emus Opublikowano 19 Listopada 2017 #26 Opublikowano 19 Listopada 2017 Przedmuchy dotyczyły palenia w kotle i nie odnosiły się do konkretnego rodzaju paliwa. Przedmuchy ustawia się w ten sposób, aby nie podnosiły temperatury wody która wychodzi z kotła. Jak ustawisz wartość zadaną 62 stopnie to regulator ma trzymać 62 stopnie plus/minus zdrowy rozsądek. Smoła zawsze będzie. Najważniejsze aby nie wylewała się z kotła i nie zatykała wymiennika, czopucha itp. W domu masz 23 stopnie na kotle trzymasz 62 stopnie. Chyba gdzieś Ci ucieka ciepło (nieocieplony strop?) U mnie teraz jest około 23 stopnie,a na kotle około 54 stopnie.
LongerD Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #27 Opublikowano 19 Listopada 2017 Tak strop nie ocieplony. Ściany grubości 50cm z pustką powietrzna w środku, na podłogach styropian 2, okien 8 z czego 3 nowe plastiki a 5 to stare drewniaki z 2 szybami. połowa domu ocieplona styropianem 10. Na stronie "cieplowlasciwie.pl" po podaniu uśrednionych wartości wyszło 15,3Kw. Temu właśnie wybrałem Sdg-13. W grudniu remont łazienki- dojdzie podłogówka z 7m2.
emus Opublikowano 19 Listopada 2017 #28 Opublikowano 19 Listopada 2017 U mnie na nieużywanym strychu rozłożyłem wełnę mineralną o grubości 15 cm. Oceniam że dało to oszczędności około 300 kg węgla na sezon. Stare ocieplenie suprema + wylewka + 4 cm styropianu + stare dywany, chodniki oczywiście zostawiłem. Na podłogówkę nie możesz puścić więcej niż 30-32 stopnie, czyli trzeba będzie rozbudować instalację.
LongerD Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #30 Opublikowano 19 Listopada 2017 Czy zmniejszenie na 55 stopni nie spowoduje powstawania smoły? Czytałem różne fora i różne opinie znalazłem. Od 55 do własnie 65 stopni jako temperatura przy której smoła już nie powstaje, lub jest jej bardzo mało.
emus Opublikowano 19 Listopada 2017 #31 Opublikowano 19 Listopada 2017 Nikt rozsądny na to pytanie Ci nie odpowie. Musisz sam się o ty przekonać.
LongerD Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #32 Opublikowano 19 Listopada 2017 Na noc dziś zmniejszę na 55. Załaduje drewno/węgiel-mam z wiaderko/drewno i zobaczę ile to wytrzyma.
PostępowyRolnik Opublikowano 19 Listopada 2017 #33 Opublikowano 19 Listopada 2017 Smoła nie zależy od temperaturu pracy ale od jakości procesu spalania i płomienia. Może być i 40 stopnia a gdy gazy będą dobrze dopalone w kanale szamotowy smoły nie będzie.
zaciapa Opublikowano 20 Listopada 2017 #34 Opublikowano 20 Listopada 2017 Na noc dziś zmniejszę na 55. Załaduje drewno/węgiel-mam z wiaderko/drewno i zobaczę ile to wytrzyma. Jak przetestowałeś już z dmuchawą , to teraz spróbuj palić ze stałą szczeliną w drzwiczkach od popielnika, a dmuchawę wyłącz. Zobaczysz czy jest różnica w stałopalności..
LongerD Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #35 Opublikowano 20 Listopada 2017 Nawalilem o 24 buka na to z 8 kilo wegla i na to znow bukowe drewno. O 8 rano bylo jeszcze pelno żaru. No i 55 na piecu. Cieknacej smoly jak na razie nie zauważyłem. Osmolony tylko zasyp i drzwiczki. Dom sie chyba nagrzał. 23 stopnie nawet na tych 55 na piecu. Dzis -2 zobaczę temperatury rano w pokojach.
emus Opublikowano 20 Listopada 2017 #36 Opublikowano 20 Listopada 2017 Czy rano o godzinie 8 znowu załadowałeś paliwo do pełna? Na dzisiejszą noc załaduj to pieca tyle samo paliwa co poprzednio. Ustaw na 50 stopni. Jutro sprawdź temperaturę w domu i ilość paliwa które zostanie w kotle. W sobotę po tygodniu paliwa wyczyść kocioł. W ten sposób sprawdzisz czy 1 tydzień wytrzymał bez czyszczenia.
LongerD Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor #37 Opublikowano 20 Listopada 2017 Tak pale na okrągło. Jednak wegiel tylko na noc zasypuje. Na samym buku przy 55 stopniach 5 godzin trzyma. Dzis o 23:00 dałem trochę więcej węgla i zmniejszyłem tempetature na 50. Kupilem worek wegla orzech I, z lokalnego składu nie wiem jaka kopalnia. Poprzedni z kwk Wujek bryły wielkie a 1/4 z 50 kilowego worka to mial był. Wysypalem też popielnik bo już był zawalony popiołem. Jestem ciekaw porannej temperatury w domu i czasu palenia się kotła. Dam znać jakie wyniki.
PostępowyRolnik Opublikowano 21 Listopada 2017 #38 Opublikowano 21 Listopada 2017 Niedługo smoła będzie lała się ci czysta.
LongerD Opublikowano 21 Listopada 2017 Autor #39 Opublikowano 21 Listopada 2017 O 24 byłem podejrzeć piec i drewno na górze komory zasypowej bylo mokre-dałem na piecu 52. Dzis o 8.30 był jeszcze żar a na piecu 40 stopni. W pokojach od 22 do 23 stopni. Na razie tak zostawiam, bede tylko obserwował czy drzewo się nie kisi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.