś i spełnia moje wymagania.

Opublikowano

A tak z inne beczki: na obecną chwilę i przy obecnych temp.

Palenie pid na dobę około 15kg

Obecnie bez pid ale zwiększyłem temp na grzejniki +2stopnie spalanie około 14kg

Następny krok to pid ale na ustawieniach standardowych: obniżenie mocy kotła i zabawa z korektą

Wiem jednak że to nie jest miarodajne bo mam niską temp powrotu, więc co się stanie jak przerobie instalację.

Opublikowano

Jak dojde do 15 kg na dobę. Co chyba nie realne to. Będę happy;))

Opublikowano

Ja miałem i 12 ale ciepło na zewnątrz i niższa temp na grzejniki szła.

Opublikowano

wgl masz dom ocieplony itd...? Ile ci najwięcej spalił grochu podczas srogiej zimy? Na ustawionym piecu

Opublikowano

Dom stary. Na zew. klinkier środek pustka, a wew. cegła. Mur około 50cm. Strych nie ocieplony.

Pamiętam mój pierwszy sezon to i 26kg spalał. Ale to właśnie ten PID...więc go wyłączyłem, słuchałem szwagra, który ma doświadczenie, czytałem i tak doszedłem do swoich ustawień. W lato 5 worków starczyło na 39 dni i tu uważam że jest super.

Mam wrażenie że PID to troszkę jak jazda na tempomacie, więcej spali bo musi utrzymać prędkość. Dlatego mam opanowany manual pieca, a w między czasie mogę bawić się w PID i  tak go ustawić by pracował stabilnie i jednocześnie oszczędnie, czy to możliwe nie wiem. Pewnie inni mają większe doświadczenie.

Jedyna rzecz, która mnie cieszy to pytanie sąsiadów czy ja ogrzewam dom bo dymku nie widać ;)

Opublikowano

Wszytko pisze w pierwszym poście. 50 ściany, nie ocieplny,to MOK pierwszy sezon.

Opublikowano

No witam ;) rano zamontowalem czujnik powrotu, umiescilem ho jak najbliżej pieca,i jest to rura która wchodzi dołem do pieca na której Mam kranik dolewki wody. (Nie majątek rurze barometru który jest na zdjęciach). Zatem temp powrotu, to 50,51st. Zawór 4d otwarty na 3. W domu 23 st. Na grzejniki idzie temp ok55 st. Jedynym mankamentem jest spalanie. 15 kg. W ciagu ok13.5 godziny.

Zmienijszylem korektę powietrza na. -3. Było 0. Bo za bardzo. Wialo w piecu podczas przedmuchu. Ale dalej wydaje mi SOE ze jest zbyt duży ogień na palenisku, jalgo zmniejszyć?

post-76165-0-32155900-1511954786_thumb.jpg

post-76165-0-97223500-1511954818_thumb.jpg

Opublikowano

Jak dla mnie jest ok. Nie ma sie do czego przyczepić. Atmosfery nie grzejesz, temp utrzymana, powrót ok. Wiec tylko przychodzi mi do głowy że opał słaby albo takie zapotrzebowanie domu na ciepło. Ale raczej sklonny jestem ku slabemu opalowi. Bo gdyby opał był ok i male zapotrzebowanie to by przebijal temp. a on goni prawie na maxa zeby to utrzymac. Swoja droga odbiór tez masz pewnie spory. Jakim grochem palisz bo nie wiem czy pisałeś. Może teraz zrobisz fotke palnika po tych zmianach i ustabilizowaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.