Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak Przepływu Na Rozdzielaczu Od Grzejników

mateusz77

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kvs ważna rzecz ale wydajnośc pompy też

Opublikowano

Pompa do pętli 100m wystarczy 25/40 natomiast Kvs to parametr decydujący nie tylko o mieszaniu a także o cichej pracy i zużyciu en el do tej pracy.

Przecież autor tematu podaje , że da pompę na 6m podnoszenia to działa, ale pewnie głośnawo i może powstawać kawitacja, która zapowietrzy instalację.

Producent tego zaworu dopuszcza jego pracę do 60-70m2 podłogi, a autor tematu ma więcej.

Pewnie wiesz czym się kończą jazdy przeładowanym samochodem lub autobusem, w najlepszym przypadku mandatem.

Tu jest podobnie- nie ma mandatu ale też płacić więcej trzeba np 2x więcej za en el i to jest najtańsza opcja kary.

Opublikowano

jeszcze jest coś takiego jak spadki ciśnienia na elementach instalacji. w dobie pomp elektronicznych które same się potrafią dopasować do aktualnych potrzeb i są energooszczędne  to ma drugorzędne znaczenie. nawiązując do motoryzacji mały silnik obciążony na maxa spali więcej niż większy który chodzi na tym samym obciążeniu co mały, a ma zapas mocy. Krzywe tłoczenia pompy a wartość realna to dwie różne sprawy. projekt a rzeczywistość to dwie różne sprawy .

Opublikowano

Założona u mnie pompa to Wilo Yonos Para RS15/6. Czyli co też do wymiany razem z zaworem?

Maksymalnie pętle u mnie mają 90m.

Opublikowano

Pompa zostaje

Opublikowano

Zawsze można pompę i grupę mieszającą umieścić w kotłowni jesli zajdzie taka potrzeba. Z drugiej strony skrzynka jest dość duża może sie zmieścić

Opublikowano

Jak już i tak musi mieć sprzęgło i mieszać temperaturę i coś rozwalać / wymieniać to niech zrobi układ mieszający ze zwykłym zaworem 3D i siłownikiem. Do tego regulacja pogodowa i ma święty spokój - nie musi ganiać i kręcić kurkiem i wkurzać się że za ciepło, za zimno - taka propozycja już padła wcześniej więc jej bym się trzymał. Rure trza dopasować. Pompe przenieś, zawór i tak wymienia.

Co do różnicy w eksploatacji - różnica różnicą w piniądzach - ale wkurzanie się na dupiatą regulację to druga sprawa - z tym zostanie już na amen. Tak to można regulować jak chcemy mieć po prostu ciepłą podłogę - nie jak chcemy sterować temp. w pomieszczeniu. To nie grzejnik że skręce termostat, przewietrze i za chwilę odczuję różnice temp...

Opublikowano

Hydraulik wymienił mi cały mieszacz na taki:

http://valvex.com/produkty/proff,proff-grupa-pompowo-mieszajaca/

Problem nadal się utrzymuje - grzejniki nie chcą grzać w sytuacji, gdy piec osiągnie zadaną temperaturę i się wyłączy to grzejniki już nie chcą się wzbudzić i mam tylko ogrzewanie w podłogówce.

Przy starcie pieca od zera (gdy cała instalacja jest zimna) takiego problemu nie ma.

Hydraulik sugeruje, że problemem jest instalacja do grzejników drabinkowych (mam ich 2 szt) w łazienkach - są one nie powieszone a poprostu puszczona jest pętla do nich. Rozważa jeszcze rozciąć te pętle w łazienkach i poprostu zaślepić.

Opublikowano

Pętle od grzejników łazienkowych rozcięte ale problem nie ustąpił. Poważnie zastanawiam się nad zakupem modułu DIM Immergasa. Ktoś taki posiada lub miał do czynienia i może się coś na ten temat wypowiedzieć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.