Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekoenergia 10 Kw Do Kotła 12Kw

Grzesiekz182

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czy ktoś może się wypowiedzieć na temat zamontowania palinka EKOENERGIA 10 kW do kotła 12kw lub do kotła 10kw,nie wiem czy dobrze rozumiem ale pisząc z producentami kotłów wczyscy montują większe palniki np.kocioł o mocy 10kw ma montowany palnik 12kw lub 14kw,kocioł 12kw ma palnik 15kw lub 17kw więc jaką faktyczna moc ma kocioł chyba wychodzi na to że moc jest wieksza około 20-30% czy nie można zamontować w w kotle 10kw palnika o mocy 10kw bo tyle właśnie potrzebuje mój dom lub do kotła 12kw zamontować palnik o mocy 12kw?

Opublikowano

Witam,dziekuje za odpowiedz chodziło mi o to że np. kupując kocioł o mocy 10kw tam jest palnik o mocy 14kw a kocioł o mocy 12kw ma palnik 15kw-17kw  z tym że wszędzie piszą że taki kocioł  ma zapas mocy około około 10-30% mam dom 110m2+graż 34m2 nie jest w bryle budynku tylko przyklejony +kotłownia 10m2 z tym że kotłownai będzie ogrzewana przez kocioł garaz temp 18-19 stopni dom 21-22 stopnie dom nowy dobrze ocieplony,głowa już peka bo jest tyle innych opinii jaka moc kw potrzebuje 10kw,12kw,14kw

Opublikowano

Witam,dziekuje za odpowiedz chodziło mi o to że np. kupując kocioł o mocy 10kw tam jest palnik o mocy 14kw a kocioł o mocy 12kw ma palnik 15kw-17kw  z tym że wszędzie piszą że taki kocioł  ma zapas mocy około około 10-30% mam dom 110m2+graż 34m2 nie jest w bryle budynku tylko przyklejony +kotłownia 10m2 z tym że kotłownai będzie ogrzewana przez kocioł garaz temp 18-19 stopni dom 21-22 stopnie dom nowy dobrze ocieplony,głowa już peka bo jest tyle innych opinii jaka moc kw potrzebuje 10kw,12kw,14kw

post-74308-0-64484000-1510737560_thumb.jpg

Opublikowano

Spróbuje to wytłumaczyc na przykładzie, nie wiem czy w 100% odniesienie będzie merytoryczne, ale powinno się Panu rozjaśnić.

Kupuje Pan samochód, jakiegoś turbo diesla i ma np. 90koni, jedzie Pan z nim do warsztatu, chip tuning i ma 130koni i lepsze przyspieszenie, ale nie wymienił Pan silnika czy skrzynki biegów

teraz do węgla przechodząc.

Sypie Pan opał podobny do tego co na badaniach np. 26MJ z konkretnej kopalni, parametry są na sterowniku jak z badań np. podawanie 5sekund, pauza 40sekund, dmuchawa 45% i jest np. 11kw w warunkach domowych

Następnie sypie Pan inny opał np. 27MJ, zmienia nastawy na 5sekund podawanie 30sekund pauza i dmuchawa na 60% i wyciagamy 14kW, ale z gorszymi emisjami i wyższymi spalinami, czyli niższa sprawnością.

10,11,12,13kW podobna sprawa przy węglu, przewymiarowanie będzie jak się w takie coś wstawi 20 czy 25kW

Opublikowano

@Pieklorz, takie moje dywagacje nawiązując do tego co napisałeś.

W wielu miejscach - na tym forum również - pisze się że kotły 5 klasy nie mają zapasu mocy ale producenci i tak zwykle dają palniki większe niż wynika z tabliczki znamionowej kotła.

Wydaje się że bardziej adekwatnym będzie że "kotły 5 klasy mają zapas mocy wynikający z zapasu palnika ale sprawności i emisje dla 5 klasy osiągają w przedziale niższym, deklarowanym przez Producenta i przebadanym w odpowiednim laboratorium na odpowiednim paliwie".

Więc reasumując nie można jednoznacznie twierdzić że kotły 5 klasy nie mają zapasu mocy bo zwykle mają tylko że wtedy emisja leci na łeb.

Czy tak to wygląda czy jestem w błędzie?

Opublikowano

Tak jak Zawijan mówi

Dla V-ej klasy palnik musi byc dobrany mocowo pod paliwo i kocioł na styk, bo inaczej w moich oczach nie ma szans na wynik na dole.

(to mówię na podstawie prac na stanowisku testowym z użyciem analizatora)

Wyciskanie ponad moc znamionową to więcej odpadu w popiele w postaci niedopalonego węgla.

