Konradjanusz Opublikowano 22 Listopada 2017 #1 Opublikowano 22 Listopada 2017 Dzień dobry, jestem nowy na forum i nowy w temacie grzania domu, pierwszy sezon z tym piecem. Dom z 1901 roku, cegła ściany 50 cm. Parterowy i mieszkalne poddasze ok 60 metrów parter. Poddasze od wewnątrz docieplone wełna 10 cm tak samo dach. Okna plastiki 2 szybowe. Dom z małą piwnica-kotlownia ok 5 m2 wysoka na 1,85. Grzejniki nowego typu. Termostaty na grzejnikach oprócz przedsionka przedpokoju i łazienki. Piec Ekogucio Klimosz 25 prawy 190 załączam zdjęcie naklejki z pieca mam też siłownik z zaworem 4d. Na grzejniki oddzielna pompa i na cwu też na 1 biegu ustawione. Sterownik Joker TMK września DS2PZ z regulatorem auraton 3021. Temperatura zadana na sterownik 22,4 stopnia. Termostaty na maks. Moje ustawienia: Piec : 55 stopni, histeryza 3 stopnie podawanie:5-10 s Przerwa: 60 s Dmuchawa : 33-38 % Przesłona na 50 % Czuwanie: podawanie 3 sek na 10 min dmuchawa 12 s. Temperatura na grzejniki 45 stopni Cwu:40 stopni Teraz mój problem piec grzeje się co godzinę, tzn pracuje bardzo dlugo np 25-30 minut do temp zadanej dochodzi do 67 np,potem stoi 30-60 minut i powtórka, piec spala od ok 20-25 kg na dobę, najmniej spalił ok. 18 kg najwięcej prawie 30 przy temp ok 0 stopni na dworze. Jak tak dalej pójdzie to w zimie nie zdążę dokładać węgla do podajnika. Pytanie czy takie spalanie jest odpowiednie, dodam że wokół retorty tworzą się spieczone kawałki. Instalator mówił że piec może palić z 15 kg na dobę a pali mi ponad 20 w 2 tygodnie ponad 300 kg eko groszku dodam że eko groszek podobno z wesołej czyli ok 28 mj. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 22 Listopada 2017 #2 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zmniejsz o 3% dmuchawę,w podtrzymaniu wydłuż przerwę podawania paliwa z 10min. na 15. Na spieki powinno pomóc. Z popiołu wnioskuję,że węgiel jest dopalony. Najwyraźniej Twój dom ma takie zapotrzebowanie na ciepło,tym bardziej przy założonych termostatach. Jaki tam jest palnik?żeliwny?,jeśli tak czy był uszczelniony(dysza) silikonem wysokotemp.?
Pieklorz Opublikowano 22 Listopada 2017 #3 Opublikowano 22 Listopada 2017 Ciśnie mi sie na usta kilka niecenzuralnych słów na temat Łosia, który ustawę o kotłach pisał Na przykładzie tego kotła i producenta widać jak wszyscy głęboko w d... mają pewne sprawy. Problem ze smogiem, czyste spalanie.... No cóż, kilka osób wywalczyło a durny urzędnik zapisał Od 1października tylko kotły w klasie v-ej lub korzystając z wyjątku, który został stworzony Dziennik Ustaw 5września 2017 poz.1690 paragraf 1.1 punkt 2 Rozporządzenie nie stosuje się do kotłów: 1. wytwarzających ciepło wyłącznie na potrzeby zapewnienia ciepłej wody użytkowej Patrzymy na tabliczkę i co widzimy? kocioł grzewczy do podgrzewania wody Ten ułomny urzędnik od tej ustawy powinien się teraz przejechac po marketach i zobaczyć na własne oczy jakiego gniota prawnego zrobił a tu widac to na fotce jak na dłoni
Konradjanusz Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2017 Zmniejsz o 3% dmuchawę,w podtrzymaniu wydłuż przerwę podawania paliwa z 10min. na 15. Na spieki powinno pomóc. Z popiołu wnioskuję,że węgiel jest dopalony. Najwyraźniej Twój dom ma takie zapotrzebowanie na ciepło,tym bardziej przy założonych termostatach. Jaki tam jest palnik?żeliwny?,jeśli tak czy był uszczelniony(dysza) silikonem wysokotemp.? Dziękuję za zainteresowanie moim problemem, zmieniłem przerwę tak jak mówiłeś tj z 10 na 15 oraz Dmuchawa zmniejszona o 3% tzn. 33-35%, palnik żeliwny uszczelniony. Zobaczymy jak będzie teraz Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Konradjanusz Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 22 Listopada 2017 Panowie przy powyższych ustawieniach temp około 0 stopni +/- 2 stopnie spalił mi 25 kg /24 h, może coś uda się poprawić bo boję się że przy morzach będzie palić 50 kg... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 22 Listopada 2017 #6 Opublikowano 22 Listopada 2017 Nie będzie tak źle,jeśli przy -20* zapotrzebowanie byłoby z CWU ok. 10kW,to 40kg pójdzie ale ile jest takich dni?,co najwyżej kilkanaście lub wcale...
Konradjanusz Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 22 Listopada 2017 10 kw, czyli nie kombinować nic z mocą pieca tj podawanie a przerwa, fabrycznie ustawione było 5-20 s na 60 s przerwy, czy to normalne że piec dochodzi do zadanej w prawie 30 minut? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Konradjanusz Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 22 Listopada 2017 I jeszcze jedno mi się nasuwa, jeśli dałbym temperaturę 40 stopni na grzejniki za zaworem 4d, będzie lepiej czy gorzej? Może też zmniejszyć temperaturę w domu na noc np na 20-21 stopni na pokojowym, tylko czy dom się za mocno nie wychodzi i potem nie będzie więcej dogrzewac w dzień. Szczerze myślałem że ogrzewanie to prostsza sprawa. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Konradjanusz Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 22 Listopada 2017 https://youtu.be/IQ3jgr7Fwhg praca palnika Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 22 Listopada 2017 #10 Opublikowano 22 Listopada 2017 Przy takich temp. zew. daj na grzejniki 45*,zastosuj obniżenie nocne na 21*,łazienka i korytarz i tak będą bez zmian. Po tygodniu obserwacji będziesz wiedział więcej. Wbrew pozorom im kocioł dłużej pracuje na mniejszej mocy tym lepiej,w podtrzymaniu spala również tylko nie efektywnie...
Konradjanusz Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 23 Listopada 2017 Ustawiłem na noc 21* w domu na termometrach pokazywał 21 nawet 21,3 ale było czuć wyraźny chłód, co prawda piec praktycznie chyba nie chodził bo węgla spalił tyle co nic. Dmuchawa zmniejszona rzeczywiście spieki się zmniejszyły płomień zolto-pomaranczowy, wysoki i ładnie się pali. Jeśli chodzi o podawanie w podtrzymaniu dziś przy temp 9 * ustawiłem 3 na 20 minut. Jeśli dobrze rozumiem zasadę to podawanie częściej im zimniej tak? Fabrycznie jest 10 s na 30 minut, może warto ustawić? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 23 Listopada 2017 #12 Opublikowano 23 Listopada 2017 Podawanie w podtrzymaniu należy ustawić tak,żeby zachować wys. żaru-kopczyka bez krateru w palniku. Jeżeli chodzi o temp. wewnętrzną,to kwestia indywidualna,mnie osobiście śpi się najlepiej w temp. 20-21% max.,powyżej męczarnia :D Jeżeli nie ma spieków,zostaw jak jest i ciesz się ciepłem i wygodą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.