elemm1 Opublikowano 14 Listopada 2017 #1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Witam forumowiczów W mojej instalacji raz grzeją a raz nie dwa grzejniki które są na odnodze pionu. Na strychu mam zbiornik wyrównawczy z wejściem i powrotem wody, czy dobrze będzie jakbym skryzował wejście wody do tego zbiornika, aby powstał większy opór na sieci? Czy trzeba skryzować wejście i wyjście wody ze zbiornika czy tylko same wejście? Chcę to skryzować poprzez podkładkę lub jakąś uszczelkę z mniejszą średnicą otworu niż rura. Czy tak dobrze jest zrobić, czy ma to sens? może macie jakieś inne pomysły?
konopka Opublikowano 14 Listopada 2017 #2 Opublikowano 14 Listopada 2017 Kryzować można ale grzejniki
ayo007 Opublikowano 14 Listopada 2017 #3 Opublikowano 14 Listopada 2017 Nie słyszałem o kryzowaniu zbiornia wyrównawczego, tak jak podpowiada kolega @konopka kryzuje się grzejniki...przynajmniej ja tak robiłem wykorzystując zawory powrotne..
shogunzlasa Opublikowano 14 Listopada 2017 #4 Opublikowano 14 Listopada 2017 NIE KRYZUJ NACZYNIA I WYBIJ TO SOBIE Z GŁOWY (drukowane bo to głupota i niebezpieczeństwo).
elemm1 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor #5 Opublikowano 14 Listopada 2017 Ten zbiornik działa jak kaloryfer i wydaje mi się że pompa pcha wodę za bardzo do góry po najmniejszej linii oporu i dlatego myślę aby wstawić tą kryzę żeby woda się rozchodziła bardziej na boki na te odgałęźne kaloryfery, ten zbiornik w nim jest cały czas ciepła woda aby przypadkiem nie zamarznął i działa jak kaloryfer. Na kaloryferach jest zawór którym można ograniczyć przepływ wody a przed tym zbiornikiem nie ma i dlatego myślę o takiej kryzie w postaci podkładki lub zaworu, wydaje mi się że przesadzacie z tym niebezpieczeństwem myśląc na zdrowy rozum.
sambor Opublikowano 14 Listopada 2017 #6 Opublikowano 14 Listopada 2017 Narysuj jak to masz zrobione, wtedy określi się prawidłowy montaż zaworu lub kryzy.
konopka Opublikowano 15 Listopada 2017 #7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Podejrzewam że rura przelewowa jest wpięta od dołu naczynia tak jak i wznośna albo zbyt nisko naczynie
shogunzlasa Opublikowano 15 Listopada 2017 #8 Opublikowano 15 Listopada 2017 Niech autor narysuje schemat - bez tego będziemy gdybać i nic nie wygdybiemy.
elemm1 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #9 Opublikowano 15 Listopada 2017 Witam ponownie, załączam schemat i proszę o radę https://www.fotosik.pl/zdjecie/7f0e8d6559e3615d
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #10 Opublikowano 15 Listopada 2017 Pompę masz na zasilaniu ? Jak tak, to kryzuj na zasilaniu.
konopka Opublikowano 15 Listopada 2017 #11 Opublikowano 15 Listopada 2017 Coś mi sie wydaje ,ze naczynie jest podpięte jak grzejnik i tu może być problem.
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #12 Opublikowano 15 Listopada 2017 Przecież to napisał w poście 5!
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #14 Opublikowano 15 Listopada 2017 To nie taki układ. Są układy z podgrzewaniem naczynia - mają doprowadzone 2 rury , tak jak grzejniki i tu autor tematu ma rację , gdyż ten przepływ trzeba trochę stłumić. Ze względu na to że ma pompę na zasilaniu to ew tłumienie też musi być na zasilaniu - tak aby druga rura, ta powrotna z naczynia , miała wolną drogę do kotła.
elemm1 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor #15 Opublikowano 15 Listopada 2017 Ok, dziękuję, też tak myślałem właśnie o kryzowaniu na zasilaniu tego zbiornika, zasilanie idzie od dołu (to ta dolna rura) a na powrocie nic nie będę robił. Łatwiej mi to zrobić poprzez podkładkę bo tylko rozkręcę złączkę i tak wstawię cienką podkładkę. O ile bym musiał zmniejszyć średnicę przepływu tej rury? czy wystarczy spuścić tylko wodę ze zbiornika, nie trzeba z całego centralnego?
sambor Opublikowano 15 Listopada 2017 #16 Opublikowano 15 Listopada 2017 Do wysokości miejsca rozkręcenia musisz spuścić wodę,
elemm1 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 16 Listopada 2017 ok jutro będę działał ,napiszę jakie efekty.Myślę że zmniejsze średnice rury o trochę więcej jak połowę.
elemm1 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor #18 Opublikowano 17 Listopada 2017 Witam skryzowałem ten dopływ do zbiornika o więcej jak połowa śr. rury i niewiele się zmieniło palę w piecu już godzinę iwszystkie grzejniki gorące oprócz tych dwóch.Zauważyłem że jeden z tych grzejników(drabinka) robi się lekko ciepły ale jakby od strony odpływu (cieplejsza rurka od strony zaworku gdzie jest śruba na imbus a nie od pokrętła temperatury) na tym drugim zwykłym grzejniku też rurka odpłwu była ciepła ale grzejnik zimny.Zbiornik na strychu gorący, wszystkie grzejniki odpowietrzone.Może spróbować zamknąć odpływy ijakby je dłużej odpowietrzać, albo jeszcze dać podkładkę o mniejszej średnicy ta teraz ma otworek ok.5-6mm? Zobaczę jeszcze jak to wszystko będzie działać bez pompy.Co wy na to jakieś pomysły? jeszcze jedno takie zaworki z taką dużą śrubą na imbus to ta śruba musi być odkręcona to jest przepływ?
ayo007 Opublikowano 17 Listopada 2017 #20 Opublikowano 17 Listopada 2017 Tak, na zaworze powrotnym jest śruba na imbus, musi być wykręcona żeby był przepływ przez grzejnik..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.