Tu masz zapas w wymienniku ze względu na V-kę i mając palnik większy wydusisz więcej, tyle,że wówczas oznacza to moim zdaniem tyle,że badano na mniejszym palniku albo zmodyfikowanym a sprzedaje się na jakimś tam seryjnym

Opublikowano

Tak się zastanawiam co lepsze dla potencjalnego nabywcy:

- czy to że kocioł nie ma żadnego zapasu - wtedy chcąc mieć zapas lub nie znając zapotrzebowania domu bezpieczniej wybrać mocniejszy kocioł

- czy to że kocioł ma zapas  - wtedy nie trzeba mocniejszego kotła

Nie znam metodologii badań i ogólnie nie jestem w temacie ale logicznie rzecz biorąc w jednym i drugim przypadku mamy pogorszenie emisji dla pracy poniżej 30% dla pierwszego przypadku i powyżej 100% mocy dla drugiego, pytanie w którym przypadku emisje pogarszają się bardziej?

Opublikowano

IE kiedyś podawał,że średnio w skali roku kocioł pracuje jakies 80%dni w okolicy 30%mocy

Tu Zawijan coś podobnego po jakimś czasie pisał.

W zasadzie praca na 100% to tylko odpalenia i pierwsze wygrzanie obiektu, w normalnie zamieszkałym budynku w mrozy jak wykorzystanie mocy dojdzie do 60-65%, to będzie tzw hooook  (mówię o mocy kotła a nie tym, co pokazuje sterownik w odniesieniu do zadanych w nim nastaw)

Zatem uważam, że dla naszych kieszeni istotniejsze jest to, aby była lepsza praca na dołach mocy

Kotły trzeba dobrac dobrze, zapas 3 czy 4kW krzywdy nikomu nie zrobi, ale zapas 10 czy 12kW nad to, co ma być, czyli zamiast kotła 12kW kocioł 25kW, to już wydatnie wpływa na kieszeń.

Dobrze dobrany palnik nawet przy niższych spalinach mniej będzie degradował wymiennik jak zbyt duży dla wymiennika

Opublikowano

Spróbuje to wytłumaczyc na przykładzie, nie wiem czy w 100% odniesienie będzie merytoryczne, ale powinno się Panu rozjaśnić.

Kupuje Pan samochód, jakiegoś turbo diesla i ma np. 90koni, jedzie Pan z nim do warsztatu, chip tuning i ma 130koni i lepsze przyspieszenie, ale nie wymienił Pan silnika czy skrzynki biegów

teraz do węgla przechodząc.

Sypie Pan opał podobny do tego co na badaniach np. 26MJ z konkretnej kopalni, parametry są na sterowniku jak z badań np. podawanie 5sekund, pauza 40sekund, dmuchawa 45% i jest np. 11kw w warunkach domowych

Następnie sypie Pan inny opał np. 27MJ, zmienia nastawy na 5sekund podawanie 30sekund pauza i dmuchawa na 60% i wyciagamy 14kW, ale z gorszymi emisjami i wyższymi spalinami, czyli niższa sprawnością.

10,11,12,13kW podobna sprawa przy węglu, przewymiarowanie będzie jak się w takie coś wstawi 20 czy 25kW

Witam,dzieki za konkretne wytłumaczenie,problem w tym że z tym doborem odpowiedniej mocy kw jest najgorzej według wyliczeń powinienem kupić kociol 10kw ale pewnie nie odczuje wielkiej róznicay jak kupie kocioł 12kw ale model który odpowiada  mi pod względem wykonania i ma obrotowy palnik ma 14kw i teraz pytanie czy te 14kw będzie ok czy to będzie za duzy kocioł skoro nie ma wielkiej różnicy pomiędzy 10kw,12kw,14kw tutaj nie będzie zapasu 10kw lub 20kw?

Opublikowano

No dobrze, a jak np. palnik 25KW grzeje przez 200 dni w roku tylko CWU, to to przewymiarowanie

też negatywnie wpływa na wymiennik ? 

Opublikowano

Osobiście gdybym miał wybierać kocioł 5 klasy na ogrzanie 110m2,wziąłbym pod uwagę 2 modele:

RBR-K  11kW lub SKAM PV 13kW.

Oba kotły spełnią Twoje oczekiwania co do pracy na mocy min. i max.

Wyboru kotła możesz dokonać monetą ;)

Opublikowano

Jeśli chodzi o RBR-K,to Batory(bez obrotowy),a o Skam-a PV zapytaj u źródła czyli kol. @Pieklorz,najlepiej wytłumaczy jako producent.

Pozdrawiam.

Opublikowano

W Skamp-pv 13kW jest palnik V-ej klasy typ sv-200, jest on w danych wielkościach, nieco inny do kotła 13kW i nieco inny do kotła 20kW

dla 13kW nie licz na zapas mocy, może z 0,5kW więcej na bdb paliwie o niskim RI i kaloryczności 27-28MJ wytargasz

ekogroszek 25-27MJ jako paliwo podstawowe, spalić można także groszko-miał lub ekogroszek z domieszką pellet do 40%....,

....jak będzie odbiór ciepła można się pokusic o palenia samym pelletem, kolega suspenser próbował ostatnio także nowego wydania pelletu węglowego Varmo Premium 28-30MJ i podobno pracowało to bardzo fajnie (nie miałem okazji wytestować jeszcze nowego varmo)

co do rbr-k nie sądzę aby miał palnik batory a na bank nie ma jak to sprawa na teraz, świeża, do starszego rbr lub nowszego rbr-k muszą stosować coś innego, ale nie moja sprawa

Opublikowano

To średnia półka,mam co prawda kocioł 7 rok od Witkowskiego i sprawuje się nie nagannie ale w obecnych realiach celowałbym w 5 klasę.

