Czekfra Opublikowano 2 Grudnia 2017 #101 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ja w PID doszedłem do mocy kotła na poziomie 68% i korekcie dolnej powietrza na -15% oraz górnej -12%. Piec pracuje bez wchodzenia w tryb nadzoru, a wykres temperatury kotła waha się w granicach 5 st. przy zadanej 65 st. Każda, nawet najmniejsza zmiana tych parametrów powoduje zawirowania w wykresie temperatur. Niemniej tworzą się niewielkie spieki na palniku, a może to nie są spieki :( Rozumiem więc. że jeśli wyłączę w ustawieniach PID, to piec przejdzie w "dwustan" i będę musiał wszystkie parametry ustawiać ręcznie.
Czekfra Opublikowano 2 Grudnia 2017 #103 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Szczerze, to nie wiem. To nowy piec, więc mam nadzieję, że tak. No chyba że podczas początkowych, gigantycznych spieków coś się rozszczelniło.
manx Opublikowano 2 Grudnia 2017 #104 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Mi na początku robiła się taka ale kula. Później miałem wymieniany palnik..były za małe szczeliny. Ale jak się później okazało palnik nie uszczelniony. Teraz w dwustanie moc dmuchawy o 10procent mniej i jest dużo lepiej...fajnie się wypala. Sprawdz sobie
Czekfra Opublikowano 2 Grudnia 2017 #105 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Palnik wymieniałeś (uszczelniałeś) w ramach gwarancji ? Mógłbyś mi podać swoje ustawienia w "dwustanie" tak abym mógł od czegoś zacząć grzebać w parametrach. Właśnie wróciłem z kotłowni gdzie wyciągnąłem z palnika spiek wielkości dwóch pięści. :(
manx Opublikowano 2 Grudnia 2017 #106 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Tak, w ramach gwarancji. Ustawienia: 5s / 65s nadmuch 27% przerwa 15min podawanie 10s wentylator w podtrzymaniu praca 40s / 15min
Czekfra Opublikowano 2 Grudnia 2017 #107 Opublikowano 2 Grudnia 2017 O.K. Dzięki. Pozmieniałem wg. Twoich parametrów i z efektami poczekam do rana. Zniknął mi odczyt temperatury spalin, to normalne ?
Czekfra Opublikowano 3 Grudnia 2017 #109 Opublikowano 3 Grudnia 2017 manx Tak jak napisałem, ustawiłem sterownik wg. Twoich danych. Wszystko niby dobrze, węgiel ładnie się wypalał, bez spieków, amplituda temperatury wahała się w granicach 10 st. (dużo), ale strasznie kopcił, aż gryzący dym wydobywał się na kotłownię z otwartych drzwiczek .Można coś z tym kopceniem zrobić zmieniając jakiś parametr ?
manx Opublikowano 3 Grudnia 2017 #110 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Fakt...miałem tak na początku po przejściu z pid na dwustan i uszczelnieniu palnika..teraz jakoś się to ustabilizowało. A co do wyższej temp to norma bo będzie czesto wchodził w nadzór ale dzieki temu mam niższe spalanie
Czekfra Opublikowano 3 Grudnia 2017 #111 Opublikowano 3 Grudnia 2017 O.K. Dzięki za pomoc :) Pokombinuję jeszcze troszkę z PID-em, a jak się już zupełnie nie uda, to popracuję nad dwu stanem.
manx Opublikowano 3 Grudnia 2017 #112 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Też bym chciał w pid ale na standardowych ustawieniach a nie kombinować i się wkurzać...w pid miałem 2/4s i przerwa chyba 40/90 albo 50/90 nawet nie było źle ale praca kotła 45procent no i jak pompa cwu się uruchamiała to spadała temp co i wykres już nie wyglądał super. Dziwne to bo pamietam swoje początki z pid i wykres nie wygładał super może ale nie było spadków przez cwu
manx Opublikowano 3 Grudnia 2017 #113 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Też bym chciał w pid ale na standardowych ustawieniach a nie kombinować i się wkurzać...w pid miałem 2/4s i przerwa chyba 40/90 albo 50/90 nawet nie było źle ale praca kotła 45procent no i jak pompa cwu się uruchamiała to spadała temp co i wykres już nie wyglądał super. Dziwne to bo pamietam swoje początki z pid i wykres nie wygładał super może ale nie było spadków przez cwu
lechumb Opublikowano 3 Grudnia 2017 #114 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ale kolego manx spadek temp po załączeniu cwu to norma i zawsze tak bedzie z pid. Ja caly zeszly tydzien palilem w dwustanie aby zobaczyc czy bedzie roznica w spalaniu pomiedzy pid-em. Mialem ustawienia 5/58 i nadmuch 27% w podtrzymaniu 8s/14min. Palili sie ok, wszystko wypalone. Zużycie grochu wyszło tyle samo co pid czyli 100kg starczyło na 6,5dnia co daje 15.4kg/dobe i w domu było 23°. Wczoraj był piec wygaszony bo miałem wizytę profilaktyczna kominiarza. Po ponownym rozpaleniu w pid to zaczely dziac sie cuda. Piec chodzil w caly swiat tak jakby ustawienia mial gdzies. Raz przebijal o prawie 10° , a raz nie mogl dojsc do zadanej i tak cala noc. Dopiero dzis rano przywrocilem ust fabryczne i wprowadzilem w serwisowym swoje ustawienia i znow chodzi tak jak powinien.
