TulipanKarol Opublikowano 19 Listopada 2017 #1 Opublikowano 19 Listopada 2017 Witam serdecznie, mam pytanie co do oceny po delikatnej przeróbce - dołożona pompka cwu. Czy instalacja będzie prawidłowo działać? Pompka głównie dołożona że względu by szybciej woda była ciepła z bojlera. Witam serdecznie, mam pytanie co do oceny po delikatnej przeróbce - dołożona pompka cwu. Czy instalacja będzie prawidłowo działać? Pompka głównie dołożona że względu by szybciej woda była ciepła z bojlera.
ayo007 Opublikowano 19 Listopada 2017 #2 Opublikowano 19 Listopada 2017 nie widzę zaworu zwrotnego za pompą....a filtr przed pompą jest...?
TulipanKarol Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 19 Listopada 2017 Tak filtr przed pompa jest natomiast mówisz o zaworze zwrotnym za pompa? Jeśli tak to jest klapowy przy samym bojlerze.
shogunzlasa Opublikowano 19 Listopada 2017 #4 Opublikowano 19 Listopada 2017 Jak jest zawór to jest OK. Jeśli sama pompa nie wpływa na jakieś tam zawory 8D i inne pierdoły to winno być dobrze.
ayo007 Opublikowano 19 Listopada 2017 #5 Opublikowano 19 Listopada 2017 ...w takim układzie zasobnik będziesz musiał odpowietrzać na śrubunku...odpowietrznik powinien być przy samym bojlerze...musisz go przestawić..
TulipanKarol Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 19 Listopada 2017 Faktycznie odpowietrznik mógłby być tam gdzie zawór zwrotny,chyba że nawiercić i nagwintowac w korku zaworu wkręcając odpowietrznik? Wogole teraz tak myślę że można dać mała przeróbkę i w razie braku prądu to i bojler grawitacyjnie będzie się grzał. Jutro dam schemat. Zauważyłem że konieczne jest wyregulowanie przepływu wody zaworem na grzejniki by bojler nie zabierał większości wody.
ayo007 Opublikowano 19 Listopada 2017 #7 Opublikowano 19 Listopada 2017 To jest oczywiste, że będziesz musiał wyregulować przepływy. Takiego druciarstwa nie rób, wyjdź trójnikiem z zasobnika i wkręć w niego odpowietrznik...jak masz zawór na powrocie to nie musisz opróżniać układu, zrobisz to raz-dwa..
TulipanKarol Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #8 Opublikowano 20 Listopada 2017 Tak mam zawór na powrocie wiec spokojnie mogę zamienić miejscami trójnik z zaworem zwrotnym bez opróżniania układu. Ale tak jak pisałem mam pomysł jak zabezpieczyć się w ciepłą wodę w razie gdyby prądu nie było. Otóż układ spokojnie chodzi również i na grawitacji to i podgrzeje wodę w bojlerze. Zerknijcie na schemat - przepraszam za kiepską jakość. A mam pytanie jak wyregulować przepływy tzn. więcej dać na grzejniki, a pompkę od cwu włączyć na bieg 2?
ayo007 Opublikowano 20 Listopada 2017 #9 Opublikowano 20 Listopada 2017 Spróbuj pozmieniać ustawienia, potestuj....wszystko polega na próbie....nie wiem czy Ci pójdzie CWU grawitacyjnie..
elfuczi Opublikowano 20 Listopada 2017 #10 Opublikowano 20 Listopada 2017 Wiadra są na wyposażeniu? Proponuje dołożyc jeszcze zz na pompie obiegowej grzejników bo pompa cwu lubi sobie podessac
TulipanKarol Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 21 Listopada 2017 Wiadra są na wyposażeniu? Proponuje dołożyc jeszcze zz na pompie obiegowej grzejników bo pompa cwu lubi sobie podessac Wiader pod dostatkiem :) jedno jest na wyposażeniu przy odpowietrzaniu :) Spróbuj pozmieniać ustawienia, potestuj....wszystko polega na próbie....nie wiem czy Ci pójdzie CWU grawitacyjnie.. myślę że pójdzie bo szło przed przeróbką.
TulipanKarol Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #12 Opublikowano 21 Listopada 2017 Zauważyłem dziś dziwną sytuację że gdy mi nagrzeje wodę w bojlerze to powrotem oddaje ciepło na piec, rurka powrotna jest cieplejsza niż zasilająca. Możliwe to ? jak temu zaradzić bo mnie zaraz szlak trafi...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.