Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Ze Sterownikiem Euroster 2006

tomtomek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam bufor, pompą obiegową steruje sterownik Euroster 2006 (przewodowy). Temperaturę mam ustawioną na dzień 22.2 a noc 21.8, histereza 0.4. Wszystko działa działa bez problemów, dopóki nie przestawią temp. na sterowniku.

Np. jest mi zimno i chcę podnieść temperaturę. Na sterowniku jest np. 21.9 naciskam na sterowniku "+" i podnoszę zadaną do 22.4. Załącza się pompa, jednak po kilku sekundach odczyt temperatury wzrasta do np: 24.2 i pompa się wyłączy. Po kilku minutach odczyt temperatury spada do początkowych 21.9 - pompa się załącza i działa bez problemu. Myślałem, że to może od ciepła ręki, jednak próbowałem przykładać rękę tak jakbym naciskał przyciski i wtedy odczyt temperatury nie wzrasta. Zastanawiałem się, czy przypadkiem styki nie iskrzą (pompa jest elektroniczna - czytałem, że ponoć te pompy potrafią wypalać styki termostatów), jednak, gdy sam się załącza to działa poprawnie.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Co może być przyczyną?

PS Nie wiedziałem w jakim dziale napisać, jeśli jest źle proszę o przeniesienie ;)

Opublikowano

mam taki sam sterownik i to samo zauważyłem, zresztą pod nim mam drug sterownik do kotła gazowego i na nim też temperatura wzrasta, wydaję mi się, że to nie kwestia dotyku, ale wydychanego powietrza - które ma większą temperaturę niż ta w pokoju, zwróć uwagę e jak staniesz przed termoregulatorem i nic nie będziesz robił to temperatura też zacznie wzrastać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.