Czekfra Opublikowano 3 Grudnia 2017 #115 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jak wejść w ustawienia serwisowe ? :)
manx Opublikowano 3 Grudnia 2017 #116 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Ale kolego manx spadek temp po załączeniu cwu to norma i zawsze tak bedzie z pid. Ja caly zeszly tydzien palilem w dwustanie aby zobaczyc czy bedzie roznica w spalaniu pomiedzy pid-em. Mialem ustawienia 5/58 i nadmuch 27% w podtrzymaniu 8s/14min. Palili sie ok, wszystko wypalone. Zużycie grochu wyszło tyle samo co pid czyli 100kg starczyło na 6,5dnia co daje 15.4kg/dobe i w domu było 23°. Wczoraj był piec wygaszony bo miałem wizytę profilaktyczna kominiarza. Po ponownym rozpaleniu w pid to zaczely dziac sie cuda. Piec chodzil w caly swiat tak jakby ustawienia mial gdzies. Raz przebijal o prawie 10° , a raz nie mogl dojsc do zadanej i tak cala noc. Dopiero dzis rano przywrocilem ust fabryczne i wprowadzilem w serwisowym swoje ustawienia i znow chodzi tak jak powinien. czyli jakie, możesz się podzielić ;)
manx Opublikowano 3 Grudnia 2017 #117 Opublikowano 3 Grudnia 2017 Jak wejść w ustawienia serwisowe ? :) 5162
lechumb Opublikowano 4 Grudnia 2017 #118 Opublikowano 4 Grudnia 2017 czyli jakie, możesz się podzielić ;) Niewiele tam zmian. Zmiana to czasy podawania 2-5s i obniżenie temp spalin do 180°, a i moc kotła 47% resta to co fabrycznie w sofcie 2.4.7 k1pv3 dla palnika 15kw.
damiano2007 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #119 Opublikowano 28 Stycznia 2018 WitamMam prośbę o pomoc w ustawieniu Kotła Defro Sigma e 12kw.Piec zamontowano 6 grudnia i od tego czasu spala średnio ponad 25kg groszku mimo, łagodnej zimy. Ekogroszek 26KJ.Ustawienia Pieca Czas podawania 5sPrzerwa podawania 60s Siła dmuachawy 32%Podawanie w podtrzymaniu 5sprzerwa podawania w podtrzymaniu 15minut dmuchawa w podtrzymaniu 18 sekund co 6 minut histereza 2stopnie Dom z lat 70 przy takim bilansie cieplnymhttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/3elf W domu mam 23 stopnie na parterze, a na pietrze 21 stopni.W domu jest 104 grzejniki żeliwne w tzw. wnękach czyli utopione w ścianie, 44 żeberka aluminiowe nie utopione w ścianie i dwie drabinki łazienkowe. Pytanko - Czy wymiana tych starych grzejników na aluminium i wstawienie w tą wnękę 10 cm styropianu, wypchnięcie grzejnika do pokoju pozwoli uzyskać większą oszczędność na groszku? żeby mieć taka temp. w domku piec mam na 52 stopnie, a zawór 3d mam tak ustawiony, żeby na grzejniki szły 44 stopnie.Prośba - może jakieś inne ustawienia pracy pieca?Zamieszczam zdjęcia wykresów pracy pieca przy temp na zewnątrz -7 stopni Tak wygląda instalacja CO A tak palenisko (zdjęcia w podtrzymaniu) Dodatkowo w mrozik jak było -8 to piec szybciej się wychładzał niż nagrzewał.... tak jak widać na wykresie.
Czekfra Opublikowano 28 Stycznia 2018 #120 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Ja wyszedłem z założenia, że skoro w sterowniku jest możliwość pracy automatycznej (PID), to piec powinien pracować automatycznie. Po dłuuuugich obserwacjach i konsultacjach na forum piec pracuje z włączonym PID-em, a jedynie w ustawieniach serwisowych zmieniłem (wydłużyłem) czasy między min. i max. I tak: min. praca 1 sek. max. praca 12 sek. Min. przerwa podawania 35 sek. max. przerwa podawania 140 sek. i w tych zakresach piec pracuje - sterownik sam sobie dobiera wartości w zależności od potrzeb. Zjechałem powoli z mocą pieca i teraz pracuje na 48% mocy. Kolejna sprawa, to jak już wielu podkreślało, piec powinien mieć temp, zadaną w okolicach 65 st.co wcale nie zwiększ zużycia paliwa. Masz coś takiego jak pogodówka ? U mnie ona steruje zaworem 3D i podaje temperaturę na grzejniki w zależności od temp. na zewnątrz.
damiano2007 Opublikowano 28 Stycznia 2018 #121 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Nie, nie mam pogodówki. Zwykła instalacja CO z manualnym zaworem 3d na podmieszaniu powrotu i pompka. 25 kilo grochu to troszku dużo... no nie?
Czekfra Opublikowano 28 Stycznia 2018 #122 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Trudno powiedzieć czy 25 kg to dużo czy mało bo to zależy od bardzo wielu czynników. Ja ogrzewam nieocieplony dom też z lat 70-tych ze starą instalacją w "cienkich" wnękach. Moje spalanie to 22 do 26 kg groszku w zależności od temperatury na zewnątrz i jestem w miarę zadowolony bo po obliczeniach wyjdzie mi mniej spalonego węgla niż w poprzednich sezonach przy starym "kopciuchu"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.