lukslab Opublikowano 13 Listopada 2007 #1 Opublikowano 13 Listopada 2007 Witam Jaka może być przyczyna wykraplania się pary wodnej w zasobniku kotła retortowego na ekogroszek? Nastawiony jest na temperaturę 50 stopni. Jest to dopiero drugi sezon jego pracy, w pierwszym takie zjawisko nie występowało. Cytuj
marcin Opublikowano 13 Listopada 2007 #2 Opublikowano 13 Listopada 2007 U mnie para osadza się na ściankach zasobnika gdy załaduję mokry węgiel - gdy suchy takiego efektu nie ma. Wydaje mi się, że zależy to od stopnia wilgotności węgla i jest zjawiskiem raczej nieszkodliwym (jeżeli pojemnik jest dobrze zabezpieczony antykorozyjnie). Cytuj
kowalmisiek Opublikowano 17 Listopada 2007 #3 Opublikowano 17 Listopada 2007 Mam ten sam dokladnie problem. Wszystkie scianki podajnika oprocz tej od strony pieca sa mokre. A najdziwniejsze jest to ze jak otworzy sie podajnik to sporo dymu z niego wylatuje. Mam piec Zebiec o mocy 20kw. I podajnik niby dobry ale juz rdza zaczela go lapac a od tego roku mam ten piec :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi