Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Za Duze Spalanie Groszku

Adrian1114

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem a raczej pytanie

Kociol 24kw dedro ekr pz 240m do ogrzania dom ocieplony styropian 10cm

Ustawienia kotla

Temperatura zadana 65

podawanie 15s

przerwa 55s

Nadmuch 100%

Histereza 1

podtrzymanie

Podawanie 20s

Przerwa 5m

W podtrzymaniu piec trzyma 10 minut

A nagrzewa sie do zadanej w okolo 6 minut

Spalanie ololo 27 kg na dobe

Nie mam zaworu ani trzy ani cztero droznego

Woda na powrocie 52 stopnie

Czy warto zakladac zawor

Czy mozna jeszcze zejsc ze spalania

Temperatura na zewnatrz -3 stopnie

Opublikowano

Ustaw stosunek podawania 1:7. Czyli np 10s/70, 5/35, 15/105. Histereze 2st. Dobierz do tego odpowiedni nadmuch. Po prostu niech kocioł dochodzi trochę dłużej ok 20-25 minut... Spisz sobie obecne parametry tak żeby do nich wrócić gdybyś jednak stwierdził że teraz jest lepiej.

Opublikowano

Zrób jak pisze kolega powyżej a nawet próbuj 1/8 czyli podawanie 5 przerwa 40

Opublikowano

Bez różnicy czym pali warto poszukać lepszej sprawności. Wróżbita Maciej dla znajomych ;).

Opublikowano

Wróżbici - a o to jaki gość ma węgiel ktoś zapyta? Czy strzelacie że tak samo spali Wesołą, ruska i czecha? :D

Kolega się pyta: Jaki masz węgiel? :D

Opublikowano

Wegiel kupiony w lecie luzem suchy poworkowalem go w domu i lezy w ogrzewanej kotlowni

Wegiel 24mj

Jak zrobie 1 do 7 lub 1 do 8 to zapada mi sie palenisko moze to wina tego ze nie mam zaworu i powrot jest za zimny

I przy takiej nastawie dlugo bedzie sie nagrzewal a po za tym w podtrzymaniu nie wytrzyma dlugo

Opublikowano

A z wiatrem schodzisz niżej?

Opublikowano

@shogunlaza węgiel to on ma 24mj - wesoła, rusek, czech - wybierz sobie :)

Tak jak wyżej co kolega zapytał oraz:

Jaka jest temperatura spalin?

Opublikowano

Tem spalin nie wiem

Jutro sprobuje zejsc z nadmuchem i zobacze

Opublikowano

palenisko ci się zapada bo za dużo dmuchasz . temperatura spalin pewnie 300* i piec dochodzi do zadanej w 17 sekund

Opublikowano

Palenisko się zapada bo MASZ ZA DŁUGĄ PRZERWĘ.

Tak jak wyżej Ci podają stosunek podawania i przerwy zależy od rodzaju węgla i nadmuchu.
Jak masz węgiel 24MJ to raczej o niskiej spiekalności i długim płomieniu.

Dasz 1:10 to na bank się zapadnie chyba że go będziesz dmuchać na 10-15% - ale wtedy moc palnika może być za mała by coś ogrzać.

Jak się kopiec zapada to daj 1:6 (podawanie 5 przerwa 30) i np 30% nadmuchu. Jak się zapada to skracasz przerwe do 1:5 (5/25). Jak mocno przebija temp wracasz do 1:6 ale dajesz mniejszy nadmuch.
Przy węglach do 25 MJ nie przekraczaj 35-40s przerwy bo się zacznie sklejać szlaka. Jak pasuje wydłużyć ponad 35 sekund to odejmij podawania (4s / 24 przerwa) itd...

Jakbyś palił EKO 28-29 MJ to musisz go dłużej palić - wtedy 1:10...

Opublikowano

Ciekawi mnie tylko jedno. Jeżeli przy opale 23 i stosunku 1:10 prawidło będzie spalał opal mimo niskiego nadmuchu to dlaczego wg Ciebie nie ogrzeje domu?

Opublikowano

Jak dom przy zero stopni ma zapotrzebowanie 4kW a na palniku ustawisz 3kW to jak się ma ogrzać? Jak wymyślisz takie ponad perpetum mobile to podeślij :P
W praktyce ciężko o taki przypadek bo większość kotłów jest przewymiarowana.

Opublikowano

Wróżbita Maciej widzi w swojej kryształowej kuli że stosunek 1:10 to na pewno nie będzie 3kw. Chyba że palisz brunatnym z Turowa.

Aha... Żeby nie śmiecić. Dla Twojej informacji 1:10 przy 24kj, średniej sprawności 70% i zakładanym potencjale 15kg/h(a możliwe że ma większy) daje 7kw. Przy tym ociepleniu styknie do -10. Wróżbita Maciej Pozdrawia i już tylko obserwuje.

