Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Powolne Rozpalanie Kotła Od Góry Miałem

jugo18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teściu 12 lat palił wilgotnym miałem, komin 13mb, murowany, w tym 4mb na strychu, nieocieplone. Żadnych wykwitów.

Wilgotny opał nie zabije komina. Zabije to kiepski palacz.

Opublikowano

A miałeś takowy, że się wypowiadasz?

W każdym temacie się produkujesz, czasem sadząc takie farmazony, że aż zęby bolą.

Ja używałem i używam takich kotłów. Moc 25, 38 i 250 kW.

Całkiem wydajne, jak umiejętnie się ustawi. Tylko upierdliwe w obsłudze.

A komin musi być wygrzany.

Opublikowano

Jesteś w zupełnie mylnym błędzie.

Kisząc opał, nie wygrzejesz komina.

Zapomniałeś napisać jak cudowny masz kocioł i spalasz wszystko bez dymienia.

Opublikowano

Palę w żeliwnym Camino od góry, węgiel plomienny, komin cieplutki, bo taki powinien być. Zero smoly, sadzy, dymu . Kondensat w kominie to u mnie nierealne. To mi odpowiada i tego się trzymam.

Opublikowano

Autor tematu podał model kotła więc warto odnaleźć i zerknąć co to za kocioł. Jak widać to kocioł górnego spalania więc z suchych miałem nie da rady.

Jak dla mnie, to jest kocioł gorno -dolny.

Opublikowano

http://www.kamen.com.pl/produkty/kotly-tradycyjne/kamen-wg-premium/

"Kocioł Kamen WG Premium to sprawdzona konstrukcja o trzykrotnym poziomym załamaniu spalin pracująca w systemie górnego spalania. Kocioł może pracować w dwóch trybach. Paliwo można rozpalać tradycyjnie od dołu, jak i od góry, co daje możliwość spalania miałów, jednak kocioł pracuje wtedy z mocą cząstkową."

Opublikowano

A wiec wczoraj było znacznie lepiej. Miał wilgny ale myśle ze pomogła tez dmuchawa na dużo większym biegu. Śrubuje jeszcze dobrać bieg według waszych wskazówek. Mam jeszcze pytanie o ustawienie przerwy w podtrzymaniu i długości pracy w podtrzymaniu? Na jak długo ma sie włączać wentylator zeby nie gromadził sie gaz i nie doszło do jakiś wybuchów?

Opublikowano

Czyli udało się osiągnąć temperaturę jaką zadałeś?

Najlepiej jak dmuchawa cały czas pracuje modulując obroty ale do tego patrzebny sterownik z PID. Jeśli masz zwykły sterownik dwustanowy dobierz takie przerwy i obroty aby temperatura na kotle utrzymywała się nie przekraczając za dużo zadanej. Za rzadkie przedmuchy mogą doprowadzić do nagromadzenia się gazów i po załączeniu dmuchawy do wybuchu. Nie znam Twojego sterownika. Kolega @witek1234 ma chyba podobny sterownik może on Ci podpowie.

Opublikowano

A więc już wiadomo,to sterownik dwustanowy,szkoda.

Ile biegów ma Twój ster 10 czy 6?Jaki bieg ustawiłeś?

Opublikowano

http://www.kamen.com.pl/produkty/kotly-tradycyjne/kamen-wg-premium/

"Kocioł Kamen WG Premium to sprawdzona konstrukcja o trzykrotnym poziomym załamaniu spalin pracująca w systemie górnego spalania. Kocioł może pracować w dwóch trybach. Paliwo można rozpalać tradycyjnie od dołu, jak i od góry, co daje możliwość spalania miałów, jednak kocioł pracuje wtedy z mocą cząstkową."

Zgoda, to górniak :) . Ale na rysunku powyżej, to ten drugi typ, robiony podobno na zamówienie.  I to jest GD. Jak się samemu nie sprawdzi to wtopa. ;)

Opublikowano

Jak 6 biegów to ustaw na 3 bieg czas przedmuchów np.16s co 2-3 minuty.Jak 10 biegów to bieg 5 czas 16s co 2-3 minuty. Jak temperatura będzie mocno rosła to wydłuż przerwę powiedzmy na 4-5 minut. Jak gazy będą się gromadzić w dużych ilościach zwiększ czas przedmuchów powiedzmy na 20-24 sekund. Musisz obserwować i metodą prób i błędów ustawisz optymalne ustawienia. Najlepszy byłaby sterownik z PID.

Opublikowano

uprzedziłeś mnie Radik.Mam taki sam ale z funkcją PID. To całkowicie inaczej działa. Ja bym zaczął ustawiać przedmuchy powiedzmy co 5 min tak na 10-15 sekund. Potem ewentualna korekta. Jeśli ustawisz dłuższy przerwę na  dla przedmuchu i dłuższy czas tego przedmuchu to będą się zbierać gazy i po włączeniu dmuchawy mogą występować fuknięcia. a może i solidnie pierdyknąć.

Opublikowano

Witek1234 co myślisz o takich ustawieniach?

Opublikowano

No , to była tylko wyjściowa propozycja, od czegoś potrzeba zacząć. Każdy ma inne ustawienia i musi to przypasować pod swoje warunki. Napisałem że 5 min. bo ja tak miałem ustawione. Dlaczego? Ano dlatego że u mnie funkcja przedmuchów działała tak sobie, nie widziałem jakichś specjalnych korzyści czy plusów z ich stosowania. Kocioł dochodził do zadanej, wentyl stawał. Najczęściej nim minęło te 5 minut, temp. zaczynała spadać i wentyl ruszał znowu.Paliłem miałem z Piasta a więc słabym, kocioł nie stał za długo w podtrzymaniu. No ale nie mogłem usunąć z programu tych przedmuchów więc wymyśliłem te 5 min. i czas przedmuchu na 5 sekund. :P  Nim wentyl zakręcił , mijało te 5 sekund i wilk był syty i owca cała. Można było i skrócić ten czas postoju, ale nie czas przedmuchu.Tak było u mnie.

Opublikowano

trzeba zaznaczyć, że wg producenta jako paliwo zastępcze jest "Mieszanka węgla kamiennego sort. orzech z miałem w proporcji 70:30, drewno sezonowane" i na to też trzeba brać poprawkę.

Opublikowano

Wg mnie to najlepiej spalać węgiel od groszków do orzechów, różne sorty, z pominięciem miału, kostki i kęsów. Z miałem można pobawić się wówczas, kiedy go mamy jako pozostałość po zakupionym węglu, czyli niejako odpad. Wtedy ma to sens , obecne oferty miału i ich ceny nie gwarantują odczuwalnych korzyści finansowych. Ale jak ktoś chce popróbować, jego wola. Tylko ja bym nie poszedł va bank z zakupem od razu 5 ton , jeśli bym nie był przekonany na 100% że to wypali.

Opublikowano

W zeszłym roku miałem 3 tony miału i wydawało sie ze jest ok. Dla tego teraz kupiłem juz więcej. Sterownik ma 10 prędkości dmuchania. Na węglu uzywałem 3-4 ale tez tak od początku jakoś bez większych testów. Wczoraj dałem na fula i rozgrzał sie od razu do 60 st ale huczało wiec chyba trochę za bardzo było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.