PS. wygląda na to,że w RBR-K jest już inny palnik,być może coś więcej na ten temat napiszą kol. @karoka65 lub kol.@grzeli.

Opublikowano

W Skamp-pv 13kW jest palnik V-ej klasy typ sv-200, jest on w danych wielkościach, nieco inny do kotła 13kW i nieco inny do kotła 20kW

dla 13kW nie licz na zapas mocy, może z 0,5kW więcej na bdb paliwie o niskim RI i kaloryczności 27-28MJ wytargasz

ekogroszek 25-27MJ jako paliwo podstawowe, spalić można także groszko-miał lub ekogroszek z domieszką pellet do 40%....,

....jak będzie odbiór ciepła można się pokusic o palenia samym pelletem, kolega suspenser próbował ostatnio także nowego wydania pelletu węglowego Varmo Premium 28-30MJ i podobno pracowało to bardzo fajnie (nie miałem okazji wytestować jeszcze nowego varmo)

co do rbr-k nie sądzę aby miał palnik batory a na bank nie ma jak to sprawa na teraz, świeża, do starszego rbr lub nowszego rbr-k muszą stosować coś innego, ale nie moja sprawa

Nigdzie nie mogę znales informacji na temat jak są budowane te kotły Skamp,Rbr,czy te firmy mają jakieś maszyny do ciecia blachy jakie są spawy w jakiej technologii są robione wygladaja na kotły z lat 80tych

Opublikowano

To średnia półka,mam co prawda kocioł 7 rok od Witkowskiego i sprawuje się nie nagannie ale w obecnych realiach celowałbym w 5 klasę.

PS. wygląda na to,że w RBR-K jest już inny palnik,być może coś więcej na ten temat napiszą kol. @karoka65 lub kol.@grzeli.

Masz na myśli że Witkowski i sas to sredna półka,nie mogę znaleśc informacji jak są budowane kotły RBR-K lub SKAMP ty te kotły są z wywyrzszej półki wygladaja jak z lat 80tych

Opublikowano

Kolego, jak Ci sie inne podobają, to bierz sas-a czy co tam innego uważasz za robione w XXI wieku i co spełni Twoje oczekiwania

Tobie się musi podobać i Ty z tym będziesz przez następne X-lat pracował.

Takich rzeczy nie wybiera się na siłę czy pod wpływem chwili.

Opublikowano

jak ktoś wybiera dla siebie, to decyduje co jest dla niego ważne.

Wygląd też może mieć znaczenie i być istotną sprawa dla kogoś.

Na siłę nikogo nie powinno sie uszczęśliwiać.

co do pv-ki jak wszystko, produkcja jest elementem bardziej złożonym, są sprawy wypalane na plaźmie dla przykładu okna grilla spalinowego, deflektory w małej 13-tce, sa elementy gięte na odpowiedniej maszynie, są spawy robione automatami itd. nikt Ci się w dużych szczegółach nie będzie spowiadał z produkcji

Przyznaję także,że ze względu na brak czasu nie sa zaktualizowane fotki na stronie, bo kolorystyka delikatnie się zmieniła przy korzystaniu z już gotowych malowanych blach, zaginanych kasetonowo

Natomiast tak jak mówię, to ma się podobać odbiorcy, ja tylko podpowiadam szukaj V-ej klasy, a co się z tego zakresu spodoba, to juz inny temat.

Opublikowano

wiem ze design to nie wszystko ale jak  wszyscy wiemy każdy  szuka  informacji o kotle na stonie producenta i oczekuje że tam dowie się jak najwięcej o danym produkcie nie każdy szuka na forum kontakty z producentem widzi łane kotły na ładnej stronie www i decyduje się na zakup kotła ty przynajmniej podchodzisz normalnie do klienta i widze ze jakbym zdecydował się na zakup kotła skamp pv 13kw penie mógłbym liczyć na pomoc w jego ustawieniach o to jest ważne bo każdemu zależy żeby kocioł był jak najmniej obsługowy i żeby palił mało,szukam kotła od 3 miesięcy i naprawdę nie jest to takie proste

Opublikowano

Jak się ktoś decyduje na takie sterowniki jak Bruli,ecoal czy SPPv2, to producenci prowadzą swoje firmowe fora i można się z innymi wymieniać doświadczeniami, nastawami, czy dopytać o coś.

Mam pare fotek z początku wprowadzanych zmian i jedną z kotłowni, którą mi udostępniono, tam był prosty układ na 2pompy z sppv2L

Kostka prądowa na boku jest od czujnika otwarcia klapy, wówczas staje nadmuch i podawanie.

Jak Ci się nie widzi, to ja się nie obrażam, autentycznie odpowiadam szukaj czegoś, co spełni Twoje oczekiwania i wyobrażenia.

post-1687-0-56963700-1510767138_thumb.jpg

post-1687-0-62541900-1510767155_thumb.jpg

post-1687-0-89949600-1510767237_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.