Opublikowano

A jeszcze jedno jak ustawic go w podtrzymaniu bo wydaje mi sie ze te 9 lub 10 minut ktore trzyma to za krotko moze dlatego ze nie mam zaworu 4d lub 3d ale woda na powrocie ma 52 stopnie

Mi podaje w podtrzymaniu 20s co 4 minuty

A nadmuch 10s co 5 minut

Opublikowano

Dzień dobry Panowie, a jeśli chodzi o pięć 15 kw to stosunek przerwa-podawanie się nie zmienia, bo mam węgiel 25 Mj i ustawione 7-10 s podawanie 70 s przerwy, ładnie się pali w domu ok 22 * przez cały dzień, piec chodzi średnio raz na godzine- dwie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A jeszcze jedno jak ustawic go w podtrzymaniu bo wydaje mi sie ze te 9 lub 10 minut ktore trzyma to za krotko moze dlatego ze nie mam zaworu 4d lub 3d ale woda na powrocie ma 52 stopnie

Mi podaje w podtrzymaniu 20s co 4 minuty

A nadmuch 10s co 5 minut

Nie za często dmuchasz w tym podtrzymaniu ? Każde dmuchanie ochładza kopczyk, może stąd tak krótko Ci trzyma...

Podawanie w podtrzymaniu też masz bardzo częste, nie przesypuje węgla ?

Ja mam piec 25kW i prawie 200m nieocieplone

Podawanie 5s co 30s

Podtrzymanie 5s co 15m, przedmuch 30s co 16m, dmuchawa 50% (przesłona otwarta na 2cm), na ta chwilę w podtrzymaniu wytrzymuje ok. 20-25 min

Spróbuj wydłużyć przerwy w podtrzymaniu: podawanie i nadmuch i zobaczysz co będzie, może będzie lepiej, najwyżej wrócisz do swoich ustawień

Opublikowano

Wróżbita Maciej widzi w swojej kryształowej kuli że stosunek 1:10 to na pewno nie będzie 3kw. Chyba że palisz brunatnym z Turowa.

Aha... Żeby nie śmiecić. Dla Twojej informacji 1:10 przy 24kj, średniej sprawności 70% i zakładanym potencjale 15kg/h(a możliwe że ma większy) daje 7kw. Przy tym ociepleniu styknie do -10. Wróżbita Maciej Pozdrawia i już tylko obserwuje.

Dobra - moja kula się epsiuła :D Nie liczyłem tylko podałem przykład - ale po co kombinować? Nie dobija do temp - ma za małą moc - co tu liczyć i zakładać? Dobija za szybko, przebija - moc za duża...

Oczywiście że lepiej niech się kocioł buja na małej mocy BEZ PODTRZYMANIA (to tak w ramach odpowiedzi na powyższe).

Opublikowano

Nie dobija do temp - ma za małą moc - co tu liczyć i zakładać? Dobija za szybko, przebija - moc za duża...

To ja wtrącę swoje pytanie przy okazji

Mam piec 25kW, do ogrzania ok.180m2 bez ocieplenia, darujmy sobie czy za duży czy nie, taki mam :)

Czy jeśli do zadanej 58st. dobija w 4-5 minut, histeza 2st., i przebija do 62-64st., stoi 20-25min. i oznacza to że moc za duża to kombinować coś z ustawieniami ?

Pale w dwustanie, nie mam PID, węgiel dobrze się spala, czasem jakieś spieki, spalanie w tej chwili ok. 25kg, węgiel 26MJ (podobno Wesoła-Piekary)

Opublikowano

Ogólna zasada - jeśli nazwijmy to moc = wydatek to byś się kulał mniej więcej tak, że temp by nie dochodziła do zadanej (tak działa PID - nie odstawia się).

Ale fajnie się mówi - bo to co tu kolega założył - sprawność zależy od wielu rzeczy i fajnie się to zakłada - bo tylko to można zrobić.
Do czego zmierzam.

Niekiedy nie da się tak ustawić kotła - jak palnik jest za duży to nie zjedziesz z mocą tak nisko, jak opał jest zmielony to jak dasz za niski nadmuch - to pół palnika zgaśnie itd itd...
Nie każdy opał też spalisz w każdych warunkach. Mocno spiekalny (wysokokaloryczny) nie nadaje się na tęgie mrozy itp. itd...

Możesz próbować obniżyć moc palnika bo na czas podtrzymania nie masz wpływu.

Opublikowano

Dobra - moja kula się epsiuła :D Nie liczyłem tylko podałem przykład - ale po co kombinować? Nie dobija do temp - ma za małą moc - co tu liczyć i zakładać? Dobija za szybko, przebija - moc za duża...

Oczywiście że lepiej niech się kocioł buja na małej mocy BEZ PODTRZYMANIA (to tak w ramach odpowiedzi na powyższe).

Czyli kociołek ma jak najmniej być w podtrzymaniu? A jeśli mój stoi godzinę do dwóch? Wtedy temp spada na dole z zadanych 22 do 21 ,8 - 21,6, a u góry do 20,5 jak nagrzeje to u góry mam 21,5-22 na dole 22, 2, stopnie regulator pokojowy w przedpokoju najchlodniejszy

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.