Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Sigma E 12Kv Problem Z Ustawieniem,dużo Pali

Archenic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok

Opublikowano

Choć byłem teraz w kotłowni i przy. Temp zadanej 65st. Zawór 4d. Otwarty na 3 w skali do 10. I histereza na 5. Dochodzi tylko do 61stopni.i wacha się od 59-60. Zastaawiam. Się czy nie zmienić tam korekty nadmuchu. Min.max...

Opublikowano

A czujnik temp. spalin masz zamontowany w czopuchu? On jest najwazniejszy w pracy pid.

Opublikowano

Choć byłem teraz w kotłowni i przy. Temp zadanej 65st. Zawór 4d. Otwarty na 3 w skali do 10. I histereza na 5. Dochodzi tylko do 61stopni.i wacha się od 59-60. Zastaawiam. Się czy nie zmienić tam korekty nadmuchu. Min.max...

nic nie rób, jest ok, tak właśnie ma być.

jak będziesz mieć wykres przy zadanej 65 w okolicach 63 do 67 to jest sukces

A histereza 5stopni jest przy pid, gdzie piec powyżej wchodzi w nadzór, tu tego nie ustawiasz

Opublikowano

No właśnie po 2 godzinach pracy cos powyżej 61 nie chce wskoczyć.

Opublikowano

no i dobrze, o to chodzi, on ma pracować w pid cały czas bez przechodzenia w nadzór ;)

Opublikowano

Pid ma oscylowac wokół zadanej +-2 stopnie a nie ze nie może dobic do mniej. Ja bybm zwiekszyl moc do 80% i czekał do jutra albo min przera na 40 s. i też czekał

Opublikowano

Zostaw pracę kotła do jutra, i wklej wykres pracy kotła, jeśli jutro zobaczysz że wszedł w nadzór to zmniejsz moc kotła o 5% i dalej obserwuj ;)

Opublikowano

I przy okazji wklej foto jak wyglada ekran gdzie jest podana temp powrotu i temp spalin.

Opublikowano

Pid ma oscylowac wokół zadanej +-2 stopnie a nie ze nie może dobic do mniej. Ja bybm zwiekszyl moc do 80% i czekał do jutra albo min przera na 40 s. i też czekał

. Zwieksze na 80% mocy zobaczymy co będzie do rana. Ale zastanawia mnie fakt ustawienia zaworu 4d. Bo w ostrą zimę jak dam go na 7. To PID znowu zapewne będzie swirowal.
Opublikowano

A czujnik temp. spalin masz zamontowany w czopuchu? On jest najwazniejszy w pracy pid.

.

Aktualnie 93 st. To jest ta ikonka po lewej stronie od daty?

Opublikowano

Czemu na 7 ? Ja puszczam max 45stopni w grzejniki i mam ciepło w domu. Logiczne jest to że jeśli dasz więcej na grzejniki to będziesz musiał zwiększyć moc kotła, tylko tyle.

. Zwieksze na 80% mocy zobaczymy co będzie do rana. Ale zastanawia mnie fakt ustawienia zaworu 4d. Bo w ostrą zimę jak dam go na 7. To PID znowu zapewne będzie swirowal.

Opublikowano

Przykładowo na 7. Teoria. Aktualnie mam na 3.zobaczymy rano co i jak.

Opublikowano

Opanuj aktualny stan, zobacz jak piec pracuje jak się zachowuje i ewentualnie co wpływa niekorzystnie ja jego pracę, później będzie ci łatwiej.

Opublikowano

Piec po nocy nie osiągnął temp zadanej, rano. Zasypalem ponownie tzn po 12h pracy wiadro 15kg. I tano tez zamknolam calkowicie srube z dostepem powietrza Zdjęcia wrzucam krzywej ekranu. Rano dalej jednak 90 %mocy

post-76165-0-33462300-1511855781_thumb.jpg

post-76165-0-64488200-1511855860_thumb.jpg

Opublikowano

Wyglada to tak jakby chcial a nie mogl ale bardzo stabilnie. Podaj prosze jeszcze jakie masz czasy podawania i przerwy z menu serwisowego. wydaje mi sie ze brakuje mu towaru na palniku bo przy 100% dmuchawy triche mala jest temp spalin. Jaka temp powrotu? Jak wyglada kopczyk u, ciebie?

