Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Do Oceny Po Przeróbce.

TulipanKarol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam pytanie co do oceny po delikatnej przeróbce - dołożona pompka cwu. Czy instalacja będzie prawidłowo działać? Pompka głównie dołożona że względu by szybciej woda była ciepła z bojlera.

Witam serdecznie, mam pytanie co do oceny po delikatnej przeróbce - dołożona pompka cwu. Czy instalacja będzie prawidłowo działać? Pompka głównie dołożona że względu by szybciej woda była ciepła z bojlera.

post-15970-0-12065000-1511123539_thumb.jpg

Opublikowano

Tak filtr przed pompa jest natomiast mówisz o zaworze zwrotnym za pompa? Jeśli tak to jest klapowy przy samym bojlerze.

Opublikowano

Faktycznie odpowietrznik mógłby być tam gdzie zawór zwrotny,chyba że nawiercić i nagwintowac w korku zaworu wkręcając odpowietrznik? Wogole teraz tak myślę że można dać mała przeróbkę i w razie braku prądu to i bojler grawitacyjnie będzie się grzał. Jutro dam schemat. Zauważyłem że konieczne jest wyregulowanie przepływu wody zaworem na grzejniki by bojler nie zabierał większości wody.

Opublikowano

To jest oczywiste, że będziesz musiał wyregulować przepływy.

Takiego druciarstwa nie rób, wyjdź trójnikiem z zasobnika i wkręć w niego odpowietrznik...jak masz zawór na powrocie to nie musisz opróżniać układu, zrobisz to raz-dwa..

Opublikowano

Tak mam zawór na powrocie wiec spokojnie mogę zamienić miejscami trójnik z zaworem zwrotnym bez opróżniania układu. Ale tak jak pisałem mam pomysł jak zabezpieczyć się w ciepłą wodę w razie gdyby prądu nie było. Otóż układ spokojnie chodzi również i na grawitacji to i podgrzeje wodę w bojlerze. Zerknijcie na schemat - przepraszam za kiepską jakość. A mam pytanie jak wyregulować przepływy tzn. więcej dać na grzejniki, a pompkę od cwu włączyć na bieg 2?

post-15970-0-65517800-1511166074_thumb.jpg

Opublikowano

Wiadra są na wyposażeniu? Proponuje dołożyc jeszcze zz na pompie obiegowej grzejników bo pompa cwu lubi sobie podessac

Opublikowano

Wiadra są na wyposażeniu? Proponuje dołożyc jeszcze zz na pompie obiegowej grzejników bo pompa cwu lubi sobie podessac

Wiader pod dostatkiem :) jedno jest na wyposażeniu przy odpowietrzaniu :)

Spróbuj pozmieniać ustawienia, potestuj....wszystko polega na próbie....nie wiem czy Ci pójdzie CWU grawitacyjnie..

myślę że pójdzie bo szło przed przeróbką.

Opublikowano

Zauważyłem dziś dziwną sytuację że gdy mi nagrzeje wodę w bojlerze to powrotem oddaje ciepło na piec, rurka powrotna jest cieplejsza niż zasilająca. Możliwe to ? jak temu zaradzić bo mnie zaraz szlak trafi...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.