lukiswidnik Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 posiadam kocioł defro + sterownik k1v2 +zawór 4d. Kocioł z podajnikem używam od ubiegłego roku, w dniu wczorajszym rozpaliłem kocioł na obecny sezon grzewczy. I na dzień dobry mam problem który rok temu nie występował: zawór 4d bardzo rzadko się otwiera - ciepłą wodę puszcza przez kilka minut, a często przez ponad godzinę potrafi być zamknięty, przez co grzejniki są prawie cały czs zimne: mam temperaturę zadaną na piecu 60 stopni, ochrona powrotu 50, zadana temperatura zaworu 45. Piec nie ma problemu z dochodzeniem do zadanej, na termoregulatorze w pokoju jest ustawiona temperatura 21 stopni (po osiągnięciu temp zadanej jest odłączana pompa CO). Jak dobrze pamiętam, to w ubiegłym roku miałem podobne nastawy a nie było takich problemu, piec chodzi od wczoraj a w domu temperatura 19-19,5 stopnia przez to, że grzejniki są prawie cały czas zimne. W czym może być problem? Gdzie szukać rozwiązania?
manx Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Sprawdz w sterowniku, może przez przypadek coś jest załączone. Może priorytet u ciebie to ochrona powrotu dlatego zawór się zamyka.
lukiswidnik Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 kurcze, przejrzałem instrukcję sterownika, ale nie widzę tam takiej opcji
manx Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Spróbuj wyłączyć zawór w sterowniku a następnie w trybie manual ustaw np na 4 i zobacz co się będzie działo w przeciągu np 2h Jeśli wszystko będzie ok to masz odp że coś nie tak jest z zaworem lub sterownikiem. Ja bym się na tym skupił
Przemyslaw85 Opublikowano 14 Listopada 2017 #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 Zmniejsz ochronę powrotu do 40 stopni to powinno pomóc. Jak powrót spada ci poniżej ustawień to zawór się zamknie. Jakie masz przekroje rur na obiegu piec - 4d - powrót piec. Jak na mieszkaniu uzyskasz temp nie wyłączaj pompy a ustaw tak by temp za zaworem została zmniejszona o 10 stopni. Wg mnie wyłączanie pompy to głupota. Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 15 Listopada 2017 #6 Opublikowano 15 Listopada 2017 Jeśli masz włączoną ochronę powrotu to najlepiej wyłącz,ewentualnie przywróć ustawienia fabryczne
lukiswidnik Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #7 Opublikowano 16 Listopada 2017 tak też właśnie zrobiłem - i pomogło, wprowadziłem takie same parametry jak miałem, ale zawór działa prawidłowo. Zauważyłem jedną rzecz na którą wcześniej nie zwróciłem uwagi: jeżeli termoregulator pokojowy wyłączy pompkę CO, to w momencie kiedy zawór 4d jest zamknięty z powodu za niskiej temp. powrotu (obecnie mam ustawione 52 stopnie), to w tym małym obiegu temperatura powrotu nie wzrasta (pomimo tego, że zawór jest zamknięty), piec ma temperaturę zadaną, a pomimo tego temp. powrotu nie wzrasta - czy to oznacza, że instalacja nie jest dobrze zrobiona, bo obieg grawitacyjny nie działa?? i odnośnie wyłączania pompy CO przez termoregulator, czemu to jest głupota? Czemu kolega wyżej uważa, że lepiej żeby termoregulator obniżał zadaną pieca?? Rozmawiałem na ten temat w biegłym roku z serwisantem Defro który twierdził, że dużo lepiej aby była odłączana pompa niż obniżana temp. zadana (ale niestety nie pamiętam już jego argumentów)
konopka Opublikowano 16 Listopada 2017 #8 Opublikowano 16 Listopada 2017 Zależy co uważasz za zamknięty?Tak naprawdę to zamknięty nigdy nie jest,zawsze w którąś stronę jest przepływ.Chcesz mieć temp. powrotu na przyzwoitym poziomie dołóż pompę kotłową.A co do regulacji temp. to spróbuj tak ustawić temp. za zaworem,aby utrzymać pokojową bez wyłączania pompy przez reg. pokojowy.Tak mam i pokojówka sporadycznie wyłącza pompę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.