Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kryzowanie Co

elemm1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów 

W mojej instalacji raz grzeją a raz nie dwa grzejniki które są na odnodze pionu. Na strychu mam zbiornik wyrównawczy z wejściem i powrotem wody, czy dobrze będzie jakbym skryzował wejście wody do tego zbiornika, aby powstał większy opór na sieci? Czy trzeba skryzować wejście i wyjście wody ze zbiornika czy tylko same wejście? Chcę to skryzować poprzez podkładkę lub jakąś uszczelkę z mniejszą średnicą otworu niż rura. Czy tak dobrze jest zrobić, czy ma to sens? może macie jakieś inne pomysły?

Opublikowano

Nie słyszałem o kryzowaniu zbiornia wyrównawczego, tak jak podpowiada kolega @konopka kryzuje się grzejniki...przynajmniej ja tak robiłem wykorzystując zawory powrotne..

Opublikowano

Ten zbiornik działa jak kaloryfer i wydaje mi się że pompa pcha wodę za bardzo do góry po najmniejszej linii oporu i dlatego myślę aby wstawić tą kryzę żeby woda się rozchodziła bardziej na boki na te odgałęźne kaloryfery, ten zbiornik w nim jest cały czas ciepła woda aby przypadkiem nie zamarznął i działa jak kaloryfer. Na kaloryferach jest zawór którym można ograniczyć przepływ wody a przed tym zbiornikiem nie ma i dlatego myślę o takiej kryzie w postaci podkładki lub zaworu, wydaje mi się że przesadzacie z tym niebezpieczeństwem myśląc na zdrowy rozum. 

Opublikowano

To nie taki układ.

Są układy z podgrzewaniem naczynia - mają doprowadzone 2 rury , tak jak grzejniki i tu autor tematu ma rację , gdyż ten przepływ trzeba trochę stłumić.

Ze względu na to że ma pompę na zasilaniu to ew tłumienie też musi być na zasilaniu - tak aby druga rura, ta powrotna z naczynia , miała wolną drogę do kotła.

Opublikowano

Ok, dziękuję, też tak myślałem właśnie o kryzowaniu na zasilaniu tego zbiornika, zasilanie idzie od dołu (to ta dolna rura) a na powrocie nic nie będę robił. Łatwiej mi to zrobić poprzez podkładkę bo tylko rozkręcę złączkę i tak wstawię cienką podkładkę. O ile bym musiał zmniejszyć średnicę przepływu tej rury? czy wystarczy spuścić tylko wodę ze zbiornika, nie trzeba z całego centralnego?

Opublikowano

ok jutro będę działał ,napiszę jakie efekty.Myślę że zmniejsze średnice rury o trochę więcej jak połowę.

Opublikowano

Witam skryzowałem ten dopływ do zbiornika o więcej jak połowa śr. rury i niewiele się zmieniło palę w piecu już godzinę iwszystkie grzejniki gorące oprócz tych dwóch.Zauważyłem że jeden z tych grzejników(drabinka) robi się lekko ciepły ale jakby od strony odpływu (cieplejsza rurka od strony zaworku gdzie jest śruba na imbus a nie od pokrętła temperatury) na tym drugim zwykłym grzejniku też rurka odpłwu była ciepła ale grzejnik zimny.Zbiornik na strychu gorący, wszystkie grzejniki odpowietrzone.Może spróbować zamknąć odpływy ijakby je dłużej odpowietrzać, albo jeszcze dać podkładkę o mniejszej średnicy ta teraz ma otworek ok.5-6mm? Zobaczę jeszcze jak to wszystko będzie działać bez pompy.Co wy na to jakieś pomysły?

jeszcze jedno takie zaworki z taką dużą śrubą na imbus to ta śruba musi być odkręcona to jest przepływ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.