punkracy Opublikowano 10 Listopada 2017 #1 Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam, Na jednym z grzejników mam zamontowaną głowicę Danfoss RTD 3100 (chyba).Dzisiaj okazało się, że najprawdopodobniej uszkodzony jest zawór, czy wkładka termostatyczna, bo nie wiem dokładnie jak to się nazywa.W każdym razie nie można sterować przepływem wody, bo tę iglicę ze środka można w zasadzie bez większego oporu wyciągnąć.I teraz pytanie zasadnicze: czy można wymienić tylko tę wkładkę, czy trzeba będzie wymienić cały zawrór/głowicę?Jeśli nie będzie konieczności wymiany całej głowicy, to czy można wymienić wkładkę bez spuszczania wody z układu i jaką wkładkę powinienem kupić?Mam nadzieję, że przy mojej nieznajomości tematu w miarę jasno to opisałem.Z góry dziękuję za wszystkie porady. Pozdrawiam.
Zbyszko125 Opublikowano 10 Listopada 2017 #2 Opublikowano 10 Listopada 2017 Dość stara instalacja.moze być problem.jesli głowica padła to jest to kręcisz i nastawiasz temp. Jak masz na innym grzejniku to przedłuż i sprawdź jak to działa, jeśli padł zawór czyli to co siedzie na rurze to bez spuszczenia wody się nie obejdzie chyba że masz kogoś z maszyną do zamrażania ale to może być droga impreza. Głowica będzie pasowała każda o tym samym mocowaniu. Jeśli zawór to ma być o takiej samej średnicy chyba 3/4 o ile dobrze widzę,ale do sprawdzenia. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
punkracy Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #3 Opublikowano 13 Listopada 2017 Ale teroretycznie wymiana samej wkładki jest możliwa, tak? Był u mnie "fachowiec" ze spółdzielni mieszkaniowej i powiedział, że bez wymiany całego zaworu i cięcia rurki się nie obejdzie. Trochę nie chce mi się w to wierzyć, a poza tym nie mam ochoty bawić się w niepotrzebne roboty, no i koszty. Wydaje mi się, że u mnie jest wkładka M30x1,5 i chciałbym taką kupić. Mieszkam na ostatnim piętrze, więc wg mnie nie trzeba spuszczać całej wody, wystarczyłoby spuścić z układu tylko tyle, żeby zeszło do przedostatniego piętra. Poprawcie mnie, jeśli się mylę. A co do montażu nowej wkładki, to czy potrzebne są do tego np. pakuły czy jakaś pasta uszczelniająca? Bo wydaje mi się, że w chwili obecnej nie ma tam żadnego dodatkowego uszczelnienia. Z góry dziękuję za info i porady. pozdrawiam
sambor Opublikowano 13 Listopada 2017 #4 Opublikowano 13 Listopada 2017 Te wkładki są na rynku i są do nich głowice, więc szukaj w necie albo w dobrych hurtowniach.
shogunzlasa Opublikowano 13 Listopada 2017 #5 Opublikowano 13 Listopada 2017 Był też kiedyś system do wymiany takich wkładek bez spuszczania wody z układu - drogi i do tej jednej się nie opłaci - ale jest to możliwe :)Nawet znalazłem: HERZ-Changefix
punkracy Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #6 Opublikowano 13 Listopada 2017 Te wkładki są na rynku i są do nich głowice, więc szukaj w necie albo w dobrych hurtowniach. Czy ktoś mógłby podesłać jakieś namiary? Jestem kompletnie zielony w tematach ogrzewania, hydrauliki i instalatorstwa, więc nawet nie wiem co wpisać w wyszukiwarce. :unsure: Obejrzałem dokładniej ten zawór i zacząłem się zastanawiać, czy to aby na pewno jest M30x1,5 którą wskazałem wcześniej. U mnie niema tego większego łba pod klucz, zamiast tego na kołnierzu są takie cztery nacięcia. I teraz już całkiem zgupiałem, czy da się to wymienic w miarę bezboleśnie, czy jednak czeka mnie jakaś grubsza robota :huh:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.