kecajbi Opublikowano 28 Listopada 2018 #51 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 raczej go już nie włączą :(. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterK Opublikowano 28 Listopada 2018 #52 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Jaki sterownik można polecić zamiast Multifun? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarrek Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #53 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Dziś rozmawiałem w tej sprawie, recalart twierdzi że problemem jest podłączenie światłowodu ( a raczej problemy z dostawcą, który ma dokończyć na dniach instalację), natomiast sas przebąkuje o przelączaniu na inne serwery. Recalart nie zapewnia wsparcia użytkownikom sas-ów, zapewnia je sas, jednak na pytania związane z pracą w PID proponują przełączenie na dwustan. Sytuacja patowa. Też się zastanawiam nad kupnem stera, rozważam Skzp, spp, bruli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterK Opublikowano 28 Listopada 2018 #54 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 Mnie tydzień temu zapewniali, że na pewno włączą z powrotem usługę. Kazali czekać kilka dni. W związku z tym jeszcze poczekam zanim wydam kolejne paręset złotych. Gdyby ktoś coś wiedział więcej o sytuacji z tymi sterami to proszę o informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jare Opublikowano 8 Stycznia 2019 #55 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Witam, Mam Sasa Slima z Multifun sterownikiem. Jest ktoś w stanie podeslać mi aktualizację nowszą (stabilną) niż 30.12.14 ? Byłbym bardzo wdzieczny. Strona Recalart oczywiscie nie dziala. Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarrek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #56 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Przesyłam kilka wersji: PID standardx3 : https://www.dropbox.com/sh/8ruu9s9adgwl9kz/AACTnfwf8qGJ9TeHEiBDhuQxa?dl=0 PID standard x1: https://www.dropbox.com/sh/xo4gwicdnw1l9lk/AABfVSph6v-8JpJCo3afGXEWa?dl=0 PID z Recalart (ostatni): https://www.dropbox.com/sh/jeqosmn7ayn0al1/AAAQj5QV_NqMAnTd8fObTqeBa?dl=0 PID RobikF: https://www.dropbox.com/sh/g2oi6wg2m9z4shd/AADDJUH0hWOaNUxh2mEjji5Va?dl=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosbert Opublikowano 19 Stycznia 2019 #57 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 A ktos moze ma opis jak multifun komunikuje sie z platforma e-multifun.pl (API)? Mozna zrobic wtedy wlasna automatyzacje sterowania, np. przez smartfone'a. Gdy platforma nie dziala to sterownik jest dostepny po lokalnej sieci, w takim przypadku przekierowanie sterownika na zewnatrz lub wykonanie zapytania po API umozliwi zdealną kontrole tego co sie z piecem dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rymol Opublikowano 19 Stycznia 2019 #58 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 8 godzin temu, Rosbert napisał: A ktos moze ma opis jak multifun komunikuje sie z platforma e-multifun.pl (API)? Tego to nawet recalart nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinet Opublikowano 19 Stycznia 2019 #59 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Nasz ster komunikuje się z serwerem protokołem Modbus TCP. Juz pisałem na ten temat, bo chciałem skrzyknąć kumatych ludzi, aby temat wziąć we własne ręce. Mogę podpiąć odpowiednią domenę pod szybki i co ważne o dużej przepustwości hosting. Wiem, że ktoś ma podpietego Multifuna pod Domoticza. Poniżej macie krótkie info: 1. Podstawowe informacje. Regulator MultiFun standardowo posiada złącze RJ45. Zapewnia to możliwość komunikacji ethernetowej. Jednym z dostępnych protokołów jest MODBUS TCP. Funkcjonalność MultiFun'a zostało zawężona do obsługi podstawowych funkcji protokołu MODBUS TCP, takich jak odczyt i zapis do konkretnych rejestrów. 1.1. Opis komunikacji. Aplikacja po stronie Klienta nawiązuje połączenie z Serwerem (MultiFun). Komunikacja odbywa się zgodnie z protokołem TCP. MultiFun oczekuje na otwarcie połączenia na porcie 502 (podstawowy port komunikacji standardu MODBUS TCP). Po zestawieniu połączenia Klient -> Serwer można rozpocząć przesyłanie danych od Klienta(Aplikacja) do Serwera (MultiFun). Opis obsługiwanych funkcji znajduje się w rozdziale 2. W trakcie jednego połączenia istnieje możliwość wielokrotnego przesyłania danych. Zakończenie komunikacji pomiędzy Klientem a Serwerem następuje poprzez zamknięcie połączenia po stronie Klienta. Mam adresy i kody obsługujące rozkazy stera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosbert Opublikowano 19 Stycznia 2019 #60 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2019 Dzieki @robinet, sprawdzalem jakis czas temu domoticza ale myslałem, że modbus jest puszczony przez dodatkowy moduł. Teraz nabiera to sensu :) Sprawdzilem na szybko port 502 TCP, jednak odbija refused, w wolnej chwili wgryze sie bardziej w ten protokół, moze wymaga jakiegos rodzaju autoryzacji. Co do kodów pewnie mozna sie posłużyc tez tymi od domoticza: https://github.com/domoticz/domoticz/blob/development/hardware/MultiFun.cpp Mozna by faktycznie w wolnej chwili zalozyc jakis githubowy projekt i zrobic swoje na boku bo producent nie daje sobie rady ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarrek Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor #61 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Pewnie dużo osób byłoby zainteresowanych ponowieniem dostępu do netu. Pewnie większość z nich (podobnie jak ja :] ) nie za bardzo ma pojęcie o protokołach itp., ale możliwe, że śledzą wątek. Gdyby ten projekt miał szansę na wdrożenie, mogę poszukać i przygotować listę użytkowników multifun na forum. Pewnie znajdą się wśród nich tacy, którzy w razie potrzeby mogą wspomóc finansowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aranruth Opublikowano 6 Lutego 2019 #62 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2019 Witam serdecznie, śledzę wątek, ponieważ również jestem zainteresowany powrotem do sterowania przez www sterownikiem multifun. Dlatego też mam pytanie, czy może ktoś z forumowiczów posiada oprogramowanie sterownika kotła pelletowego z odblokowaną komunikacją Modbus? Jak kolega Rosbert wspomniał domoticz ma wbudowaną obsługę sterownika jednak jak się dowiedziałem potrzebny jest soft z odblokowaną obsługą na porcie (najprawdopodobniej) 502. Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawellnowy Opublikowano 12 Lutego 2019 #63 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Witam Mam pytanie do załączonych przez "Jarrek" wersji programów, którą polecacie jako najlepszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.