Opublikowano

Parametry mocy.

Min praca podajnika. 1. Max Do 3.

Min przerwą podawania 45 SEC do max 100sec

Min wentylator roboczy. Zakres od 0 do 25. Ustawiony 13.

Max. Wentylator roboczy. Zakres 13 do 100. Ustawiony 25

Min obroty. Od 40do 300. Ustawiony 90

Max obroty. Od 90do 750. Ustawiony 300.

Na zdjęciu z temp to jest temp wyjścia z pieca

post-76165-0-09448800-1511860653_thumb.jpg

post-76165-0-67713000-1511860691_thumb.jpg

Opublikowano

Co to jest

post-76165-0-10168800-1511860841_thumb.jpg

Opublikowano

Na tablicy znamionowej kotła masz podana wielkość kotła. I taka sama powinna być tutaj czyli jeżeli masz kocioł 12 kw z retorta to w ustawieniach masz mieć tak samo. Czyli na zdjęciu masz dobrze dobrany piec do ustawien sterownika.

Opublikowano

Kolego ustaw min czas podawania na 2s a max na 5. Przerwe zmniejsz min 40s a max 90s wiatru nie ruszaj. Po tych zmianach moc powinna wrocic na 100% i to tez zostaw. Takie ustawienia zostaw zeby uklad sie ustabilizowal. Ustaw kw takie jak masz i zmień czasy podawania bo te serwisowe zadko u kogo daja rade. Od czegoś trzeba wyjść.

Opublikowano

Zdjęcie krzywej. Rano ok 10.30osiaga temp zadana. Oscyluje w granicach. 64. Do 66. Tak ale i tak wczoraj zjadł licząc na dobę. 30kg. Zobaczymy jak mu dzisiejszy dzień pójdzie. Bo zasypuje mu wiadro 15kg. Tak by mieć obraz Spalania.

I Jeszcze mam pytanie czy jak wyłączenie hallotron czy cos to może zmienić? Czytałem ze różnica jest znaczna, tylko nie wiem czy akurat w moim przypadku pomoże.

post-76165-0-32098600-1511880549_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego przestawiales cos rano w ustawieniach bo osiagnal piec temp i pracuje tak jak powinien. Chyba ze cos w instalacji.

Opublikowano

Rano w sumie chyba nic. Nie kombibowem. Później tak jak mi podales te czasy to zmienilem. I teraz w sumie oscyluje w granicy 64,67. Ale przez noc zobaczenia jakie spalanie.

Opublikowano

A podlaczyles juz czujnik temperatury powrotu jak pisałem tobie w innym watku gdy pytales o poprawność podłączeń stera. I pytanie to jest pierwszy sezon jak grzejesz ten budynek? Piecyk masz w piwnicy czy na swoim poziomie i czy pomieszczenia pod toba tez sa z twojego pieca ogrzewane?

Opublikowano

I cóż po 12 h pracy spalił.ok 14 kg groszku. Temp. Zadana 65st lecz piec nie schodzi poniżej 65. Chodzi miedzy 65 a 67 st. Zmienilem ok 14.30podawanie i przerwę tak jak kolega lechumb zaproponował. Lecz troszkę martwi mnie fakt iz płomień. Bez podmuchu jest raczej 'zwawy'. Tzn groszek się nie żaży tylko pali ogniem ,płomień jest pod sam kielich, i widać lekko czarny dymek z niego. A druga kwestia jest taka ze gdy robi nadmuch to jest taki silny płomień ze aż potrafi wydmuchac z palnika ekogroszek.

Reasumując wychodzi 30kg na dobę. Temp w domu 23,5st. Ktoś cos Za proponuje?

post-76165-0-84153600-1511895231_thumb.jpg

post-76165-0-07649400-1511895293_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.