kecajbi Opublikowano 28 Listopada 2018 #51 Opublikowano 28 Listopada 2018 raczej go już nie włączą :(.
MisterK Opublikowano 28 Listopada 2018 #52 Opublikowano 28 Listopada 2018 Jaki sterownik można polecić zamiast Multifun?
jarrek Opublikowano 28 Listopada 2018 Autor #53 Opublikowano 28 Listopada 2018 Dziś rozmawiałem w tej sprawie, recalart twierdzi że problemem jest podłączenie światłowodu ( a raczej problemy z dostawcą, który ma dokończyć na dniach instalację), natomiast sas przebąkuje o przelączaniu na inne serwery. Recalart nie zapewnia wsparcia użytkownikom sas-ów, zapewnia je sas, jednak na pytania związane z pracą w PID proponują przełączenie na dwustan. Sytuacja patowa. Też się zastanawiam nad kupnem stera, rozważam Skzp, spp, bruli.
MisterK Opublikowano 28 Listopada 2018 #54 Opublikowano 28 Listopada 2018 Mnie tydzień temu zapewniali, że na pewno włączą z powrotem usługę. Kazali czekać kilka dni. W związku z tym jeszcze poczekam zanim wydam kolejne paręset złotych. Gdyby ktoś coś wiedział więcej o sytuacji z tymi sterami to proszę o informację.
Jare Opublikowano 8 Stycznia 2019 #55 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Witam, Mam Sasa Slima z Multifun sterownikiem. Jest ktoś w stanie podeslać mi aktualizację nowszą (stabilną) niż 30.12.14 ? Byłbym bardzo wdzieczny. Strona Recalart oczywiscie nie dziala. Dzieki.
jarrek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor #56 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Przesyłam kilka wersji: PID standardx3 : https://www.dropbox.com/sh/8ruu9s9adgwl9kz/AACTnfwf8qGJ9TeHEiBDhuQxa?dl=0 PID standard x1: https://www.dropbox.com/sh/xo4gwicdnw1l9lk/AABfVSph6v-8JpJCo3afGXEWa?dl=0 PID z Recalart (ostatni): https://www.dropbox.com/sh/jeqosmn7ayn0al1/AAAQj5QV_NqMAnTd8fObTqeBa?dl=0 PID RobikF: https://www.dropbox.com/sh/g2oi6wg2m9z4shd/AADDJUH0hWOaNUxh2mEjji5Va?dl=0
Rosbert Opublikowano 19 Stycznia 2019 #57 Opublikowano 19 Stycznia 2019 A ktos moze ma opis jak multifun komunikuje sie z platforma e-multifun.pl (API)? Mozna zrobic wtedy wlasna automatyzacje sterowania, np. przez smartfone'a. Gdy platforma nie dziala to sterownik jest dostepny po lokalnej sieci, w takim przypadku przekierowanie sterownika na zewnatrz lub wykonanie zapytania po API umozliwi zdealną kontrole tego co sie z piecem dzieje.
rymol Opublikowano 19 Stycznia 2019 #58 Opublikowano 19 Stycznia 2019 8 godzin temu, Rosbert napisał: A ktos moze ma opis jak multifun komunikuje sie z platforma e-multifun.pl (API)? Tego to nawet recalart nie wie.
robinet Opublikowano 19 Stycznia 2019 #59 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Nasz ster komunikuje się z serwerem protokołem Modbus TCP. Juz pisałem na ten temat, bo chciałem skrzyknąć kumatych ludzi, aby temat wziąć we własne ręce. Mogę podpiąć odpowiednią domenę pod szybki i co ważne o dużej przepustwości hosting. Wiem, że ktoś ma podpietego Multifuna pod Domoticza. Poniżej macie krótkie info: 1. Podstawowe informacje. Regulator MultiFun standardowo posiada złącze RJ45. Zapewnia to możliwość komunikacji ethernetowej. Jednym z dostępnych protokołów jest MODBUS TCP. Funkcjonalność MultiFun'a zostało zawężona do obsługi podstawowych funkcji protokołu MODBUS TCP, takich jak odczyt i zapis do konkretnych rejestrów. 1.1. Opis komunikacji. Aplikacja po stronie Klienta nawiązuje połączenie z Serwerem (MultiFun). Komunikacja odbywa się zgodnie z protokołem TCP. MultiFun oczekuje na otwarcie połączenia na porcie 502 (podstawowy port komunikacji standardu MODBUS TCP). Po zestawieniu połączenia Klient -> Serwer można rozpocząć przesyłanie danych od Klienta(Aplikacja) do Serwera (MultiFun). Opis obsługiwanych funkcji znajduje się w rozdziale 2. W trakcie jednego połączenia istnieje możliwość wielokrotnego przesyłania danych. Zakończenie komunikacji pomiędzy Klientem a Serwerem następuje poprzez zamknięcie połączenia po stronie Klienta. Mam adresy i kody obsługujące rozkazy stera.
Rosbert Opublikowano 19 Stycznia 2019 #60 Opublikowano 19 Stycznia 2019 Dzieki @robinet, sprawdzalem jakis czas temu domoticza ale myslałem, że modbus jest puszczony przez dodatkowy moduł. Teraz nabiera to sensu :) Sprawdzilem na szybko port 502 TCP, jednak odbija refused, w wolnej chwili wgryze sie bardziej w ten protokół, moze wymaga jakiegos rodzaju autoryzacji. Co do kodów pewnie mozna sie posłużyc tez tymi od domoticza: https://github.com/domoticz/domoticz/blob/development/hardware/MultiFun.cpp Mozna by faktycznie w wolnej chwili zalozyc jakis githubowy projekt i zrobic swoje na boku bo producent nie daje sobie rady ;)
jarrek Opublikowano 20 Stycznia 2019 Autor #61 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Pewnie dużo osób byłoby zainteresowanych ponowieniem dostępu do netu. Pewnie większość z nich (podobnie jak ja :] ) nie za bardzo ma pojęcie o protokołach itp., ale możliwe, że śledzą wątek. Gdyby ten projekt miał szansę na wdrożenie, mogę poszukać i przygotować listę użytkowników multifun na forum. Pewnie znajdą się wśród nich tacy, którzy w razie potrzeby mogą wspomóc finansowo.
Aranruth Opublikowano 6 Lutego 2019 #62 Opublikowano 6 Lutego 2019 Witam serdecznie, śledzę wątek, ponieważ również jestem zainteresowany powrotem do sterowania przez www sterownikiem multifun. Dlatego też mam pytanie, czy może ktoś z forumowiczów posiada oprogramowanie sterownika kotła pelletowego z odblokowaną komunikacją Modbus? Jak kolega Rosbert wspomniał domoticz ma wbudowaną obsługę sterownika jednak jak się dowiedziałem potrzebny jest soft z odblokowaną obsługą na porcie (najprawdopodobniej) 502. Pozdrawiam serdecznie
Pawellnowy Opublikowano 12 Lutego 2019 #63 Opublikowano 12 Lutego 2019 Witam Mam pytanie do załączonych przez "Jarrek" wersji programów, którą polecacie jako najlepszą?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.